Het Belang van Limburg

“Elke dag kipkap, al een eeuw lang”

-

Over de eetlust van eeuweling Clement Lemmens uit Wijchmaal bestaat geen twijfel. Op zijn 100-jarige leeftijd weegt de Perenaar nog steeds een flinke 100 kilo. Opgroeien deed hij op de boerderij van zijn ouders zaliger, waar hij nu samen met zijn zoon nog steeds woont. “Bijna heel mijn leven heb ik in de buitenluch­t doorgebrac­ht. Van jongs af aan was het werken op de boerderij, in onze vrije tijd zaten we in de bossen. Eens wat ouder wandelde ik heel de provincie door. Door dat boerenleve­n en wandelen ben ik zo oud geworden.”

Rijk leven

Eten en drinken heeft het oude gemeentera­adslid altijd met genoegen gedaan. Nu nog steeds. Dagelijks speelt hij drie volwaardig­e maaltijden naar binnen, zijn eetlust is hij verre van kwijt. “Eigenlijk eet ik nu hetzelfde als honderd jaar geleden. En drinken ook. Regelmatig geniet ik nog eens van een goed glas porto of een borreltje. Ik had een heel rijk leven in de maatschapp­ij.” Het boerenleve­n zorgde ervoor dat er altijd verse producten voorhanden waren. “In de stallen van de veehouderi­j waren zowel pluimvee als varkens te vinden. Van jongs af aan lag er eigenlijk bijna altijd kiekenvlee­s op onze teloor. Dat ben ik ook blijven eten, heel mijn leven lang. Vlees was dagelijkse kost, dat hoorde erbij. Maar vrijdag aten we wel altijd verse vis van de markt. Meestal een stukje haring. De dag afsluiten doe ik met een vers glas koemelk en een dikke snee bruin brood met kaas.”

Toch is er één lekkernij die Clement al een eeuw lang zonder excuus eet. “Al van toen ik een klein manneke was, eet ik elke dag kipkap. Na al die tijd krijg ik daar geen genoeg van. Misschien is dat wel mijn geheime recept voor een lang leven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium