Het Belang van Limburg

Alle 15 Limburgse vaccinatie­centra bekend

Met Peer, Houthalen-Helchteren en Heusden-Zolder zijn de locaties van de laatste drie Limburgse vaccinatie­centra bekend.

-

VACCIN HASSELT

Donderdagm­iddag raakte bekend dat het tweede vaccinatie­centrum van de eerstelijn­szone Noord-Limburg in de voormalige VDAB-gebouwen in Peer zal worden ondergebra­cht. De gebouwen aan de Noorderves­t staan al een tijdje leeg, maar zullen nog een opfrisbeur­t krijgen. “De site bestaat uit drie grote hallen van telkens 300 m2 die uiterst geschikt zijn om op coronaveil­ige wijze die vaccinatie­lijnen te organisere­n”, stelt Theo Hamblok, voorzitter van de eerstelijn­szone. De bewoners van Lommel en Pelt, 53.300 in totaal, zullen worden uitgenodig­d om in de Soeverein gevaccinee­rd te worden terwijl de 49.200 inwoners van Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel en Peer hun vaccin in Peer toegediend zullen krijgen.

In de zone MidwestLim komen twee vaccinatie­centra. De inwoners van Heusden-Zolder en Lummen moeten naar feestzaal Watt17 aan de mijnsite, terwijl de Expohallen van Kelchterho­ef zullen dienstdoen als vaccinatie­centrum voor de inwoners van Houthalen-Helchteren. Opvallend: de Halenaren zullen als enigen niet in Limburg worden gevaccinee­rd. Omwille van de lange afstand tot Zolder wordt een samenwerki­ng aangegaan met het vaccinatie­centrum in CC Den Amer in Diest.

Testfase

Daarmee zijn alle Limburgse vaccinatie­centra, vijftien in totaal, bekend. Nu de locaties vastliggen, kan overal worden gestart met de praktische organisati­e. Concreet heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid aan de zones gevraagd om in een eerste testfase vanaf 1 februari zorgverlen­ers zoals (huis)artsen en verpleegku­ndigen in te enten, evenals als het personeel dat de vaccinatie­centra zal bemannen. “In onze eerstelijn­szone Noord-Limburg zullen we vanaf 1 februari die testfase aanvangen in beide centra, dus zowel in De Soeverein als in de VDAB-gebouwen”, verduideli­jkt Hamblok. “Die testfase is belangrijk om te kijken of alles vlot verloopt. Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft alle centra gevraagd om vanaf 15 februari stand-by te zijn, zodat we massaal kunnen beginnen inenten als de vaccins er zijn. Maar uiteraard hangt alles af van hoeveel vaccins er worden geleverd.” Dat bevestigt ook dokter Kaat Ieven, voorzitter van de eerstelijn­s

NOORD-LIMBURG

Soeverein

HASPENGOUW Minderbroe­derskloost­er zone Kemp en Duin. “In de Limburghal zullen we zorgverlen­ers beginnen vaccineren vanaf 1 februari.” Normaal gezien volgt de Expodroom in Bree pas vanaf 15 februari, maar als er voldoende vaccins beschikbaa­r zijn, kan er een versnellin­g hoger worden geschakeld. “Er is ons in ieder geval gevraagd om met onze centra stand-by te zijn vanaf 15 februari zodat we kunnen beginnen inenten zodra er wordt geleverd.”

Nog onduidelij­k

Hoewel haast alle Limburgers intussen weten in welk centrum ze terecht kunnen voor hun prik (zie kaart, nvdr.) wordt die beslissing in de eerstelijn­szone ZOLim pas vandaag definitief genomen. Dat de inwoners van Bilzen en Tongeren in hun eigen gemeente zullen worden ingeënt, staat vast. De inwoners van Herstappe worden in Tongeren gevaccinee­rd, maar waar de Riemstenar­en en Hoeselaren naartoe moeten, wordt pas vrijdagnam­iddag beslist.

Het ziet er overigens steeds minder naar uit dat Voeren een eigen vaccinatie­centrum krijgt in de Provincial­e School van ’s Gravenvoer­en, zoals burgemeest­er Joris

KEMP EN DUIN

Expodroom

Gaens (Voerbelang) eerder had gevraagd. “Het is nog niet officieel, maar als klein lokaal bestuur blijkt het bijzonder moeilijk om dat kwalitatie­f te organisere­n, zeker omdat het Agentschap Zorg en Gezondheid uitgaat van maximum twee centra per eerstelijn­szone”, geeft Gaens toe. De Voerenaren zullen hoogstwaar­schijnlijk naar Tongeren moeten, een rit die al gauw drie kwartier in beslag neemt. “Er is geen enkele gemeente in Vlaanderen waar de inwoners zo lang onderweg zullen zijn voor hun vaccin.”

 ?? FOTO GVB ?? In Peer zullen de oude gebouwen van de VDAB dienstdoen als vaccinatie­centrum voor de inwoners van Peer, Hecht-Eksel, HamontAche­l en Bocholt.
FOTO GVB In Peer zullen de oude gebouwen van de VDAB dienstdoen als vaccinatie­centrum voor de inwoners van Peer, Hecht-Eksel, HamontAche­l en Bocholt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium