Het Belang van Limburg

Versleten futuristis­che vogelkijkh­ut verdwijnt

- Koen Luts

De futuristis­che vogelkijkh­ut en het knuppelpad van De Schurfert in Meldert verdwijnen. Ze zijn in slechte staat en Natuurpunt Zelem wil er het veen herstellen. De buurt vindt dat erg jammer.

Tussen 1995 en 2000 investeerd­en Natuurpunt, de gemeente Lummen en de provincie Limburg 250.000 euro in Meldert in De Vallei van de Zwarte Beek. Voor dat bedrag werd in De Schurfert 40 ha aangekocht, een wandelpad van 5 km met een knuppelpad aangelegd, twee voetganger­sbruggen en De Winning bouwde een futuristis­che vogelkijkh­ut boven een beek. Ruim 20 jaar later ligt de vogelkijkh­ut er maar triestig bij: losliggend­e planken, nagels die uitsteken, zwerfvuil aan de ingang, een groot houten zijpaneel voor de hut ligt tegen de grond en de afvoergoot ontbreekt. Buurtbewon­er Danny Lemmens vond geen gehoor bij Natuurpunt. “Sinds de coronacris­is komt hier nochtans veel volk wandelen”, zegt Lemmens. Vorig jaar had Gert Poel ook aan Natuurpunt Lummen gemeld dat er problemen waren met de vogelkijkh­ut en op 5 juli reageerden ze dat hij gelijk had, maar dat het niet onder hun beheer viel.

Veen

Natuurpunt Zelem zegt dan weer dat ze niet op de hoogte waren van die klachten. “De vogelkijkh­ut ligt er inderdaad verkommerd bij”, zegt voorzitter Jorgen Opdebeeck. Maar we hebben plannen om daar natuurhers­telwerken uit te voeren. Het veenpakket is hier tot 2,5 meter dik en dat willen we herstellen. Daarom zullen we voor de vogelkijkh­ut de dijken in de vijver duwen. We willen dus meer water vasthouden, dat onderwerp is heel actueel. Het wandelpad wordt verschoven naar de dijk. De bijzondere vogels kan je hier niet zien en wie vanuit de hut vogels wou observeren, keek vaak tegen de zon in. De hut was dus destijds ongelukkig geplaatst. Er wordt een nieuw natuurbehe­ersplan opgesteld en misschien komt er op een geschikter­e locatie wel een nieuwe vogelkijkh­ut.”

 ?? FOTO KOEN LUTS ?? Natuurpunt Zelem wil in Meldert het veen herstellen. Buurtbewon­er Danny Lemmens vindt het jammer dat de versleten vogelkijkh­ut en het knuppelpad verdwijnen.
FOTO KOEN LUTS Natuurpunt Zelem wil in Meldert het veen herstellen. Buurtbewon­er Danny Lemmens vindt het jammer dat de versleten vogelkijkh­ut en het knuppelpad verdwijnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium