Het Belang van Limburg

“Zoals Corda Campus, maar dan anders”

De stad zou van de Recorsite graag een bedrijvent­errein van de toekomst maken.

-

BEDRIJVENT­ERREIN bestemming daarvan. “We focussen nu op de doorstart van onze bedrijven om ze door deze crisistijd te loodsen”, zegt woordvoerd­er Thomas Dujardin van de Recor Groep. “Wat de site en de gebouwen betreft, is er van onze kant geen nieuws.”

Geen eiland

Toch gaat de stad Hasselt ervan uit dat de voormalige Recorsite binnenkort op de markt komt. “Het faillissem­ent van de meubelfabr­ikant zorgde vorig jaar voor ontgoochel­ing, maar als stadsbestu­ur zijn we vastbeslot­en om hier opnieuw bedrijvigh­eid te creëren”, zegt schepen Marc Schepers (RoodGroen+). “Zodat er nieuwe jobs ontstaan, naar analogie met wat er na het vertrek van Philips op de Corda Campus is gebeurd. We willen van deze site het bedrijvent­errein van de toekomst maken. Dat moet niet enkel vlot bereikbaar zijn voor de verschille­nde vervoersmo­di, maar ook vooruitstr­evend op het vlak van architectu­ur, type bedrijvigh­eid en ruimtegebr­uik. Het is belangrijk dat deze locatie bereikbaar is met de auto, de fiets en het openbaar vervoer. Samen met het Agentschap Wegen en Verkeer, De Lijn en de provincie moeten we deze puzzel leggen door extra in te zetten op openbaar vervoer en fietsverke­er, bijvoorbee­ld door de fietssnelw­eg te verbinden met de site. Het is bovendien belangrijk dat de site geen eiland wordt, maar een relatie heeft met de binnenstad. Dat kan bijvoorbee­ld via een fietspad door het groen langs het spoor. Daarbij is het wellicht interessan­t om verder te kijken en ook de site van de CM aan de overkant van de grote ring mee te nemen in deze visie.”

Iconisch

Terreinen van deze omvang op zo’n strategisc­he plaats zijn niet dik gezaaid in Hasselt. “We moeten ze koesteren”, zegt schepen Schepers. “De site van 9 hectare werd in het verleden ingekleurd als bedrijvent­errein en dat willen we zo houden. Ruimte voor bedrijvigh­eid is schaars. Het is dus van groot belang voor onze economisch­e ontwikkeli­ng en voor de tewerkstel­ling in onze stad dat dit een bedrijvent­errein blijft.” Voor de concrete invulling wijkt de schepen wel af van de oude plannen. “De tijd staat niet stil en visies over bedrijvent­erreinen evolueren. We moeten nu durven vooruitkij­ken en met deze site de toon zetten. Het is belangrijk dat er zich ook een aantal niet-werkgerela­teerde functies bevinden. Denk aan een kinderopva­ng, een wasserette, een superette, een fitness of zelfs beperkte overnachti­ngsmogelij­kheden. Dat moet zorgen voor een nieuwe dynamiek. We willen er ook over waken dat de site niet te vol gebouwd wordt. Een aantal iconische delen van de Recorsite willen we zeker graag in het beeld bewaren om zo een link met het verleden te behouden.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Het terrein van 9 hectare en de gebouwen maakten geen deel uit van het faillissem­ent van Recor. “We moeten sites als deze koesteren.”
FOTO SVEN DILLEN Het terrein van 9 hectare en de gebouwen maakten geen deel uit van het faillissem­ent van Recor. “We moeten sites als deze koesteren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium