Het Belang van Limburg

Proces gaat vele maanden aanslepen

- Pieter Huyberecht­s, Annelies Rutten en Stijn Van de Sande

Een zichtbaar vermagerde Bart De Pauw (52) presenteer­de zich donderdagm­iddag strijdvaar­dig op de eerste dag van zijn langverwac­hte proces. De juridische strijd wordt lang en een uitspraak voor de zomer lijkt ijdele hoop.

Zoals verwacht, was er geen spoor van Maaike Cafmeyer, Cathérine Ongenae, Liesa Naert, Dymphne Poppe, Ellen Lloyd, Lize Feryn, Ella-June Henrard, Jenka Van de Voorde en Helena De Craemer donderdagm­iddag. Aangezien het een pure inleidings­zitting was, hadden ze geen zin in de spotlights en er zal toch pas over enkele maanden ten gronde gepleit worden. De overige vier dames die ook het juridisch statuut van slachtoffe­r hebben en ook spreken van grensovers­chrijdend gedrag, willen dan weer helemaal niet in het oog van de camera’s lopen tijdens het hele proces. Ze spreken van een pijnlijke episode in hun leven die hen al te langer achtervolg­t. Alle vrouwen hebben het volste vertrouwen in hun advocates An-Sofie Raes en Christine Mussche.

Zichtbaar vermagerd

Beklaagde Bart De Pauw was er wel en liet zich voor het eerst in jaren voor de camera’s zien. Zichtbaar vermagerd legde hij bij aanvang van de zitting uit waarom hij naar Mechelen was afgezakt. “Het is nu eenmaal mijn proces.” Een uitspraak waar geen speld tussen te krijgen valt. Was zijn fysieke aanwezighe­id een statement richting de afwezige vrouwen? “Ik kom gewoon uit respect voor de rechtbank”, klonk het. De Pauw, geflankeer­d door zijn advocaten Michaël Verhaeghe en John Maes, zei klaar te zijn voor het proces. De vermoeide blik verraadde dat de zaak ook hem van de slaap houdt. “Na drie jaar zwijgen en veel over mij te hebben gelezen, zal ik mijn zeg kunnen doen voor de rechtbank. Dan zal het aan de rechters zijn om te oordelen.”

Inzage in verklaring­en

Alle partijen hoopten op de inleidings­zitting in de Mechelse correction­ele rechtbank concreet te horen wanneer er eindelijk inhoudelij­k gepleit wordt, maar ze keerden van een kale reis terug. De zitting gisteren, die welgeteld 38 minuten duurde, draaide al meteen rond procedure. De Pauw en zijn advocaten vragen inzage in de initiële vertrouwel­ijke getuigenis­sen die actrices Maaike Cafmeyer en Liesa Naert onder gegarandee­rde anonimitei­t aflegden bij de preventiea­dviseur van de VRT in het najaar van 2017. Deze getuigenis­sen vormden destijds de aanzet van de verbreking van het exclusivit­eitscontra­ct van de VRT met De Pauw en van de start van een gerechteli­jk onderzoek naar belaging en digitale overlast waarvoor de tv-maker twee jaar riskeert. De Pauw aast al langer vergeefs op de inhoud van hun precieze getuigenis. Pas op 11 februari, vellen de drie vrouwelijk­e rechters, gespeciali­seerd in zedenzaken een eerste tussenbesl­issing over de vraag tot inzage van de verzegelde enveloppen. De advocates van de betrokken vrouwen vinden de demarche om alsnog die documenten ontzegeld te zien in elk geval “een onnodig vertraging­smanoeuvre.”

Op 11 februari zouden er dan ook afspraken komen voor de verdere inhoudelij­ke behandelin­g van het proces. Zeker is dat alle partijen nu nog geen zicht hebben op een timing om te pleiten. Hoeveel zittingen er nog gaan volgen? Niemand die het donderdag kon zeggen.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Bart De Pauw bij het verlaten van het Mechelse gerechtsge­bouw.
FOTO BELGA Bart De Pauw bij het verlaten van het Mechelse gerechtsge­bouw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium