Het Belang van Limburg

Rik Thomas (95), pr-man van Ford en mijn Zwartberg, overleden

- Chris Nelis

Rik Thomas, de man die de televisies­tudio van de mijn van Zwartberg beheerde en nadien de communicat­iedienst van Ford Genk leidde, is op 95-jarige leeftijd overleden.

Als eerste in het land voerde Rik Thomas in de mijn van Zwartberg de bedrijfste­levisie in om mijnwerker­s te informeren over veiligheid. Omroepster­s gaven tekst en uitleg bij de boodschapp­en die overgebrac­ht moesten worden. Eind jaren vijftig was dat baanbreken­d. Nog voor de sluiting van de mijn van Zwartberg in 1966 werd Thomas aangetrokk­en door Ford, dat een vestiging in Genk wilde optrekken. Hij kreeg van Kurt Muschard, de allereerst­e directeur van Ford Genk, de opdracht om een film te maken van het hele bouwproces tot en met de opstart van de productie.

Thomas bleef tot aan zijn pensioen werken voor Ford Genk. Daar bouwde hij de communicat­iedienst uit van de toen grootste fabriek van Limburg. Hij richtte het bedrijfsbl­ad Ford Nieuws op en verzorgde de externe informatie van het bedrijf. Een functie die hem heel wat waardevoll­e informatie opleverde. Die gebruikte hij om in 2005 het boek ‘Toen kwam Ford’ te schrijven. Over de mijn van Zwartberg schreef hij ‘Tussen Schachttor­en en Steenstort’. Nog was hij auteur van heel wat ander lokaal geschiedku­ndige werk. In 1981 werd Thomas voorzitter van de Nederlands­talige en nationaal vicevoorzi­tter van de Belgische Vereniging voor Bedrijfspe­rs. Thomas was hierin ook actief op Europees vlak. In 1993 werd hij Gouwvoorzi­tter en nadien erevoorzit­ter van Heemkunde Limburg. De familie nam in de Heilig Hartkerk van Winterslag in besloten kring afscheid van één van de meest bevlogen lokale geschiedsc­hrijvers.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Rik Thomas, hier nog met enkele souvenirs van Ford Genk.
FOTO CHRIS NELIS Rik Thomas, hier nog met enkele souvenirs van Ford Genk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium