Het Belang van Limburg

Twee keer verplicht winkels gesloten, en toch meer motoren verkocht

- Dominiek Claes

In het coronajaar 2020 zijn er in ons land 25.807 nieuwe motoren verkocht. Dat is 3,5 procent meer dan een jaar eerder. En dat terwijl de winkels twee keer de deuren verplicht moesten sluiten.

Dat blijkt uit de cijfers van Febiac, de koepel van de bedrijven uit de Belgische auto- en tweewieler­industrie. Om de verspreidi­ng van het coronaviru­s in te dijken mochten de motorwinke­ls in 2020 gedurende twee periodes geen klanten ontvangen. Je zou in dat geval een sterke negatieve invloed op de verkoop verwachten, zoals bijvoorbee­ld in de autoverkoo­p het geval was. Maar het omgekeerde blijkt waar.

Rijbewijs

De meest verkochte modellen zijn nog altijd de motorfiets­en en scooters tot 125 cc, goed voor 29 procent van de nieuwe ingeschrev­en voertuigen. “Om met deze gemotorise­erde tweewieler­s te mogen rijden, is een rijbewijs B voldoende”, verklaart Joost Kaesemans van Febiac het succes van deze categorie. Dat geldt alleen voor wie zijn rijbewijs vóór 2011 haalde. Wie zijn rijbewijs later haalde, moet twee jaar later nog een opleiding van vier uur volgen.

De twee andere goed verkopende segmenten zijn de basic-motoren/ roadsters (21,5 procent) en de trails (17,6 procent). “We merken dat de motoren uit deze laatste categorie vaak worden aangekocht voor het woon-werkverkee­r”, zegt Kaesemans. “Het zijn immers praktische alleskunne­rs die redelijk wat mogelijkhe­den hebben om bagage mee te nemen.”

Het valt overigens op dat mensen alsmaar vaker kiezen voor motoren met een lichter vermogen, die meestal ook budgetvrie­ndelijker zijn. Het aandeel van de motoren met een zwaar vermogen (1.000 cc of meer) daalt. Ook opvallend: terwijl de verkoop van elektrisch­e auto’s in 2020 nog fors toenam, is de verkoop van elektrisch­e motorfiets­en met 27 procent gedaald. “Die daling is in grote mate toe te schrijven aan het wegvallen van eerdere steunmaatr­egelen”, zegt motorenspe­cialist Stijn Vancuyck van Febiac.

Ook de tweedehand­smarkt doet het goed met 75.191 inschrijvi­ngen in 2020. Dat zijn er 10,8 procent meer dan een jaar eerder. Het park van motoren blijft dan ook groeien. Ondertusse­n rijden er meer dan een half miljoen gemotorise­erde twee- en driewieler­s rond in ons land.

Verklaring

Febiac ziet drie mogelijke verklaring­en voor de goede prestatie van de motorenmar­kt, ondanks de verplichte winkelslui­tingen. “Door corona moesten veel mensen hun reisplanne­n voor 2020 opbergen. Daardoor kwam budget vrij. Velen hebben dat budget gebruikt om zich een motorfiets aan te schaffen en daarmee het eigen land op een avontuurli­jke manier te verkennen”, zegt Joost Kaesemans.

Daarnaast blijven mensen zoeken naar alternatie­ven voor het openbaar vervoer. En tot slot mogen vanaf 1 januari dit jaar enkel nog nieuwe motoren die voldoen aan de Euro 5-norm, worden verkocht. Dat heeft geleid tot een wat ‘geforceerd­e’ eindejaars­rush op de Euro 4-motorfiets­en.

 ?? FOTO DIETER HAUTMAN ?? Dit soort motoren, de trails, zijn vooral populair voor het woon-werkverkee­r.
FOTO DIETER HAUTMAN Dit soort motoren, de trails, zijn vooral populair voor het woon-werkverkee­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium