Het Belang van Limburg

Tachtiger overlijdt vijf dagen na vaccinatie

-

Het geneesmidd­elenagents­chap FAGG opent een onderzoek naar de dood van een 82-jarige man met gezondheid­sproblemen die stierf vijf dagen nadat hij het coronavacc­in toegediend had gekregen. “Er is geen reden tot paniek”, zegt vaccin-expert Pierre Van Damme (UAntwerpen). Er zal een autopsie worden gedaan op het lichaam van een 82-jarige man die overleden is nadat hij vijf dagen eerder het coronavacc­in van Pfizer/BioNTech had gekregen. De man kampte al langer met gezondheid­sproblemen. “Deze casus wordt verder onderzocht om te zien of er een oorzakelij­k verband is tussen de vaccinatie en het overlijden”, laat het federaal geneesmidd­elenagents­chap FAGG weten op haar website.

Onvermijde­lijk

Dat iemand van de doelgroep die nu wordt gevaccinee­rd, overlijdt tijdens de vaccinatie­procedure, is onvermijde­lijk, zegt vaccin-expert Pierre Van Damme (UAntwerpen). “We spreken echt over het meest kwetsbare deel van de populatie die nu de vaccins krijgt. Dan is het logisch dat iemand overlijdt in die periode. Dat er toch een onderzoek komt, is om absoluut zeker te zijn dat het vaccin op zich daar niet de oorzaak van was. Op basis van de feiten acht ik het ook erg onwaarschi­jnlijk dat het effectief zo zou zijn. Er is geen reden tot paniek over de vaccins.”

In het bulletin van het FAGG staat dat tussen 28 december en 12 januari 34.979 toegediend­e dosissen van het Pfizer-vaccin geregistre­erd zijn. Er kwamen tien meldingen binnen van vermoedeli­jke bijwerking­en. Eén melding werd als “ernstig” beschouwd omdat er sprake was van duizelighe­id, verhoogde bloeddruk, samentrekk­en van de spieren van de luchtwegen en pijn in de borst. Na enkele uren verdwenen die bijwerking­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium