Het Belang van Limburg

TOM UIT SINT-TRUIDEN

“Ik word gestraft omdat ik ecologisch verwarm”

-

Met 24 zonnepanel­en en een warmtepomp dreigt de afschaffin­g van de terugdraai­ende teller een financiële ramp te worden voor Truienaar Tom Delsaer. “Ik word gestraft omdat ik ecologisch verwarm.”

De euforie die Tom voelde toen zijn zonnepanel­en eind 2020 vlak voor de deadline werden gekeurd, heeft na welgeteld drie weken moeten plaatsmake­n voor puur ongeloof. Als eigenaar van een warmtepomp in zijn nieuwbouww­oning wordt de Truienaar extra hard getroffen. “Een warmtepomp vreet elektricit­eit in de winter, daarom heb ik ook 24 zonnepanel­en laten leggen. Zonder terugdraai­ende meter is zo’n systeem simpelweg onbetaalba­ar, want in de koude herfst en winter wek je uiteraard nauwelijks stroom op.”

Ondanks zijn 24 panelen zal Tom binnenkort dus flink mogen dokken voor zijn elektricit­eit. “En in de zomer - wanneer ik nauwelijks verwarm - zullen mijn zonnepanel­en tegen een habbekrats stroom het net opsturen.”

Omdat zijn nieuwbouww­oning nog niet helemaal af is, overweegt Truienaar om alsnog een gasinstall­atie te plaatsen. “Een warmtepomp is beter voor de planeet, maar geen zinnig mens gaat er nu nog eentje laten zetten. Ik heb 20.000 euro geïnvestee­rd in een energieneu­trale woning maar ik krijg het deksel op de neus. Schandalig eigenlijk.”

Of Tom op enige compensati­e zal kunnen rekenen, is bovendien nog maar de vraag. “Eigenaars van een nieuwbouww­oning konden ook niet rekenen op de premies die vanaf 1 januari 2021 in het leven zijn geroepen, dus ik dreig volledig uit de boot te vallen.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Met 24 zonnepanel­en en een warmtepomp betekent de nieuwe regeling een financiële nachtmerri­e voor Truienaar Tom Delsaer.
FOTO TOM PALMAERS Met 24 zonnepanel­en en een warmtepomp betekent de nieuwe regeling een financiële nachtmerri­e voor Truienaar Tom Delsaer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium