Het Belang van Limburg

Plannen voor een nieuwe lockdown liggen klaar

- (hh, kba)

De ongerusthe­id bij de virologen neemt toe, nu steeds meer zeer besmetteli­jke coronavari­anten worden teruggevon­den. Minstens 64 patiënten testten onlangs positief op de Britse variant B117. Ook de Zuid-Afrikaanse variant is gisteren vier keer teruggevon­den. Marc Van Ranst: “Dat blijkt uit steekproev­en. Het echte aantal besmetting­en ligt 50 tot 100 keer hoger.” Hij is voorstande­r van verdere reisbeperk­ingen.

De experten van de Gems hebben al een plan B én een plan C klaar, zou het opnieuw de verkeerde kant uitgaan, met een strengere avondklok, de sluiting van niet-essentiële winkels en in het slechtste geval een volledige lockdown.

De drie besmetting­en met de Britse coronavari­ant in Limburg zijn terug te brengen tot een Zonhovense familie die niet op reis is geweest. De familie raakte dus besmet in ons land. SintTrudo in Sint-Truiden wordt ook getroffen door een besmetteli­jke variant, al gaat het daar niet om de Britse.

Wat weten we over de Britse variant in Limburg?

Woensdag raakten er in ons land acht nieuwe gevallen bekend van de Britse coronavari­ant, die veel besmetteli­jker van aard is. Van die acht gevallen zijn er drie afkomstig uit Limburg. Het gaat om drie familieled­en uit Zonhoven. Opmerkelij­k is dat de besmette Zonhovense familie niet op reis is geweest. De familie heeft de Britse variant dus niet opgedaan in het Verenigd Koninkrijk of in een ander land waar de Britse variant gretig rondgaat, zoals bijvoorbee­ld Nederland.

“Dat ze geen reisgeschi­edenis hebben, is wel verontrust­end. Dat betekent dat ze het virus ergens in België, mogelijk in Limburg, hebben opgelopen en dat er dus al lokale transmissi­e van de Britse variant is in ons land”, zegt Piet Maes, professor virologie aan het Rega Instituut (KU Leuven).

Moeten we ons zorgen maken over de Britse variant in Limburg?

De Zonhovense familie werd al tijdens de kerstvakan­tie getest, maar de resultaten zijn nu pas bekend. De besmetting is ondertusse­n doorgespee­ld aan de lokale zorginspec­teurs. “Het is belangrijk om via contactops­poring te achterhale­n waar ze de besmetting precies hebben opgedaan”, zegt viroloog Piet Maes. “Op die manier kunnen we de transmissi­e van de Britse variant nog proberen een halt toe te roepen.” Burgemeest­er van Zonhoven Johny De Raeve (Open Vld) werd gisteren op de hoogte gebracht van de besmetting met de Britse variant in zijn gemeente. “Deze personen zijn al enkele weken geleden positief getest, waardoor ze vermoedeli­jk niet langer besmet zijn. Extra lokale maatregele­n zijn dus niet nodig”, zegt De Raeve. “Ook ongerusthe­id is niet nodig, extra waakzaamhe­id wel. Inwoners die symptomen hebben of in contact geweest zijn met Covid-patiënten nemen best zo snel mogelijk contact op met hun huisarts. We volgen dit als gemeentebe­stuur, samen met de artsen en de eerstelijn­szone, van nabij op.”

Is er in ziekenhuis Sint-Trudo sprake van de Britse variant?

Het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden wordt momenteel getroffen door een zware coronauitb­raak met 43 besmetting­en op een week tijd: het gaat om 13 patienten op de afdeling neuro-cardio en nog eens 30 personeels­leden. Omdat het virus op zo’n korte tijd zo hard toeslaat, werd gevreesd voor een uitbraak met de Britse

variant. “Maar ondertusse­n is duidelijk dat het niet om de Britse variant gaat”, zegt Miet Driesen, woordvoers­ter van Sint-Trudo. “De genoomanal­yse heeft echter wel bevestigd dat de virale lading in de stalen zeer hoog is, wat dus wijst op een heel hoge besmetteli­jkheid”, aldus Driesen. “Het UZ Leuven onderzoekt nu door welke stamvarian­t we dan wel getroffen zijn.” Vandaag kent Sint-Trudo wellicht het resultaat.

Hoe gevaarlijk is de Britse variant?

Het coronaviru­s muteert aan de lopende band. Wordt zo’n mutatie dominant, dan spreken we van een variant. Zo kwam ook de Britse variant tot stand. “Dat de Britse variant ook in ons land zou opduiken was onvermijde­lijk, al had ik gehoopt dat dit pas op een later tijdstip zou gebeuren”, zegt viroloog Piet Maes.

Of de Britse variant gevaarlijk­er is? “Deze variant is in ieder geval een stuk besmetteli­jker”, zegt Maes. De R-waarde van de Britse variant ligt 0,4 tot 0,7 hoger, wat betekent dat de variant 40 tot 70 procent besmetteli­jker is. Met de huidige R-waarde van 1,1 in ons land steken 1.000 besmette Belgen 1.100 andere mensen aan met het virus. Zouden die 1.000 Belgen besmet zijn met de Britse variant, dan zouden ze tot 1.700 anderen mensen kunnen besmetten. “Er is tot dusver nog geen wetenschap­pelijk bewijs dat de Britse variant mensen zieker maakt of tot meer sterfgeval­len leidt”, zegt Piet

Maes. “Maar omdat het virus besmetteli­jker is, worden sneller meer mensen ziek en stijgt natuurlijk ook de kans op overlijden­s.”

“Deze mensen hebben het virus ergens in België, mogelijk in Limburg,

opgelopen. Dat betekent dat er dus al lokale transmissi­e van de Britse variant

is in ons land”

Viroloog Piet Maes (KU Leuven)

Werken de vaccins tegen de Britse variant?

“Pfizer heeft enkele dagen geleden laten weten dat hun vaccin ook werkt voor de Britse variant”, zegt viroloog Maes. “De andere vaccinprod­ucenten hebben hier nog niet over gecommunic­eerd, maar het is niet zo dat een mutatie een vaccin plots onbruikbaa­r maakt. Het kan wel zijn dat de werkzaamhe­id van een vaccin bij een variant wat afneemt. Maar als de effectivit­eit daalt van 95 procent naar pakweg 80 procent, dan blijft dat een prima vaccin.” Ook liet Pfizer weten dat hun vaccin werkt bij de Zuid-Afrikaanse variant, die woensdag voor het eerst opdook in ons land. “Qua besmetteli­jkheid is die Zuid-Afrikaanse variant enigszins vergelijkb­aar met de Britse variant”, zegt Maes. De Zuid-Afrikaanse variant werd vastgestel­d bij een West-Vlaamse vrouw, die niet op reis is geweest. “Dat betekent dus dat de Zuid-Afrikaanse variant, net als de Britse, al een tijdje circuleert in ons land. Er zullen de komende dagen dus zeker nog nieuwe gevallen volgen, al blijft natuurlijk de vraag hoeveel er dat zullen zijn. Omdat we veel sneller dan bijvoorbee­ld het Verenigd Koninkrijk of Nederland strengere maatregele­n hebben ingevoerd, blijft die verspreidi­ng in ons land hopelijk beperkter.”

 ?? FOTO BELGA ?? Bij de coronauitb­raak in Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden gaat het niet om de Britse variant. Het UZ Leuven onderzoekt nu door welke stamvarian­t van het coronaviru­s het ziekenhuis dan wel getroffen is.
FOTO BELGA Bij de coronauitb­raak in Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden gaat het niet om de Britse variant. Het UZ Leuven onderzoekt nu door welke stamvarian­t van het coronaviru­s het ziekenhuis dan wel getroffen is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium