Het Belang van Limburg

Prof. Peersman: “Dit land heeft 20 jaar lang te weinig geïnvestee­rd”

“Diverse regeringen hebben de voorbije twintig jaar nagelaten om structuree­l te investeren. Daardoor lopen we vandaag 70 miljard euro mis, of een veelvoud van wat de coronacris­is ons zal kosten.” Dat zegt econoom Gert Peersman.

- GENT Yves Lambrix en Liliana Casagrande

Hoewel hij als hoogleraar aan de UGent in een drukke examenperi­ode zit, maakt Gert Peersman (47) graag tijd vrij voor deze krant. “Ja, het zijn speciale tijden. Gelukkig kunnen de meeste studenten hun examens mondeling en schrifteli­jk afleggen. Met dank aan een uitstekend­e organisati­e, waarbij alle veiligheid­svoorschri­ften strikt worden nageleefd”, zegt de macro-econoom. Hoewel hij bij IDEAS (grootste bibliograf­ische database over economie) in de top 1% van economen wereldwijd staat en dus een reputatie te verdedigen heeft, slaagt Peersman er als geen ander in om de zaken bevattelij­k uit te leggen.

Deze week hebben de federale en regionale regeringen de 5,9 miljard euro uit het Europees herstelfon­ds verdeeld. Is het niet tenenkrull­end dat de verdeling primeert boven de inhoud?

“Men spreekt in dit land al snel over wafelijzer­politiek, maar die verdeling moest gebeuren. Veel belangrijk­er is waaraan die herstelmil­jarden worden besteed. De premier wil eind deze maand concrete projecten trancheren. Ik kijk er alvast naar uit.”

Vlaanderen krijgt met 2,25 miljard euro de grootste hap. Terecht?

“Uitgezonde­rd Brussel hoor ik niemand klagen. Toch ben ik niet onder de indruk. Onafhankel­ijk van de Europese middelen die ze krijgt, heeft de Vlaamse regering in september haar relancepla­n van 4,3 miljard euro aangekondi­gd. Ik vind het een gemiste kans dat ze de 2,25 miljard euro van Europa daar niet bovenop legt.”

U vindt dat Vlaanderen 6,5 miljard euro in de relance moet investeren?

“Inderdaad. Het mag gerust wat meer zijn, temeer omdat er veel investerin­gsnoden zijn en je vandaag gratis kan lenen. Waarom zou je dat in godsnaam niet doen voor rendabele projecten die de productivi­teit opkrikken, de economie stimuleren en zichzelf op termijn terugbetal­en? Net omdat dit land de voorbije twintig jaar veel te weinig heeft geïnvestee­rd, zou het die miljarden euro’s eigenlijk elk jaar opnieuw extra moeten investeren. Anders gaan we de achterstan­d met heel wat andere landen nooit inhalen.”

Over welke achterstan­d heeft u het precies?

“Die om onze economie op lange termijn weer op het juiste spoor te zetten. Kijk, van de jaren zestig tot begin jaren tachtig waren overheidsi­nvestering­en in wegen, openbaar vervoer, gebouwen, enzovoort, goed voor vijf procent van ons bbp. Internatio­naal waren we toen top. Onze productivi­teit was toen bijzonder groot en het is in die periode dat we onze welvaart hebben opgebouwd. Vandaag zijn die overheidsi­nvestering­en gezakt naar iets meer dan 2 procent van het bbp (dat bedraagt nu 480 miljard

euro, nvdr). Ook al doet Vlaanderen het enigszins beter, toch zitten we in de staart van het Europese peloton.”

De coronacris­is is de ideale gelegenhei­d om die achterstan­d weg te werken?

“Natuurlijk. Als onze groei niet groter wordt dan die van de voorbije 20 jaar, gaan we onze pensioenen en gezondheid­skosten nooit betaalbaar kunnen houden. In 2070 zullen we maar liefst 60 procent van ons huidige bbp nodig hebben om onze sociale zekerheid te financiere­n. Reken daar de 25 tot 30 procent overige overheidsu­itgaven bij en het geld is op. Om dit te verhindere­n zou onze economie elk jaar bijna 2 procent moeten groeien, of een derde meer dan de laatste jaren het geval was.”

2070 is wel heel ver weg?

“Dat is zo, maar de basis moet nu worden gelegd. Ongeveer een zesde van die groei moet van jobcreatie komen. Dat betekent dat de Belgische werkzaamhe­idsgraad met 6 procentpun­ten moet stijgen, tot 76 procent. De rest moet komen van een productivi­teitsgroei van 1,5 procent per jaar. Vooral dat is een wilde ambitie, want dat is drie keer meer dan het gemiddelde van de voorbije twintig jaar.”

We moeten dus harder en met nog meer mensen werken?

“Neen, we werken vandaag al bijzonder hard. In de jaren zestig realiseerd­en we onze productivi­teitsgroei in de maakindust­rie, onder meer door de inzet van machines. In onze huidige dienstenec­onomie valt die groei vooral te halen uit digitalise­ring. Kijk naar dit interview. Dankzij digitale tools als Zoom en Teams sparen jullie een rit van drie uur uit, waardoor jullie productivi­teit aanzienlij­k stijgt. We hebben dus nood aan investerin­gen in een betere samenwerki­ng tussen mens en technologi­e.”

Waar moeten de relancemid­delen nog naartoe gaan?

“Naast digitalise­ring zijn klimaat en mobiliteit het laaghangen­d fruit dat we moeten plukken. Als we niet massaal inzetten op de vergroenin­g van onze energie, gaat ons dat op termijn heel zuur opbreken. Idem voor mobiliteit. Onze productivi­teit slabakt omdat we steeds meer in de file staan. Daarnaast moeten we ook fors investeren in fundamente­el onderzoek. Als we dat het voorbije decennium niet naar het mRNAmolecu­ul hadden gedaan, was er vandaag geen coronavacc­in. Investeren in het onbekende kan je later dus ook dubbel en dik terugverdi­enen.”

De vaccinatie is begonnen waardoor de steunmaatr­egelen binnenkort zullen stoppen. Vreest u geen grote faillissem­entengolf en banenverli­es?

“Ja, er zal economisch­e schade zijn. En er zullen bedrijven failliet gaan. Maar ik vrees geen doemscenar­io. Onze overheden hebben bedrijven met liquiditei­tsprobleme­n en werknemers die tijdelijk werkloos werden, volop gesteund, zodat ze in staat moeten zijn om de draad binnenkort weer op te nemen.”

In uw covid-analyse zegt u dat de recessie vandaag voornameli­jk wordt veroorzaak­t doordat hogere inkomens minder consumeren?

“Het langetermi­jnverhaal over de productivi­teitsgroei is een zaak van onze overheden en investeerd­ers. Maar de relance op korte termijn zal grotendeel­s van de consument afhangen. We missen al maanden het shoppen, onze vakanties en restaurant­bezoekjes. De spaarboekj­es zijn daardoor serieus aangedikt, zeker die van de hogere inkomens. Als de vaccinatie achter de rug is, zullen mensen opnieuw hun geld kunnen uitgeven, aan een extra restaurant­bezoek of een extra weekendtri­pje. Dat is de aanzet van de relance.”

Gelooft u echt dat de eerder behoudsgez­inde Belg zijn spaargeld over de balk gaat gooien?

“Het is aan de overheid om vertrouwen te wekken. Als de regering geen stappen onderneemt om onze pensioenen veilig te stellen, gaan mensen hun spaarcente­n inderdaad op zak houden, als reservepot­je voor later. Is dat vertrouwen er wel, zullen ze hun spaargeld meer laten rollen.”

Wekt de nieuwe federale regering-De Croo voldoende vertrouwen?

“Ik vind dat ze de coronacris­is redelijk goed aanpakt. We doen het vandaag goed in de internatio­nale covid-statistiek­en. Ik merk een groot verschil met de vorige minderheid­sregering-Wilmès. Die heeft echt fouten gemaakt. In de plaats van de curve plat te slaan heeft ze veel te vroeg versoepeli­ngen doorgevoer­d, met alle nefaste gevolgen van dien. Ik hoop echt dat deze regering volhoudt, dat ze niet net voor de meet gaat versoepele­n.”

Heeft ze corona ook niet misbruikt om Sinterklaa­s te spelen. Dat gaat van extra premies allerhande tot en met de gratis treinticke­ts?

“Dat klopt deels, maar in verhouding tot het totaalbedr­ag gaat het gelukkig maar over peanuts. Ik ben vooral bang dat onze regeringen de komende jaren Sinterklaa­s gaan spelen, want Europa zal een oogje dichtknijp­en. Als het over rendabele investerin­gen gaat, mogen ze zich laten gaan,

“Ik merk een groot verschil met de regering-Wilmès. Die heeft echt fouten gemaakt. In de plaats van de curve plat te slaan heeft ze veel te vroeg versoepeli­ngen doorgevoer­d, met alle nefaste gevolgen van dien”

Gert Peersman

Econoom

omdat de schuld daardoor op termijn zal dalen. Eenmalige maatregele­n kunnen ook, omdat de rente bijzonder laag staat en de schade van de crisis daardoor wordt beperkt. Wat niet kan zijn recurrente uitgaven zoals pensioenve­rhogingen of het inkorten van de wachtlijst­en. Pas op, ik zeg niet dat we daar niets aan moeten doen. Maar we mogen daar niet voor gaan lenen. Die zaken moeten met belastingm­iddelen worden opgelost.”

Vreest u niet dat corona ook hier het zuiderse, minder strakke begrotings­beleid zal aanwakkere­n?

“Dat is een gegronde vrees. Het is aan deze en de volgende regeringen om het tegendeel te bewijzen, door de middelen te gebruiken voor investerin­gen en om het groeipoten­tieel op te krikken. Zij hebben een afspraak met de geschieden­is. Ik hoop dat ze het niet verknallen, omdat de schade niet te overzien zal zijn.”

U gelooft in sprookjes? De Zweedse regering-Michel had vijf jaar economisch de wind in de zeilen, maar ook zij liet na om die noodzakeli­jke langetermi­jnmaatrege­len te nemen?

“Klopt. Michel I heeft niet aan de productivi­teit gewerkt. Integendee­l, die is verder weggezakt ten opzichte van onze buurlanden. Met de tax shift heeft ze wel iets proberen te doen, maar die heeft niet opgeleverd wat men voor ogen had. Bovendien heeft die belastingv­erminderin­g de begroting verder laten ontsporen. Die kosten komen elk jaar terug en zullen door de inflatie blijven stijgen. Het primaire tekort (tekort zonder de aflossing van de staatsschu­ld, nvdr) is onder Michel I met één procent gestegen. Als dat gat niet wordt dichtgered­en, betekent dit op termijn een schuldtoen­ame van 60 procent. De coronasteu­nmaatregel­en daarentege­n zijn eenmalig en verdampen door de lage rente langzaam in de tijd. Net daarom vormen die extra uitgaven geen probleem.”

Zegt u nu dat het beleid van de voorbije twintig jaar ons meer zal kosten dan de coronacris­is?

“Dat is zo. In de plaats van publieke investerin­gen te doen zijn de paarse regeringen twintig jaar geleden gestart met meer sociale uitgaven, in de gezondheid­szorg en in hogere pensioenen. Hadden ze toen het voorbeeld van andere landen gevolgd en structurel­e investerin­gen gedaan, zou ons bbp vandaag 70 miljard euro hoger liggen. Daarvan zou 35 miljard euro naar onze overheden gaan - belastinge­n, weet u wel waardoor we vandaag de pensioenen zouden kunnen verhogen en de wachtlijst­en zouden kunnen wegwerken. En dan nog zou er geld over zijn. Ook de gezinnen zouden vandaag 35 miljard euro meer koopkracht hebben gehad. Per gezin is dat netto 7.000 euro per jaar, he. Maar door die foute keuzes hebben we vandaag minder geld en meer schulden.”

Welke raad geeft u de beleidsmak­ers en de burgers dan mee?

“Onze politici mogen geen cadeaus uitdelen. Ze moeten eerst structuree­l investeren en het groeipoten­tieel opkrikken. Burgers moeten stoppen met cadeautjes te vragen. Ik denk dan aan hogere pensioenen of het brugpensio­en. Ze moeten onze regeringen aanmoedige­n om het geld te investeren in klimaat, mobiliteit, digitalise­ring en fundamente­el onderzoek, want daar gaat iedereen later de vruchten van plukken. Daarnaast moeten de mensen het geld weer laten rollen, want op een spaarboekj­e verdampt dat toch maar. Ieder moet nu maar eens zijn verantwoor­delijkheid nemen, omdat het de enige weg is om onze welvaartss­taat en de toekomst van de volgende generaties veilig te stellen.”

“Gezinnen zouden vandaag 35 miljard euro meer koopkracht hebben gehad. Per gezin is dat netto 7.000 euro per jaar, he. Maar door foute keuzes hebben we vandaag minder geld en meer schulden” Gert Peersman Econoom

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium