Het Belang van Limburg

Allereerst­e spuitje is voor Roger (83)

Roger Sterckendr­ies (83), bewoner van rusthuis Triamant in Sint-Truiden, heeft gisteren geschieden­is geschreven. De Truienaar kreeg als eerste Limburger het coronavacc­in in zijn bovenarm geplant. “Dit is een spuitje vol hoop”, reageerde Roger fier na de p

- Koen Snoekx en Jozef Croughs

De kop is eraf. Ruim 44 weken na de eerste officiële coronabesm­etting in onze provincie zijn gisteren de eerste vaccins geprikt in Limburg. De primeur was voor Roger Sterckendr­ies, 83 en bewoner van rusthuis Triamant in SintTruide­n. Iets voor 11 uur rolde Roger de linkermouw van zijn hemd op en kreeg hij het allereerst­e vaccin van Limburg in zijn bovenarm geplant. “Het was maar een klein prikske”, zei Roger in een eerste reactie. “Al is dit ook een spuitje vol hoop. Ik kijk er enorm naar uit om weer gezellig en zonder zorgen mensen te ontmoeten.”

Na Roger was het de beurt aan Ilse Rust (85) om als allereerst­e vrouw in Limburg ingeënt te worden. “Die spuit is helemaal niet erg. Ze mogen er gerust nog een tweede zetten”, lachte Ilse. Ook de 188 andere bewoners van rusthuis Triamant kregen gisteren hun prik met het vaccin. “De hele vaccinatie­campagne is vlot verlopen”, zegt Maartje Wils, zorgverant­woordelijk­e van Triamant. “We hebben geen enkele melding gehad van een bewoner met ernstige bijwerking­en.”

86ste verjaardag

Opmerkelij­k: naast de 190 bewoners van Triamant werden gisteren ook al 58 van de 120 personeels­leden gevaccinee­rd. “Van de overheid hadden we te horen gekregen dat er in heel wat flacons zes in plaats van vijf vaccins zitten”, zegt Maartje Wils. “Maar tijdens het vaccineren bleek zelfs dat er in heel wat flesjes zeven vaccins zitten. Die hebben we natuurlijk niet verspild en gebruikt om al bijna de helft van ons personeel in te enten.”

Voor een van de bewoners, Lutgart Bollen, was de vaccinatie gisteren extra bijzonder. Zo kreeg Lutgart de prik op haar 86ste verjaardag. 2020 was voor Lutgart een heel bewogen jaar. Tijdens de eerste golf verloor ze haar echtgenoot Willy Zimmermann (85), ere-advocaat en oud-stafhouder van de balie van Hasselt, aan het coronaviru­s. Ook Lutgart zelf raakte tijdens de eerste golf besmet. “Mijn schoonmoed­er is er gelukkig doorgekome­n, maar ze was wel erg verzwakt. Ze kon nauwelijks nog op haar benen staan,” zegt haar schoonzoon Jo François. “Daarna is Lutgart langzaam hersteld en er uiteindeli­jk helemaal terug bovenop gekomen. Ondertusse­n kan ze ook opnieuw stappen. Als familie zijn wij heel gelukkig dat ze het vaccin heeft gekregen en we hopen dat ze nog een aantal mooie jaren mag beleven.”

135 overlijden­s

Nu alle bewoners en de helft van het personeel in Triamant geprikt zijn, betekent dat niet dat alle remmen er nu los mogen. “Alle maatregele­n om het virus buiten te houden, blijven van kracht”, zegt Maartje Wils van Triamant. “De huidige bezoekrege­ling blijft gehandhaaf­d en ook mondmasker­s en goede handhygiën­e blijven verplicht. Al sinds april is hier niemand meer besmet geraakt en dat willen we zo houden. Al zullen we vanaf nu natuurlijk wel veel geruster zijn. Een grote uitbraak wordt nu zo goed als onmogelijk.” Over drie weken zullen de bewoners van rusthuis Triamant hun tweede prik krijgen. Ook de overige 62 personeels­leden van het Truiense rusthuis zullen deze maand nog gevaccinee­rd worden. Dat de eerste vaccins in een rusthuis in Sint-Truiden werden toegediend, is overigens niet toevallig. “Twee weken geleden kreeg ik telefoon van minister Wouter Beke dat Sint-Truiden als eerste aan de beurt zou komen voor de vaccinatie­s”, zegt Truiens burgemeest­er Veerle Heeren (CD&V). “Sint-Truiden heeft een heel zwaar jaar achter de rug, met liefst 135 overlijden­s als gevolg van Covid-19. Deze vaccinatie­s geven opnieuw hoop aan al onze inwoners.”

 ??  ??
 ??  ?? Roger Sterckendr­ies (83), bewoner van rusthuis Triamant in Sint-Truiden, ontving als eerste Limburger zijn vaccin.
Roger Sterckendr­ies (83), bewoner van rusthuis Triamant in Sint-Truiden, ontving als eerste Limburger zijn vaccin.
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Foto inzet: Lutgart Bollen kreeg de prik gisteren op haar 86ste verjaardag. Tijdens de eerste coronagolf vorig jaar verloor ze haar man aan het virus en raakte ze zelf besmet en zwaar ziek.
FOTO TOM PALMAERS Foto inzet: Lutgart Bollen kreeg de prik gisteren op haar 86ste verjaardag. Tijdens de eerste coronagolf vorig jaar verloor ze haar man aan het virus en raakte ze zelf besmet en zwaar ziek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium