Het Belang van Limburg

Genkse werkt eigen versie van uit

- Chris Nelis

OP EIGEN HOUT GENK/ZONHOVEN Een alternatie­f voor het

Gods uitwerken. Dat was de opdracht voor de expo

Op Eigen Hout van kunstorgan­isatie Kunstwerkt. In totaal zijn dertig kunstenaar­s geselectee­rd, onder wie twee Limburgers.

Gabriëlle Kerkhofs (71) nam het paneel van de Rechtvaard­ige Rechters voor haar rekening. “Het paneel waar ik op mocht schilderen, moest exact dezelfde maten hebben van het origineel”, zegt Kerkhofs. De kunstenare­s woont in een pittoresk pand in Sledderlo, samen met partner René Packlé, ook een kunstenaar. Ze is wat je een eeuwige student zou kunnen noemen. Een kwarteeuw studeert ze al aan de Academie Genk voor Beeldende Kunst en Media. Tekenen, schilderen, zeefdruk, grafiek en toegepaste grafiek. Ze heeft het allemaal in de vingers. Zo getuigen meerdere kunstwerke­n.

Dat ze uit 300 kunstenaar­s geselectee­rd werd om mee te werken aan het Lam Gods, is dan ook niet zo vreemd. “Het moest een alternatie­ve versie worden, geen kopie”, zegt

Kerkhofs. “Daarom heb ik voor ik aan mijn paneel begon niet meer naar een reproducti­e van het origineel gekeken. Het resultaat moest zijn wat ik mij ervan herinnerde. Toevallig is mijn dochter Violet advocate. Het zijn haar contouren in toga die ik heb geschilder­d. Daarnaast heb ik allemaal reepjes tekst geplakt. Die heb ik uit de kunstboeke­n van mijn dochter gescheurd. Bij voorkeur die waarvan de tekst door haar geaccentue­erd was. Ik heb het haar wel eerst gevraagd, hè.”

Erna Vollrath

Het werk van Gabriëlle Kerkhofs heet Eer en geweten. “Die titel komt uit een tv-documentai­re over de Bende van Nijvel. Ik zag een rechter die een van de verdachten vrijsprak en daarop zei dat hij die beslissing in eer en geweten had genomen. Dat had mij geraakt, het is mij altijd bijgebleve­n.”

Ook de Zonhovense Erna Vollrath werd geselectee­rd om mee te werken aan de expo Op Eigen Hout. Een keuze die niet helemaal uit de lucht komt vallen. Erna Vollrath won met haar werken tal van prijzen en maakt ook furore in Nederland en Duitsland.

Op Eigen Hout is gepland voor het voorjaar in het kader van het Van Eyckjaar. Een exacte datum is afhankelij­k van de evolutie van het coronaviru­s en de maatregele­n die daarop volgen.

 ?? FOTO CN ?? “Ik heb niet meer naar het origineel gekeken. Ik heb mij gebaseerd op wat ik mij van het paneel herinnerde”, zegt kunstenare­s Gabriëlle Kerkhofs.
FOTO CN “Ik heb niet meer naar het origineel gekeken. Ik heb mij gebaseerd op wat ik mij van het paneel herinnerde”, zegt kunstenare­s Gabriëlle Kerkhofs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium