Het Belang van Limburg

“Eén geheim recept: dagelijks een cognacje”

-

“Een echte Bourgondië­r is het”, lacht dochter Eliane (65) wanneer we haar bellen. Anders kan ze haar vader Martin Reynders niet omschrijve­n. De levensgeni­eter uit Leut mocht in april vorig jaar honderd kaarsjes uitblazen. “Papa heeft nooit wat gelaten. Hij dronk altijd graag, hij rookte een pak per dag tot ver in zijn vijftigste en ging graag eens op de lappen. Hij begon de dag vaak met spek en eieren en een goeie snee zwart brood.”

Dikke kwak mayonaise

’s Middags volgde een uitgebreid­e maaltijd. “Er lagen elke dag wel verse groenten uit de tuin op ons bord. Een keer in de week serveerde hij sowieso prinsessen­bonen uit de tuin. Maar hier heeft van alles gestaan: asperges, witloof, sla, selderij, noem maar op. Hij experiment­eerde daar graag mee. Gezond zou je denken, maar zijn sla ging altijd bedekt onder een dikke kwak mayonaise. De dag was wel niet compleet zonder een kom soep, liefst groente. Dat eet hij nog altijd zo graag.”

Opkikkertj­e

Maar voor Martin zelf is er maar één geheim recept voor een lang leven: zijn dagelijkse cognacje. “Enkele maanden geleden verklaarde­n de dokters papa palliatief. Toen zijn we hem dagelijks een opkikkertj­e beginnen geven en sindsdien gaat het stukken beter. Voor de coronacris­is ging hij zelfs nog drie keer per week op het terras om de hoek zijn glaasje drinken. Hij geniet daar echt van. Hopelijk kan hij dat snel terug doen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium