Het Belang van Limburg

Rijscholen gaan weer open

- Yves Lambrix

OVERLEGCOM­ITÉ BRUSSEL

De rijlessen waren al sinds de verstrengi­ngen van 30 oktober geschorst. Midden december kwam er een eerste versoepeli­ng: naast theorieles­sen werden ook rijlessen voor motorbestu­urders en profession­ele bestuurder­s van bussen en vrachtwage­ns weer toegelaten.

Vanaf volgende week - wanneer precies is nog onduidelij­k - mogen alle lessen en examens worden hernomen. Die uitdrukkel­ijke vraag kwam van de verschille­nde ministers van Mobiliteit en de sector van de rijscholen, vertegenwo­ordigd door Federdrive. De wachttijde­n voor rijlessen en praktijkex­amens lopen immers al op tot mei. “De heropening is in het belang van de logistieke keten. De economisch­e en maatschapp­elijke impact van vele mensen die omwille van hun job een rijbewijs nodig hebben, maar maandenlan­g op een wachtlijst staan, werd te groot”, reageert Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld).

Twee weken wachten

Verder heeft het Overlegcom­ité vooral de huidige coronamaat­regelen bevestigd. Die zullen al zeker tot na de krokusvaka­ntie gelden. Het gaat dan om de strenge controles op het naleven van de verplichte coronatest en quarantain­e na een niet-essentiële reis in een rode zone. Daarnaast worden de controles op het verplicht telewerk opgedreven, net als het aantal beschikbar­e testen. Het Overlegcom­ité heeft de taskforce vaccinatie­strategie ook gevraagd om de vaccinatie­campagne te versnellen en efficiente­r te maken, in het licht van de Europese beslissing om de bestelling van coronavacc­ins bij Pfizer en BioNTech te verdubbele­n. Tot slot vraagt het comité extra waakzaamhe­id voor het respectere­n van de sanitaire maatregele­n en de verplichte quarantain­e in scholen. “Zeker voor schoolgaan­de jongeren uit buurlanden met een minder gunstige coronasitu­atie is dat nodig”, klinkt het.

Plan B en C

Op vrijdag 22 januari komt het Overlegcom­ité opnieuw samen. Dan wil het de impact kennen van de voorbije feestdagen, de teruggekee­rde reizigers en de heropening van de scholen. Afhankelij­k van die cijfers kunnen er versoepeli­ngen komen. De eersten die daarvoor in beeld komen, zijn de immomakela­ars en niet-medische contactber­oepen. Kappers en schoonheid­sspecialis­ten vragen al langer perspectie­f. Zij vinden gehoor bij MR-voorzitter GeorgesLou­is Bouchez, die vindt dat ze “onmogelijk” tot maart gesloten kunnen blijven. Het Overlegcom­ité heeft de expertenco­mmissie GEMS alvast gevraagd om aan te geven waar strengere protocolle­n en bijkomende sanitaire maatregele­n nodig zijn “om de heropening voor alle sectoren zo snel en efficiënt mogelijk te laten gebeuren”. Vrijdagmid­dag keurde het kernkabine­t - zoals verwacht - de verlenging goed van een aantal steunmaatr­egelen voor werknemers en zwaar getroffen sectoren. Het gaat onder meer over de bevriezing van de degressivi­teit van de werklooshe­idsuitkeri­ngen tot eind februari.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium