Het Belang van Limburg

0,4 procent

- Guido Cloosterma­ns

Het klonk de vakbonden niet als muziek in de oren. De lonen in de privésecto­r zullen dit en volgend jaar met maximaal 0,4 procent kunnen stijgen. Dat staat in het loonkosten­rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsle­ven dat donderdag werd gepublicee­rd. Dat is een stuk minder dan in de twee voorgaande jaren, toen de lonen boven de indexaanpa­ssing nog met 1,1 procent mochten stijgen. Dat had toen al maar 0,8 procent mogen zijn, maar door een truc werd toch nog 0,3 procentpun­t extra gevonden.

De CRB bepaalt om de twee jaar hoeveel de lonen mogen stijgen bovenop de aanpassing aan de levensduur­te. De CRB doet dat op basis van de evolutie van de lonen in onze buurlanden. Inzet is dat de loonkosten in ons land niet sneller mogen stijgen dan in onze buurlanden. Als dat wel het geval is, dan is dat slecht voor onze concurrent­iepositie. Vakbonden en werkgevers, verenigd in de Groep van Tien, sluiten op basis van dat cijfer een loonakkoor­d. Dat wordt een moeilijke oefening. De werkgevers hebben de voorbije weken al laten verstaan dat er weinig ruimte is voor loonsverho­ging. De coronacris­is heeft onze bedrijven al genoeg op de proef gesteld. Het water staat vele bedrijven aan de lippen. Als de Belgische econosommi­ge mie de komende maanden ontwaakt uit zijn kunstmatig­e coma, veroorzaak­t door tijdelijke werklooshe­id en allerlei steunmaatr­egelen, volgt allicht een tsunami van faillissem­enten en ontslagen. De ondernemin­gen ook nog eens opzadelen met een dure loonsverho­ging is te veel van het goede.

De vakbonden verwachten hoe dan ook een loonsverho­ging. Rohnny Champagne, de Limburgse voorzitter van de Vlaamse vleugel van de socialisti­sche metaalcent­rale, zei in deze krant dat heel wat arbeiders tijdens de lockdown hebben doorgewerk­t, vaak op gevaar van eigen leven. Daar moet iets tegenover staan, aldus Champagne.

In een gemeenscha­ppelijke mededeling zeggen de drie vakbonden donderdag dat de loonnorm alleen indicatief kan zijn. Niet alle sectoren zijn even hard getroffen door de crisis. In sectoren is ruimte voor meer loonsverho­ging. De vergelijki­ng met het buitenland is moeilijk. De verhoging van de koopkracht komt bovendien de economie ten goede, omdat meer wordt besteed.

De coronacris­is heeft onze economie zwaar op de proef gesteld. Het ziet ernaar uit dat ook het sociaal overleg door de coronacris­is op de proef wordt gesteld, een sociaal overleg dat de voorbije jaren al geen goede beurt maakte. Arbeidseco­noom Stijn Baert vergeleek het sociaal overleg met een vergeetput en pleitte voor een grondige hervorming. Benieuwd of vakbonden en werkgevers uit hun loopgraven komen. Er liggen immers nog andere zware dossiers op tafel: de minimumlon­en, eindeloopb­aan, werkbaar werk en pensioenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium