Het Belang van Limburg

Taaie Walter Roelants heeft doel in zicht

- Marc Cornelisse­n

AUTO- EN MOTORSPORT DAKAR De langste etappe in de Dakar heeft geen nieuwe leider opgeleverd. Voor Kevin Benadives (motor) en Stéphane Peterhanse­l (auto’s) wenkt vrijdag een triomf aan de Rode Zee. Maar het respect voor de 60-jarige Walter Roelants is nog groter.

Niet iedereen heeft de langste chronorit van deze Dakar goed overleefd. De Spanjaard Joan Barreda Bort (Honda) stond vierde en zette een slotoffens­ief in, maar de meervoudig­e ritwinnaar miste een bevoorradi­ng en viel daardoor zonder benzine. Ontgoochel­d stapte hij in de medische helikopter. Einde verhaal.

Ook de enige Belgische motard, de 60-jarige Walter Roelants, heeft zwarte sneeuw gezien in de woestijn. De Grobbendon­kenaar, die geld inzamelt voor To Walk Again, zat al helemaal op zijn tandvlees en moest zich weer meermaals uit het zand wroeten. Het laatste deel van de rit legde hij af in het donker, maar de vader van de verlamde motorcross­er Joël Roelants is een taaie en kwam als 58ste aan de meet. Nog één dag doorbijten en hij is de oudste Belg die ooit de finish bereikte met een motor.

De leiders deden in de gevreesde etappe wat ze moesten doen: ze hielden hun concurrent­en onder schot en beperkten hun achterstan­d. De Brit Sam Sunderland, de eindwinnaa­r van 2017 en de enige KTM-rijder in de top, viel aan en won de etappe. Maar leider Kevin Benavides (Arg, Honda) hield nog 4’12” van zijn voorsprong over. Zijn naaste rivaal, Ricky Brabec (Honda), verloor op een alternatie­f traject zijn 10 minuten voorsprong en tweede plaats. Bij de auto’s ging de etappe naar Nasser Al-Attiyah (Toyota). Maar ook zijn zesde ritzege brengt de Qatarees weinig bij. Leider Stéphane Peterhanse­l (Mini) finishte in zijn zog en houdt nog 15’05” achter de hand.

Vrijdag rest de slotetappe van 452 kilometer, waarvan 225 tegen de chrono, met daarbij nog wat duinen. De eindstreep, vroeger aan het Lac Rose in Dakar, is nu getrokken aan de Rode Zee in Jeddah.

 ?? FOTO BELGA ?? De 60-jarige Walter Roelants zit op zijn tandvlees, maar weet niet van opgeven.
FOTO BELGA De 60-jarige Walter Roelants zit op zijn tandvlees, maar weet niet van opgeven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium