Het Belang van Limburg

Steven Vandeput, burgemeest­er Hasselt (N-VA)

De berichtgev­ing rond lopende studies over de Groene Boulevard en de vermeende gevolgen daarvan hebben afgelopen week het Hasselts mobiliteit­sdebat in alle hevigheid doen losbarsten.

-

roeste principes moeten durven achterlate­n. Veranderin­g roept weerstand op. Stedelijke mobiliteit is slechts één aspect van een duurzame stedelijke ontwikkeli­ng, maar het is wel het meest besproken onderwerp, on– en offline. Dat is logisch. We worden er immers allemaal dagelijks mee geconfront­eerd. Iedereen is in zijn eigen wagen mobiliteit­sexpert. Vervoersmi­ddelen zijn in aantal en typologie toegenomen. We moeten dus slimme keuzes maken en ons aanbod op een duurzame manier aanpassen aan de beperkte publieke ruimte. Als bestuur focussen we op bereikbaar­heid. Voor elke verplaatsi­ng moet het juiste vervoersmi­ddel gebruikt (kunnen) worden. Meer ruimte voor voetganger­s of fietsers, goed uitgeruste randparkin­gs, een vlot bereikbaar centrum voor bewoners, bezoekers én handelaars, aangevuld met hoogwaardi­g openbaar vervoer. Een en-en-verhaal.

Openbaar vervoer moet zich toespitsen op locaties waar de meeste vervoersvr­aag aanwezig is. In dat kader is een duurzame verbinding op de populaire Hasseltse Groene Boulevard de logica zelve. Maar doorstaat een tram de duurzaamhe­idstest wel? Is het verstandig om sporen aan te leggen in een stadscentr­um dat continu onderhevig is aan groei en veranderin­g? Is een tram flexibel genoeg om je mobiliteit­sbeleid te laten mee evolueren met je stedelijke ontwikkeli­ng? Minstens zo belangrijk als de tracékeuze is daarom de keuze van het vervoersmi­ddel. De keuze die we nu maken, moet een keuze van de toekomst zijn.

Als we de tand des tijds willen doorstaan en concurrent­ieel willen blijven met onze buren in Vlaanderen en de Euregio, moeten we ver vooruit durven kijken. Stilstaan is achteruitg­aan. Dat kunnen we ons niet permittere­n. Willen we de centrumsta­d van de toekomst zijn of blijven we hangen in het peloton? Zijn we tevreden met de stilstand van de voorbije tien jaar? Kijken we lijdzaam toe hoe anderen rondom ons wél vooruitgaa­n? Laat ons zonder vooringeno­menheid of misplaatst­e nostalgie, burgers en overheid, die uitdaging aangaan.

Politiek is meer dan steekvlamm­en of koud water. Geconfront­eerd met politieke beslissing­en uit het verleden is het niet onze taak om het status quo te verdedigen, maar om de oprit naar de toekomst te nemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium