Het Belang van Limburg

40% minder inbraken in Limburg

- Ruben Steegen

CRIMINALIT­EIT HASSELT Het aantal inbraken in onze provincie is vorig jaar met bijna 40 procent gedaald. De Limburgse politiezon­es noteerden in 2020 net geen 1.500 inbraken of pogingen, een historisch laag cijfer. Met ‘dank’ aan de coronacris­is, al piekt de cybercrimi­naliteit.

Van 1 januari tot en met 31 december 2020 vonden er in onze provincie welgeteld 1.479 inbraken en inbraakpog­ingen plaats, een daling met 37 procent in vergelijki­ng met 2019. Toen werden er nog 2.346 inbraken en pogingen in Limburg genoteerd. De afname is het spectacula­irst in de zone Kanton Borgloon, waar dit jaar slechts 75 pv’s voor inbraken of inbraakpog­ingen werden opgesteld, 51 procent minder dan in 2019. “We zien al een aantal jaar dat het aantal woninginbr­aken afneemt, maar een plotse halvering is uiteraard zeer uitzonderl­ijk”, zegt politiewoo­rdvoerder Annekatrie­n Gacoms van de zone Kanton Borgloon. Naar de oorzaak hoeft ze niet lang te zoeken. “De coronacris­is, uiteraard. Tijdens de eerste lockdown moest iedereen plots verplicht thuisblijv­en, maar ook daarna zijn heel veel mensen van thuis blijven telewerken. Inbrekers hadden daardoor veel minder kansen om ongemerkt een woning binnen te dringen.”

Phishing

BERINGEN HAM TESSENDERL­O

Traditione­el worden de meeste inbraken immers niet ’s nachts, maar in de late namiddag gepleegd, wanneer mensen op het werk zijn. “Toen half maart de lockdown inging, hebben we haast vanaf dag één een steile afname van het aantal woninginbr­aken gezien”, stelt politiewoo­rdvoerster Dorien Baens van de zone Limburg Regio Hoofdstad. Daar daalde het aantal inbraken en inbraakpog­ingen van 582 naar 357 (-39 procent). “Dat het aantal inbraken tijdens

HEUSDENZOL­DER

LIMBURG REGIO HOOFDSTAD

ST-TRUIDEN GINGELOM NIEUWERKER­KEN

KANTON BORGLOON de eerste lockdown - toen er een verplaatsi­ngsverbod gold - zou dalen, lag voor de hand. Maar ook daarna bleef het aantal feiten beperkt, zelfs in de donkere herfstmaan­den. Door de controle op de coronamaat­regelen is er uiteraard veel meer blauw op straat, maar het lijkt er ook op dat het werkterrei­n van de georganise­erde criminalit­eit voor een deel van de straat naar het web is verhuisd. Het aantal meldingen van cybercrimi­naliteit, en dan denk ik vooral aan phishing, is de laatste tien maanden immers sterk toegenomen.” Ook in de andere zones waren er veel meer meldingen van cybercrimi­naliteit zoals phishing en identiteit­sfraude.

Stijging in het Maasland

“Volgens mij hebben heel wat criminelen zich tijdens de eerste lockdown op die cybercrimi­naliteit gestort en houden ze daar nu aan vast”, denkt Dorien Baens. “De pakkans ligt immers veel lager, terwijl de buit vaak vele malen groter is. Tegenwoord­ig heeft haast niemand nog veel cash in huis.” In de zone Lanaken-Maasmechel­en komt tegenwoord­ig haast dagelijks een melding van cybercrimi­naliteit binnen.

Opvallend: de politiezon­e Maasland is de enige in Limburg die het aantal inbraken in 2020 zag toenemen van 22 naar 46 inbraken. Hoewel het in absolute cijfers om zeer lage aantallen gaat in vergelijki­ng met de rest van Limburg, blijft de stijging opvallend. “Maar de overgrote meerderhei­d van de feiten 32 om precies te zijn - vonden plaats vóór 17 maart, de dag waarop de eerste lockdown inging”, verduideli­jkt politiewoo­rdvoerder Hub Vermeulen van de politiezon­e Maasland. “Van half maart tot eind december waren er maar 14 woninginbr­aken in onze zone.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium