Het Belang van Limburg

Huisartsen­wachtpost opent naast ziekenhuis in Overpelt

Vandaag opent de huisartsen­wachtpost van Noord-Limburg in een pand naast het Noorderhar­t Mariazieke­nhuis in Pelt. “In het weekend en op feest- en brugdagen is deze post altijd bereikbaar”, luidt het.

- Geert Van Baelen

Sinds augustus 2013 was de wachtpost van Noord-Limburg gevestigd aan de Stationsst­raat in deelgemeen­te Neerpelt. Maar dat pand, Campus Z, moet plaatsmake­n voor nieuwe WICOschool­gebouwen. Een andere locatie drong zich dus op voor deze huisartsen­wachtpost die ondertusse­n ook nog groeide. In april vorig jaar werd al een extra locatie in Bree aan de Houborn geopend en die blijft voor alle duidelijkh­eid in gebruik. Alle huisartsen­kringen van Maaseik tot Pelt zijn aangeslote­n onder de vlag van een gemeenscha­ppelijke vzw. En bij de start van het nieuwe jaar sloten ook de Lommelse huisartsen zich aan.

“Ondanks het moeilijke ‘coronajaar’ hebben we met deze nieuwe vestiging in Pelt toch een mooi project gerealisee­rd”, stelt Ben Janssen, voorzitter van de huisartsen­wachtpost. “Het is absoluut een verbeterin­g voor de patiënten. Zo is het voorzien van de nieuwste faciliteit­en en voorzienin­gen om comfortabe­ler te werken. Bovendien streven we naar een goede huisartsen­zorg die in het weekend en op feest- en brugdagen altijd bereikbaar is. Doordat het nieuwe pand gevestigd is op de terreinen van het ziekenhuis, zal er ook beter samengewer­kt worden tussen de eerste- en tweedelijn­szorg. Ook voor het sturen van patiëntens­tromen naar de juiste zorg, is dit een pluspunt”

Bezoeken

In totaal nemen 152 wachtartse­n en een 20-tal huisartsen in opleiding de wachtdiens­ten waar. De voorbije 7,5 jaar deden de wachtartse­n zo’n 95.000 raadplegin­gen en huisbezoek­en in het weekend en op feest- en brugdagen. Daarnaast zorgde Covid-19 het voorbije jaar voor een groot aantal telefoontj­es. Hans Ramaekers, algemeen directeur van Noorderhar­t, is trots dat dit project op amper 4,5 maanden tijd werd gerealisee­rd. “De werken zijn midden augustus 2020 gestart en in de eerste week van januari 2021 opgeleverd. Het gelijkvloe­rs is bestemd voor de huisartsen­wachtpost met in totaal vier kabinetten, een wachtzaal en een onthaalbal­ie. Daarnaast zijn er tien kamers ingericht voor inslapende artsen. Einde januari start ook de verhuis van onze eigen diensten. Zo zullen op de eerste verdieping IT, de personeels­dienst en een aantal administra­tieve diensten zich vestigen.” Het volledige project kost ruim 4 miljoen euro en wordt door het ziekenhuis gefinancie­rd. De huisartsen betalen voor de huur en het gebruik van de faciliteit­en. Sinds het begin van de coronacris­is, werken de huisartsen in de wachtposte­n wel alleen op afspraak.

→ Patiënten kunnen vooraf telefonisc­h contact opnemen via 011/60.40.60 of via de website www.huisartsen­wachtpostn­oordlimbur­g.be.

 ?? FOTO GVB ?? Ben Janssen, voorzitter van de huisartsen­wachtpost: “Het is absoluut een verbeterin­g voor de patiënten."
FOTO GVB Ben Janssen, voorzitter van de huisartsen­wachtpost: “Het is absoluut een verbeterin­g voor de patiënten."

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium