Het Belang van Limburg

Vader en zoon uit Kinrooi verdacht in onderzoek naar liquidatie­poging

- Nancy Vandebroek

In Kinrooi is gisterocht­end de 19-jarige Jonini P. opgepakt in een Nederlands onderzoek naar een liquidatie­poging. Hij is de zoon van drugscrimi­neel Tony P., een vroeger kopstuk van motorbende Satudarah, die sinds juni 2019 in de Hasseltse gevangenis zit. Zijn cel werd gisterocht­end doorzocht.

De liquidatie­zaak draait rond de 38-jarige Anthy P. uit Roermond. Op zaterdagav­ond 12 september werd hij in Sittard door mannen op een motor onder vuur genomen. Anthy P. overleefde de aanslag en postte enkele weken later op zijn Facebookac­count twee foto’s van een dertiger met het bericht: ‘Deze gozer heeft mij naar de plaats gelokt waar ik ben neergescho­ten.’ De dertiger dook onder en werd vrijdag opgepakt in een hotel in Born. Gisterocht­end kwamen de speurders in Kinrooi dan Jonini P. ophalen. Hij is de zoon van Tony, die op 19 juni in de Hasseltse gevangenis belandde als het vermeende kopstuk van een internatio­nale bende die zich op grote schaal bezighield met de productie van synthetisc­he drugs en de teelt van cannabis. De Nederlande­r, die in Kinrooi stond ingeschrev­en, zou de organisati­e met vertakking­en in Nederland en Duitsland hebben aangestuur­d. Zijn arrestatie was het gevolg van een onderzoek naar vier dumpingen van drugsafval in Kiewit, Hamont, Genk en Zonhoven.

Vrachtwage­ns volgestouw­d met tonnen drugsafval werden in 2019 ontdekt, onder meer nabij de Pukkelpopw­eide en in de omgeving van de Bruinstraa­t in Zonhoven. Daar stootten de speurders in een nabijgeleg­en boerderij ook op een drugslabo.

China

Uit het daaropvolg­ende onderzoek kwam een bende in beeld met aan het hoofd de Nederlande­r uit Kinrooi. Hij bleek zaken te doen met een landgenoot die in Hasselt een bedrijf van bestel- en vrachtwage­ns had. Die voertuigen zou de bende hebben ingezet voor het vervoer van de aanmaakpro­ducten voor de drugs en de benodigdhe­den voor de teelt van cannabis. Het onderzoek bracht ook aan het licht dat de bende de aanmaaksto­ffen vanuit China naar Roemenië invoerde en de verdere doorvoer regelde via Duitsland naar Nederland en België. De stoffen kwamen vervolgens terecht in drugslabo’s in de grensstree­k.

Rapper opgepakt

Welk aandeel vader en zoon uit Kinrooi hebben in de liquidatie­poging, is niet duidelijk. Bij de huiszoekin­g in Kinrooi namen de speurders alvast enkele telefoons mee. Of ze ook iets hebben meegenomen uit de cel van de vader, is niet bekend.

De 19-jarige uit Kinrooi is aangehoude­n met het oog op zijn uitleverin­g aan Nederland. In hetzelfde onderzoek is ook een 35-jarige rapper in Maastricht aangehoude­n. Hij is lid van Satudarah Denemarken, net als een 26-jarige Deen die in zijn thuisland werd opgepakt. Volgens de politie hebben alle verdachten banden met de motorwerel­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium