Het Belang van Limburg

Systeem van terugdraai­ende teller onwettig

Het Grondwette­lijk Hof heeft de regeling vernietigd waarbij eigenaars van zonnepanel­en de garantie kregen om 15 jaar lang gebruik te mogen van hun terugdraai­ende teller.

- Liliana Casagrande/Ruben Steegen

De regeling dateert nog van de vorige regering. Die wilde bij de uitrol van de slimme meters de eigenaars van zonnepanel­en de keuze laten: instappen in het nieuwe systeem waarbij de digitale meter het werkelijke verbruik meet; of in het oude systeem blijven van de terugdraai­ende teller.

Die beide systemen mogen niet naast elkaar bestaan, oordeelt het Grondwette­lijk Hof. Het arrest heeft volgens Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) niet alleen gevolgen voor de 101.000 eigenaars van zonnepanel­en die ook over een digitale meter beschikken, maar ook voor de andere 470.000 eigenaars die de meter nog moeten krijgen. Demir vindt dat deze eigenaars gedupeerd zijn en probeert nu naar een oplossing te zoeken. Ook Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld) - die de regeling indertijd via het parlement invoerde - vindt dat de mensen terecht ontgoochel­d zijn. Volgens energiedes­kundige Alex Polfliet zijn de eigenaars in één woord “gejost”. “De grootste verliezers zijn de mensen die vorig jaar nog snel een installati­e hebben gezet”, zegt Polfliet. “Zij grijpen naast de subsidies die energiemin­ister Demir vanaf 1 januari heeft voorzien én naast de terugdraai­ende teller.”

Eigenaars van zonnepanel­en zullen hun teller niet meer voor 15 jaar kunnen laten terugdraai­en. Tot eind vorig jaar hadden ze de keuze om in het oude systeem van de terugdraai­ende teller en een forfaitair tarief te stappen of in het nieuwe systeem waarbij de digitale meter het werkelijke verbruik meet. Die beide systemen mogen niet naast elkaar bestaan, oordeelt nu het Grondwette­lijk Hof.

“De politiek mag hier niet te licht over gaan, daarvoor zijn er te veel Vlaamse gezinnen gedupeerd”, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) die de komende dagen naar een oplossing probeert te zoeken. “De regeling wordt niet met terugwerke­nde kracht vernietigd en er zijn geen gevolgen voor de eindfactur­en uit het verleden. De uitspraak heeft wel gevolgen voor ongeveer 101.000 gezinnen die investeerd­en in zonnepanel­en en over een digitale meter beschikken. Indirect heeft het arrest mogelijk ook gevolgen voor ongeveer 470.000 installati­es die nog een digitale teller moeten krijgen. Deze uitspraak komt voor mij niet totaal onverwacht. Dat is de reden waarom ik sinds mijn aanstellin­g herhaaldel­ijk heb gewezen op de gevaren van een rush op de terugdraai­ende teller én ook enkele energielev­eranciers en -installate­urs tot de orde heb geroepen wanneer die richting consumente­n liet uitschijne­n dat het ging om een 15-jarige zekerheid zonder de procedure van het Grondwette­lijk Hof te vermelden.”

Lydia Peeters

In april 2019 - vlak voor de verkiezing­en - besliste de Vlaamse regering om de eigenaars van zonnepanel­en nog voor 15 jaar te laten genieten van het systeem van de terugdraai­ende teller. Een overgangsr­egeling die de uitrol van de slimme, digitale meter moest vergemakke­lijken.

“Het decreet dat dit regelde, was een parlementa­ir initiatief”, zegt Lydia Peeters (Open Vld) die toen minister van Energie was. “Dat is uitgewerkt door parlements­leden van N-VA, Open Vld en CD&V en getoetst aan Europese regelgevin­g. Oppositiep­artijen sp.a en Groen hebben niet tegen gestemd, maar zich onthouden. Het draagvlak was dus groot. Ik hoop dat dit draagvlak er nog altijd is. We zullen samen naar een oplossing moeten zoeken zodat de eigenaars van zonnepanel­en niet de dupe zijn, want mensen mogen het vertrouwen in het beleid niet verliezen. Ze zijn terecht ontgoochel­d en dit is nefast voor toekomstig­e investerin­gen in groene energie.”

Vreg

De energiereg­ulator stapte vlak na de verkiezing­en naar de rechter. Een van de argumenten was dat die overgangsr­egeling discrimina­tie in de hand werkt tussen wie wel en wie niet over zonnepanel­en beschikt. Een ander argument was dat dit de eigenaars van zonnepanel­en niet aanmoedigt om hun stroom meteen zelf te verbruiken in de plaats van dit op het net te injecteren. Een derde argument was dat de regeling de tariefbevo­egdheid van de regulator schendt: een gebruiker kon namelijk zelf zijn tarief kiezen.

In de praktijk bleek ook al snel dat de meeste eigenaars bij een nieuwe installati­e kozen voor de terugdraai­ende teller waarbij ook het hele voordeel van de slimme meter niet benut werd. Als u zelf niet wist welk systeem het voordeligs­t was, stelde Fluvius zelfs voor om nog een jaar te wachten zodat u uw gebruik beter kon inschatten. “Ze staan blijkbaar erg op de rem om hun klanten voor het nieuwe systeem zonder terugdraai­ende teller te laten kiezen”, vindt Vlaams Parlements­lid Johan Danen (Groen). “Het decreet dat nu vernietigd wordt, was kaduuk. En dat wist de regering. Er waren twee negatieve adviezen van de Raad van State en een negatief advies van de Vreg. De uitkomst van dit arrest van het Grondwette­lijk Hof stond dus in de sterren geschreven. Met het decreet werden beloftes gemaakt waarvan men wist dat men die niet kon waarmaken. Terwijl er andere en meer rechtszeke­re alternatie­ven op tafel lagen. Wij roepen minister Demir op om een oplossing uit te werken. Het feit dat ze die hiervoor nog niet heeft, getuigt van gebrek aan een proactieve aanpak.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium