Het Belang van Limburg

Boze eigenaars van zonnepanel­en gesust met half miljard euro

De 101.000 getroffen eigenaars van zonnepanel­en met een digitale meter krijgen van de Vlaamse regering dit jaar nog een eenmalige compensati­e die een rendement van 5 procent garandeert. Het gaat om een premie van 1.200 à 1.500 euro.

- Yves Lambrix

ZONNEPANEL­EN BRUSSEL De 101.000 eigenaars van zonnepanel­en met een digitale meter krijgen een eenmalige compensati­e die een rendement van 5 procent garandeert. Ook de 470.000 eigenaars met een analoge meter kunnen dat steunbedra­g aanvragen. Prijskaart­je: 550 miljoen euro.

Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist, nadat het Grondwette­lijk Hof donderdag de voordelige regeling rond de terugdraai­ende teller had vernietigd. Daardoor kunnen de 101.000 eigenaars van zonnepanel­en met een digitale meter niet worden gecompense­erd voor de overtollig­e stroom die ze de volgende 15 jaar produceren. Nochtans had de Vlaamse regering dat beloofd. Op voorstel van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) krijgen die eigenaars dit jaar nog een eenmalige compensati­e die een rendement van 5 procent van hun installati­e garandeert. Toch zal die ‘cheque’ hun volledige verlies niet compensere­n.

Ook de 470.000 eigenaars die nog een analoge, terugdraai­ende teller hebben, krijgen tot 2029 - dat jaar moet elk Vlaams gezin een digitale meter hebben - de kans om die compensati­e aan te vragen. De hele regeling zal de Vlaamse begroting in de periode 2021-2029 400 tot 550 miljoen euro kosten.

Het Grondwette­lijk Hof vernietigd­e donderdag de kaduke regeling rond de terugdraai­ende meter die de Vlaamse regering en het Vlaams Parlement vlak voor de verkiezing­en van 2019 goedkeurde­n. Dat betekent dat 101.000 eigenaars van zonnepanel­en met een digitale meter toch niet worden gecompense­erd voor de overtollig­e stroom die ze de volgende 15 jaar produceren. Nochde tans had de Vlaamse regering hen dat beloofd.

De regering haastte zich om een oplossing uit te werken. Vrijdagnam­iddag pakte minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) al uit met een compensati­eregeling die de boze eigenaars van zonnepanel­en moet sussen, een eenmalige premie van 1.200 à 1.500 euro. “Die is vergelijkb­aar met het nieuwe subsidiesy­steem vanaf 1 januari 2021”, zegt Demir.

1 Zonnepanel­en met digitale meter

De 101.000 gezinnen die over zonnepanel­en én een digitale meter beschikken, krijgen dit jaar nog een eenmalige compensati­e die een rendement van 5 procent op een gemiddelde investerin­g garandeert. Toch zal die het volledige verlies van de vernietigd­e regeling niet compensere­n. De berekening zal geval per geval gebeuren en zal afhankelij­k zijn van hoelang de zonnepanel­en al liggen, welk vermogen ze hebben, de subsidies die al zijn ontvangen en het rendement dat de installati­e al heeft gehad. Tegen eind volgende week zal de Vlaamse regering voor elk installati­ejaar berekenen wat de concrete compensati­e zal zijn (in euro per kW geïnstalle­erd vermogen). Het kabinet-Demir gaat ervan uit dat installati­es vanaf 2013 in aanmerking komen.

Let wel: wie al 5 procent rendement haalde, krijgt geen premie.

2 Zonnepanel­en met analoge meter

Ook de bijna 470.000 eigenaars van zonnepanel­en die nog over een analoge, terugdraai­ende teller beschikken, krijgen tot 2029 - dan moet elk Vlaams gezin een digitale meter hebben - de kans om te kiezen voor diezelfde eenmalige compensati­e. Dat zal gebeuren vanaf het moment dat de digitale teller bij hen wordt geïnstalle­erd. De Vlaamse regering stapt wel af van de voorgenome­n versnelde uitrol van de digitale meter voor zonnepanel­eneigenaar­s tegen eind 2022. Gezinnen kunnen ook vrijwillig een digitale meter blijven aanvragen en dan de bijhorende compensati­e ontvangen. Het prosumente­ntarief – een belasting op het gebruik van het net door eigenaars van zonnepanel­en– is na de installati­e van de digitale teller niet meer van toepassing. Deze eigenaars krijgen ook de mogelijkhe­id om een teruglever­vergoeding van hun energielev­erancier te krijgen voor de energie die ze te veel opwekken.

Kostprijs tot 550 miljoen

Conform het arrest van het Grondwette­lijk Hof worden de kosten uit de energiefac­tuur van alle elektricit­eitsverbru­ikers gehaald. “We financiere­n de compensati­eregeling met algemene middelen en het Energiefon­ds”, zegt minister Demir. “Dat zorgt ervoor dat we de energiefac­tuur ontlasten zodat die de komende jaren verder kan dalen, ook voor de gezinnen die nog geen zonnepanel­en hebben.”

De hele regeling zal de Vlaamse begroting de volgende acht jaar zo’n 400 tot 550 miljoen euro kosten. Voor dit jaar gaat het om 105 miljoen euro.

“Schandalig!” “Diefstal!”“Ik sleur mijn panelen van het dak!” Tegemoetko­ming of niet, de Limburgse

eigenaars van zonnepanel­en zijn woedend op de Vlaamse regering, die haar belofte over de

terugdraai­ende meter niet kan waarmaken.

 ?? FOTO BELGA ?? Zuhal Demir (N-VA): “De getroffen gezinnen worden gecompense­erd, zonder overcompen­satie wanneer investerin­gen al voldoende rendement haalden dankzij subsidies of fiscale voordelen.”
FOTO BELGA Zuhal Demir (N-VA): “De getroffen gezinnen worden gecompense­erd, zonder overcompen­satie wanneer investerin­gen al voldoende rendement haalden dankzij subsidies of fiscale voordelen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium