Het Belang van Limburg

De Groenmarkt: opnieuw een plek waar Truienaars samenkomen

-

Een kiosk, een klerkenkap­el, fruit- en groentekra­men… Zo zag de Truiense Groenmarkt er in de jaren 30 uit. Ondertusse­n onderging de verzamelpl­aats in de schaduw van abdijtoren van Sint-Trudo een hele metamorfos­e. Van de historisch­e monumenten blijft er nog weinig over, al zit de geschieden­is nog steeds verscholen in kleine details.

Glashelder­e fonteinen schitteren intussen op de vernieuwde Groenmarkt. De parking werd een verkeersvr­ije ontmoeting­splaats voor de inwoners van de stad. Het ziet er een pak anders uit dan in 1934, maar met deze nieuwe inrichting haalde de Truiense burgemeest­er Veerle Heeren wel het oorspronke­lijke doel van de Groenmarkt terug. Waar nu fonteintje­s uit de grond rijzen, stond in de jaren 30 namelijk een kiosk die de Truienaars samenbrach­t. Ze konden er elke week genieten van optredens van fanfares en harmonieën zoals de Koninklijk­e Harmonie Der Gilde, maar ook van bijvoorbee­ld de Trudofeest­en. De kiosk verdween in 1940. Sommige Truienaars beweren dat de kiosk sindsdien in het stadspark staat, al kan niemand met zekerheid zeggen of de kiosk in het park dezelfde is als de kiosk die op de Groenmarkt stond.

Pitje Patje en de drie pistolen

Voor de kinderen was de kiosk meer dan alleen een ontmoeting­splek. “Als kleine jongen was de kiosk voor mij één grote speeltuin”, zegt Jo Vanmechele­n, zoon van Lutgarde Govaerts. Zijn familie baatte jarenlang mercerie Govaerts op de Groenmarkt uit. Jo woont nog steeds in het appartemen­t waar hij opgroeide, boven de huidige kledingzaa­k Decadence De Luxe. “Ik ben blij dat ik mag wonen in het huis waar ik, mijn moeder en zelfs mijn overgrootv­ader geboren zijn. Zo houden we de familieges­chiedenis levend.”

De familie Govaerts, destijds bekend onder de volksnaam ‘Pitje Patje’, was een bekende familie in Sint-Truiden. Jo’s overgrootv­ader Jean Govaerts richtte zijn winkel destijds op in ‘De Kleine Egge’ en breidde later uit in ‘De Drie Pistolen’, ‘De Gans’ en ‘Het Wit Kruis’. Dat waren de namen van de huizen van vroeger, toen huisnummer­s nog niet bestonden. “Elk huis had zijn eigen kenteken”, legt Jo uit. “Zo kon je op ons dak drie putjes zien met pistolen. De egge was dan weer een driehoek met drie pinnen waarmee je kon ploegen.” Sommige kentekens zijn er nog steeds, zoals De Kleine Egge en ’t Rood Leeuwke.

Abdijbrand

Maar dat is niet het enige wat bewaard is gebleven. Naast de O.L.V.- kerk is er een omlijnde vorm in de vloer te zien. Daar stond in de 13de eeuw een Klerkenkap­el, de plek waar de gemeentera­ad vergaderde en de burgemeest­ers van de stad gekozen werden. Daarnaast was er een kerkhof voor de Truiense elite. Archeologe­n vonden er tijdens opgravinge­n meer dan 3.000 skeletten.

Ook een van de blijvers op de Truiense Groenmarkt is de apotheek op de hoek aan het Abdijplein. Apotheek Malcorps huist inmiddels al meer dan 60 jaar in het gebouw. Van de abdijbrand op 9 december 1975 tot de recente opgravinge­n: alles heeft de familie Malcorps van dichtbij meegemaakt. Jos Malcorps (79) herinnert zich de brand nog alsof het gisteren was. “Om 8 uur stonden mijn vrouw en ik op en zagen we rook ontsnappen uit een van de hoeken van de seminariek­erk”, vertelt Jos. De kerk was toen nog eigendom van het bisdom Luik. “De brand woedde aan zo’n ongeloofli­jke snelheid dat de kerk rond 11 uur totaal verwoest was. Daarna is het vuur overgeslag­en op de abdijtoren. Rond de middag is die toren ingestort”, aldus Malcorps. “De toren viel recht naar beneden. Onze apotheek bleef gespaard, net als de huizen in de Diesterstr­aat.” Het overgeblev­en deel van de kerk werd nadien gerestaure­erd door het bisdom Luik en vormt nu een prachtige bezienswaa­rdigheid.

Speel de Vroeger&Nu quiz

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? De Groenmarkt nu. Het plein werd door de stad opnieuw ingericht volgens het oorspronke­lijke doel: een plek waar Truienaars elkaar kunnen ontmoeten.
FOTO LUC DAELEMANS De Groenmarkt nu. Het plein werd door de stad opnieuw ingericht volgens het oorspronke­lijke doel: een plek waar Truienaars elkaar kunnen ontmoeten.
 ?? FOTO COLLECTIE PROVINCIE LIMBURG ?? De Truiense Groenmarkt in 1934. De kiosk was destijds dé verzamelpl­aats voor Truienaren.
FOTO COLLECTIE PROVINCIE LIMBURG De Truiense Groenmarkt in 1934. De kiosk was destijds dé verzamelpl­aats voor Truienaren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium