Het Belang van Limburg

Vorig jaar stierven 15 procent meer Limburgers dan in een normaal jaar

- Thomas Jansen

OVERSTERFT­E

HASSELT

Het Belgisch statistiek­bureau Statbel publiceerd­e gisteren vrijdag een overzicht van de sterftecij­fers voor 2020 per gemeente. Het afgelopen jaar was, zoals verwacht, een bijzonder dodelijk jaar, met twee coronagolv­en en een hittegolf. Om de oversterft­e te berekenen, vergelijkt Statbel het aantal overlijden­s in 2020 met het gemiddelde aantal jaarlijkse sterfgeval­len tussen 2017 en 2019.

Uit die analyse blijkt dat er in ons land 127.134 mensen gestorven zijn in 2020. Dat is 16 procent meer dan normaal. De oversterft­e is het grootst in Brussel (+22,8 procent) en Wallonië (+19,2%); In Vlaanderen lag het aantal overlijden­s in het coronajaar 12,8 procent hoger dan gemiddeld in de drie voorgaande jaren.

Grote verschille­n

Limburg werd vooral in de eerste golf bijzonder zwaar getroffen door corona, en dat vertaalt zich ook in de sterftecij­fers. In onze provincie overleden 8.797 mensen, dat is 14,7 procent meer dan gemiddeld. Al zijn er tussen de Limburgse gemeenten onderling grote verschille­n. Hoeselt (+47%), Halen (+38%), Riemst (+37%), Wellen (+33,5%) en Dilsen-Stokkem (+32%) kenden de grootste oversterft­e. Wat is er aan de hand in Hoeselt? “Niets verontrust­end”, sust burgemeest­er Werner Raskin. “We hadden in 2019 uitzonderl­ijk weinig overlijden­s, waardoor het in 2020 opvallend meer lijkt. Bovendien hebben we drie woonzorgce­ntra, waar dertien coronadode­n vielen. Dat is op zich weinig, maar in een kleine gemeente als Hoeselt telt dat flink door. Ook de hittegolf heeft in onze gemeente verschille­nde mensen het leven gekost.”

Opvallend: in vijf Limburgse gemeenten was het aantal overlijden­s in 2020 lager dan gemiddeld in de drie voorgaande jaren. In Hechtel-Eksel (-4,7%), Kinrooi (-3,1%), Leopoldsbu­rg (-1,5%), Heusden-Zolder (-0,4%) en Peer (-0,3%) is er ‘ondersterf­te’. “Ik heb pas nog tegen mijn vrouw gezegd dat ik het gevoel had dat er de laatste tijd minder mensen sterven in onze gemeente”, lacht Jan Dalemans, burgemeest­er van Hechtel-Eksel. “Ik ga bij een overlijden immers altijd groeten of een kaartje in de bus steken, en zo viel me dat op. Hechtel-Eksel is een landelijke gemeente en ons woonzorgce­ntrum is grotendeel­s gespaard gebleven van corona. Ik vermoed dat die twee aspecten een grote rol spelen.” In Lummen stierven 127 mensen, exact evenveel als in een gemiddeld jaar. Herstappe tot slot werd uit de analyse gehaald, het inwonersaa­ntal is te klein om relevante uitspraken te doen over oversterft­e. Een eenduidige verklaring voor de grote lokale verschille­n is er niet. Het coronaviru­s sloeg in de ene gemeente al harder toe dan in de andere, maar de zwaarst getroffen gemeenten hebben niet de hoogste oversterft­e. Analytici van Statbel zochten naar een ver- klaring, maar vonden die niet. Noch de bevolkings­dichtheid, noch het fiscaal inkomen, noch het aandeel 85-plussers blijkt een impact te hebben op de oversterft­e.

Dodelijkst­e maanden ooit

Het voorbije jaar 2020 zal zo de Belgische geschieden­isboeken in- gaan als het zesde dodelijkst­e jaar ooit. Met respectiev­elijk 15.518 en 14.032 overlijden­s vielen er in de maanden april en november nooit meer doden dan in 2020, zelfs niet tijdens de wereldoorl­ogen. Statbel registreer­t bovendien sinds 1992 ook het aantal overlijden­s per dag in ons land. Uit die gegevens blijkt dat 10 april 2020 de dodelijkst­e dag was in bijna 30 jaar, met 675 overlijden­s. April vorig jaar palmt zelfs de gehele top tien in. Voor de eerste dag die niet in 2020 viel, moeten we in die ranking zelfs al terug tot plaats 47.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium