Het Belang van Limburg

‘Platfuss-Bomber’ Dost is wat van plan bij Club

- Bart Lagae

Op veilige afstand zet Bas Dost zich tegenover ons. Hij tast naar zijn bovenbeen. “Het gaat steeds beter”, zegt hij over de blessure die hem tijdens de rust aan de kant hield tegen STVV. “Ik heb het gevoel dat ik de wedstrijd van zondag (op Beerschot, nvdr.) zal halen.”

Het valt op dat je zelden geblesseer­d bent.

“Het langste was een enkelbless­ure, die me drie maanden aan de kant hield. Met mijn knieën heb ik nog niets voorgehad. Dat valt mee als je 31 bent. Mijn enkels tape ik nu altijd in.”

Heb je dat van je ouders? Die waren vroeger volleyball­ers.

“Ze speelden ook beachvolle­ybal. Dat is pas belastend voor de enkels. Bij mij komt het omdat ik vaak spring. Als spits krijg je vaak een duwtje en land je net iets anders dan gepland. Daarom werkt dat tapen bij mij enorm goed. Die blessure die ik nu heb, stelt niets voor, hoor.

Waarom koos je voor Club?

“Vorige zomer hoorde ik voor het eerst van de interesse. Club Brugge sprak me meten aan omdat ik wist dat de club de laatste jaren veel progressie heeft gemaakt. Daarnaast ben je hier heel dicht bij Nederland en wordt er ook Nederlands gesproken. Het heeft toen even gespeeld, maar ging niet door (er werd geen akkoord bereikt op clubniveau, nvdr.). Toen Club vorige maand opnieuw geïnteress­eerd was, praatte ik ook met de trainer. Dat was een vierde goeie reden om voor Club te kiezen. Het sprak me aan dat ze zo volhardend waren.”

Je scoorde na dertien minuten in je eerste match. Dat was zelfs naar jouw normen snel.

“Het was een fijn gevoel omdat scoren en winnen rust geeft. Het zijn zware weken geweest, ook voor mij als mens, omdat je je hele leven weer omgooit. Dat wordt wel eens onderschat in de voetbalwer­eld. Ik heb ook een vriendin en een kind en je besluit zomaar om opnieuw te verhuizen. Gelukkig stond mijn vriendin achter mijn keuze. Zij had meteen een heel goed gevoel bij Club. Dat is voor mij belangrijk. Als je wat ouder bent, weegt het familiale zwaarder door. We hebben nu een tijdelijk huisje in Knokke, maar proberen snel iets nieuws te vinden.”

Wat heeft Knokke dat Frankfurt niet heeft?

“De zee. Gisteren (woensdag, nvdr.) zijn we er even naartoe gegaan. Heerlijk is dat. Mij doet het enorm deugd en mijn vriendin houdt er ook van. En mijn zoon vindt het helemaal geweldig. De eerste dag dat we hier waren, wilde hij al niet meer naar huis. Dat was even lastig.”

Is jouw zoon ook een reden dat je voor Club koos?

“Dat speelde ook een rol. Hij is 2,5 jaar en het is ook voor hem altijd schakelen. Ik vind het wel pittig. In Frankfurt zat hij op een internatio­nale school. Als hij iets in het Nederlands zei, begrepen de mensen niet wat hij wilde zeggen. Het zijn kleine dingen, maar als ouder vind je dat vervelend.”

ZONDAG 18.15 UUR

Ajax en Feyenoord haalden ook een nieuwe spits. Was Bas Dost geen optie?

“Je leest en je hoort van alles, maar ik ben niet benaderd door een Nederlands­e club en ik wilde ook niet naar Nederland. Toen ik jong was, was ik fan van Ajax en wilde ik voor een van de drie topclubs spelen. Maar ik koos net voor Club omdat het mooi is naar een andere competitie en een andere cultuur te gaan.”

Is het hier zo anders?

“Voor mij wel. Nederlande­rs geven snel hun mening. Dat is soms leuk, maar soms wordt ze niet gevraagd. Van de jongens met wie ik gespeeld heb (onder anderen Kevin De Bruyne en Koen Casteels, nvdr.) heb ik het idee dat Belgen rustiger zijn. Op mijn eerste dag viel het me al op. De mensen zijn hier zachtaardi­g. Tenminste, het lijkt zo. Misschien is het niet zo.”

Ken je de bijnaam die sommige mensen aan Club Brugge geven?

“Nee.”

Boeren. En volgens Noa Lang zijn de mensen uit het oosten van Nederland, waar jij vandaan komt, ook boeren. Is er een connectie?

(lacht) “Mij spreekt het wel aan, je stinkende best en normaal doen. Dat gevoel krijg ik hier. In het westen van Nederland heerst een andere mentalitei­t. Dat heeft ook zijn charmes, hoor. Maar ik had geen zin om terug te keren naar Nederland. En nogmaals, het speelde niet.”

Ajax haalde uiteindeli­jk een Franse spits van 22,5 miljoen euro…

“Dat is bizar naar Nederlands­e begrippen.”

Jij kostte vier miljoen. Speel je dan met minder druk?

“Dat denk ik niet, want ik merk dat de druk hier ook hoog is. In de eerste weken wordt er van alles van mij verwacht. Van de media, van de fans. De druk zal niet minder zijn, Club wil kampioen worden. Er wordt van mij verwacht dat ik goals maak en presteer. Dat is prima, hoor. Daarvoor speel je bij Club Brugge.”

Ik herinner me een wedstrijd waarin je voor Oranje inviel tegen de Rode Duivels. Je raakte amper een bal. ‘Omdat er geen flankvoorz­etten kwamen’, zeiden Nederlands­e collega’s.

(knikt) “Daar zit wat in.”

Was dat je probleem bij Oranje?

“Er speelde wel meer, waarover ik niet te veel wil uitweiden. Ik heb daar een heel mooie tijd gehad, maar op een bepaald moment was het genoeg. Ik heb ook wedstrijde­n gespeeld waarin het wel goed ging. Maar ik snap wat je zegt: als je met mij speelt, is het logisch dat je ervoor zorgt dat ik veel ballen in die zestienmet­er krijg. Ik ben geen speler die de hoeken in sprint. Club Brugge weet dat, merk ik nu.”

Na de zege in Sint-Truiden benadrukte je dat je op de goeie manier werd aangespeel­d.

“Het mooie is dat deze trainer heel erg benadrukt heeft dat hij me goed wil aanspelen. En dat hij met de andere spelers aan de bak wilde om te zorgen dat ik voorin in mijn element kom. Het is natuurlijk één ding om dat te zeggen, maar het is een tweede ding om het uit te voeren. Als je dan merkt hoe hij de eerste week daarmee bezig is, dan geeft dat vertrouwen. Ik vind dat het voorlopig geweldig gaat.”

In Duitsland had je de bijnaam de ‘Platfuss-Bomber’ Kunnen we die hier adopteren?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium