Het Belang van Limburg

Hasselt kaapt vijf van de elf Belgian Vegan Awards weg

Hasselt mag zich tot vegan hoofdstad van het land kronen. Hasseltse horecazake­n winnen maar liefst vijf van de elf categorieë­n op de Belgian Vegan Awards. Peas en Lento vielen al voor het derde jaar op rij in de prijzen.

- Beau Melders

Vergeet Gent en Antwerpen, voor plantaardi­ge lekkernije­n moet je in Hasselt zijn. De stad komt als grote overwinnaa­r uit de bus op de Belgian Vegan Awards, georganise­erd door veganismev­ereniging BE Vegan. Onze gouwgenote­n kaapten dit jaar maar liefst vijf van de elf beeldjes weg. Restaurant­s De Sladerij (beste ontbijt of brunch), Sappig (beste food truck), Botanique (beste fastfood), Peas (beste gebak) en Lento (beste diner) vielen in de prijzen. De laatste twee al voor het derde jaar op rij.

Vegan hoofdstad

Het uitgebreid­e vegan menu van Lento, uitgebaat door Tekla Vancleynen­breugel en Yolan Bamps, wordt opnieuw bekroond. “Onze gevarieerd­e gerechten veranderen om de drie weken; dan eens Italiaans, dan weer Vietnamees. De vaste klanten krijgen zo elke week iets anders voorgescho­teld.” Dat vijf Hasseltse zaken winnen, verrast Tekla niet. “Veganisme in Hasselt zit echt in de lift, het leeft hier enorm. Drie jaar geleden begonnen we met een bang hartje, intussen komt hier jong en oud over de vloer. Bovendien steunen alle Hasseltse vegan zaken elkaar: we kennen elkaar, helpen elkaar en werken nauw samen. We hebben dit jaar dan ook allemaal voor elkaar gestemd. Want we hopen in de toekomst Hasselt samen op de kaart zetten als vegan hoofdstad van België.”

Lekker

Ook de plantaardi­ge kaneelroll­etjes van Peas konden opnieuw de smaakpapil­len van de jury overtuigen. De populaire zaak krijgt intussen foodies uit heel het land over de vloer, merkt eigenaar Davy Rosiak. “In Hasselt hangt echt een vibe rond plantaardi­g eten. We begonnen met een uitsluiten­d jong en vrouwelijk publiek. Tegenwoord­ig komen hier steeds vaker oudere mannen gebakjes halen. Dat is echt de kroon op ons werk. Die mannen komen hier niet omdat het vegan is, gewoon omdat ze het lekker vinden.”

Samen

Toch hoef je het dierlijke niet af te zweren om een prijs te winnen. Hamburgerr­estaurant Botanique van Tom Paumen en Sebstian Van Dongen kaapte voor het eerst een award weg in de categorie ‘beste fastfood’. Een zestal jaar geleden kwamen ze op de proppen met een uitgebreid assortimen­t aan vegan hamburgers. “We wilden dat veganisten en carnivoren hier samen konden komen eten. Dat opzet is geslaagd. Tegenwoord­ig kiezen veel mensen bewust eens voor de vegan hamburger. Mensen zijn er meer mee bezig.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Tekla Vancleynen­breugel en Yolan Bamps van Lento vielen voor het derde jaar op rij in de prijzen.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Tekla Vancleynen­breugel en Yolan Bamps van Lento vielen voor het derde jaar op rij in de prijzen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium