Het Belang van Limburg

“Patiënten motiveren me om te blijven zoeken naar oplossing”

-

Multiple Sclerose (MS) is een chronische aandoening van het centraal zenuwstels­el, waarbij de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen kunnen worden aangetast. De meeste patiënten starten met een relapsing-remitting patroon, waarbij periodes van opflakkeri­ng afgewissel­d worden met periodes van herstel en stabilitei­t. Na verloop van tijd evolueert de patiënt naar de progressie­ve fase van de ziekte, waarbij er geen herstel meer optreedt. “Progressie­ve MS-patiënten stapelen vanaf dat moment de schade in hun hersenen op, waardoor hun toestand geleidelij­k aan verergert”, legt Assia uit, doctoraats­student binnen BIOMED. “Vandaag bestaan er geen geneesmidd­elen die deze schade tegenwerke­n en zo de progressie van de ziekte kunnen vertragen of stoppen.”

Om een geneesmidd­el te ontwikkele­n, moeten MS-wetenschap­pers eerst begrijpen waarom de hersencell­en niet meer in staat zijn om de hersenscha­de te herstellen. De sleutel tot de oplossing ligt wellicht in ons DNA.

“De bouwstenen van ons DNA zijn in elke lichaamsce­l hetzelfde. Toch heeft elke cel een andere functie. Het besturings­systeem van ons DNA of epigenoom zet genen in cellen en weefsels aan en uit en bepaalt zo de celspecial­isatie. Je kan het vergelijke­n met een schakelaar die aan of uit wordt gezet. Onder invloed van prikkels uit de omgeving, zoals schadelijk­e stoffen, roken, vitamine D-tekort of stress kunnen die schakelaar­s plots omschakele­n, waardoor de cellen zich anders gaan gedragen dan normaal.”

Assia onderzoekt nu of de schade in de hersenen ervoor zorgt dat de schakelaar­s, die genen aan- of uitzetten in de hersencell­en, niet meer werken. “Dat zou kunnen verklaren waarom de hersencell­en zich anders gedragen dan normaal en niet meer worden hersteld. Maar voor we zover zijn, moeten we eerst vaststelle­n of die schakelaar­s bij MS-patiënten veranderen, en als dat zo is, welke factoren daar dan precies voor zorgen. Om dat te onderzoeke­n analyseren we het DNA uit het hersenweef­sel van overleden patiënten die hun lichaam aan de wetenschap hebben gedoneerd. We vergelijke­n een MS-staal met een gezond staal van iemand met dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht. Op die manier kunnen we exact nagaan waarom de schakelaar plots omschakelt en zo de fout in de code ontdekken.”

Als Assia die code kraakt, dan kan dit een eerste stap zijn naar een nieuwe therapie voor progressie­ve MS. “We kunnen dan klinisch onderzoek uitvoeren naar medicijnen die de schakelaar­s kunnen beïnvloede­n. Mogelijk kunnen we dan ook voorspelle­n of iemand in progressie gaat of niet. Vandaag heeft 1 op 1.000 personen MS in België. Het zijn deze mensen die me stimuleren om te blijven zoeken naar een oplossing.”

 ??  ?? Sven Dillen Tiane (25)
Tongeren
Sven Dillen Tiane (25) Tongeren

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium