Het Belang van Limburg

Koning Filip ontsnapt ternauwern­ood aan rellen

- RELLEN BRUSSEL Dirk Coosemans, Robin Debecker, Wim Dehandschu­tter en Arthur De Meyer

Koning Filip kwam gisteren met zijn Mercedes plots vast te zitten in de wake voor de overleden Ibrahima Barrie (23) die in zwaar geweld ontspoord was. De koning kon dankzij een scherp manoeuvre van zijn chauffeur ternauwern­ood ontsnappen aan de rellen.

Het begon als een vredevolle wake voor Ibrahima Barrie, een 23jarige Belg van Sierra Leonese afkomst. De jongeman werd zaterdag opgepakt omdat hij tijdens een coronacont­role de politie filmde en daarna wegliep. Barrie werd gevat en geboeid het commissari­aat binnen geleid waar hij overleed, wellicht aan een hartaanval. Volgens de advocaat van de nabestaand­en liet de politie Barrie minutenlan­g bewusteloo­s op de grond liggen voordat ze de hulpdienst­en belden, maar dat wil het parket niet bevestigen. Er loopt wel een onderzoek naar onvrijwill­ige doodslag.

Zwaargewon­d

De burgemeest­er van Sint-JoostTen-Node, Emir Kir stond ondanks de coronamaat­regelen een wake toe aan het commissari­aat aan de Sint-Lazaruslaa­n. Daar kwamen ongeveer 500 mensen op af. De wake liep na een uurtje uit de hand en leidde tot geweld tegen de politie. Eén politieage­nte werd zwaargewon­d naar het ziekenhuis gebracht. Een commissari­aat op het Liedtsplei­n even verderop werd in brand gestoken.

Paniek

Rond half zes, toen de betoging geheel ontaardde, dook plots koning Filip op in zijn wagen. Hij was op weg van het paleis in Brussel naar het kasteel van Laken na zijn werkdag. Dat veroorzaak­te paniek bij de aanwezige politie. “De auto van de koning, een zwarte gepantserd­e Mercedes met nummerplaa­t ‘1’ en de BMW X5 met veiligheid­spersoneel aan boord die altijd voor de koninklijk­e auto uit rijdt, kwamen vast te zitten in de gewelddadi­ge betoging”, zegt een politiebro­n die ter plekke was.

Op dat moment was er net veel chaos en smeten de jongeren met stenen, maar de auto van de koning werd toch ontzien. Agenten in burger sprongen ervoor en konden de auto’s uit de betoging leiden. Even zat de Mercedes nog vast tussen de trams, die ook geblokkeer­d waren, maar dankzij een U-bocht kon de chauffeur toch ontsnappen uit het gewoel.

Grote fout

De zaak zal nog een staartje krijgen. “De betoging was aangekondi­gd. Hoe kan het dan dat de koning daarin verzeild is? Dat is een grote fout”, zegt een politiebro­n. “We vermoeden dat de koning flink geschrokke­n is. Maar het lijkt wel alsof de betogers hem ontzien hebben. De auto is niet bekogeld geweest.”

Volgens een andere agent zijn de auto’s van de koning zeer goed beveiligd. “Dat glas is centimeter­s dik, daar smijt je niet zomaar een steen door. Maar het blijft vervelend.”

Volgens onze informatie zouden er gisteren (woensdag) zo’n tachtig mensen gearrestee­rd zijn.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Politiemen­sen in burger leiden de auto van de koning uit de gewelddadi­ge betoging.
FOTO EPA-EFE Politiemen­sen in burger leiden de auto van de koning uit de gewelddadi­ge betoging.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium