Het Belang van Limburg

Ziekenhuis­personeel in frontlinie al vanaf maandag gevaccinee­rd

- Koen Snoekx

VACCINATIE­CAMPAGNE

HASSELT

In Vlaanderen is al meer dan de helft van de rusthuisbe­woners - 50.870 mensen in totaal - een eerste keer ingeent met het Pfizer-vaccin. Vanaf volgende week komt ook het personeel op grote schaal aan bod, zodat eind volgende week in totaal ruim 112.000 rusthuisbe­woners en personeels­leden een eerste prik hebben gekregen. Nu de vaccinatie­campagne in de rusthuizen richting zijn piek gaat, komen er overschott­en vrij. Met die overstock aan Pfizer-vaccins kan er maandag al gestart worden met het inenten van het ziekenhuis­personeel. Normaal zouden de ziekenhuiz­en pas vanaf eind januari aan de beurt komen. “In de dertien Vlaamse hub-ziekenhuiz­en (dat zijn de ziekenhuiz­en die vaccins leveren aan de rusthuizen, nvdr.) ligt er nog een vrije stock van 37.000 Pfizervacc­ins”, zegt Dirk De Wolf, administra­teur-generaal van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Deze vaccins zullen de ziekenhuiz­en vanaf maandag kunnen gebruiken om het personeel dat in de frontlinie staat, in te enten. Dat zijn dus de mensen die werken op de Covid-afdelingen, op intensieve zorgen en op spoed. Met deze 37.000 Pfizervacc­ins zal al ongeveer de helft van deze specifieke personeels­leden ingeënt kunnen worden.”

Jessa en Sint-Trudo

De hub-ziekenhuiz­en waar de vaccins voor de rusthuizen liggen opgeslagen, komen als eerste aan bod. Voor Limburg betekent dat dus dat het ziekenhuis­personeel in Jessa in Hasselt en Sint-Trudo in Sint-Truiden als eerste ingeënt zal kunnen worden. Wanneer precies Jessa en Sint-Trudo volgende week starten met het vaccineren van hun personeel op de Covidafdel­ingen, intensieve zorgen en op spoed was gisteravon­d nog niet duidelijk. De vijf andere ziekenhuiz­en in Limburg zullen nog even geduld moeten oefenen. “Bedoeling is dat de 37.000 vaccins eerlijk verdeeld worden over de ziekenhuiz­en”, zegt Dirk De Wolf van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “We zijn nog aan het overleggen met het transportb­edrijf Medista wanneer de vaccins van de hub-ziekenhuiz­en naar de andere ziekenhuiz­en gebracht kunnen worden.” Vanaf maandag worden overigens ook de eerste vaccins van Moderna in de ziekenhuiz­en geïnjectee­rd. Er zijn intussen 4.000 Moderna-vaccins verdeeld over vier ziekenhuiz­en in ons land, één per regio. Voor Vlaanderen is dat het ZNA Middelheim in Antwerpen. Opmerkelij­k nog: met de overstock van Pfizer-vaccins zullen vanaf maandag, naast het ziekenhuis­personeel, ook nog zo’n 2.000 huisartsen en tandartsen ouder dan 65 jaar ingeënt worden.

Plateaufas­e

Tegelijk met de vaccinatie­campagne, gaat de curve met besmetting­en wel nog in stijgende lijn.

PFIZER

Net vrijdag maakte Pfizer bekend dat het zijn leveringen van vaccins aan de Europese lidstaten tijdelijk even gaat vertragen. Voor ons land betekent dit dat wij volgende week maar 60.000 vaccins zullen ontvangen in plaats van de beloofde 100.000. Midden februari wordt het tekort al gecompense­erd, maar door de kleinere levering volgende week zou het kunnen dat de uitrol van het vaccin in de ziekenhuiz­en vertraging oploopt. Dat was vrijdagavo­nd nog niet duidelijk. Reden voor de vertraging is dat Pfizer werkt aan zijn productiec­apaciteit, om vanaf eind maart de leveringen stevig te kunnen verhogen.

“Al lijken we af te stevenen op een plateaufas­e”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “De recente stijging van de besmetting­scijfers was grotendeel­s te wijten aan het effect van terugkeren­de reizigers.” Het aantal ziekenhuis­opnames neemt af, maar blijft wel nog hoog. “Wellicht duiken we pas in maart onder de alarmdremp­el van 75 hospitalis­aties per dag.”

In de zeven Limburgse ziekenhuiz­en lagen er gisteren 146 Covidpatië­nten, net evenveel als de dag voordien. Het aantal patiënten met Covid-19 op intensieve steeg van 25 naar 27. In een week tijd stierven in Limburg 27 mensen aan de gevolgen van Covid-19. Viroloog Steven Van Gucht gaat er wel vanuit dat het aantal Covidoverl­ijdens binnenkort zal afnemen nu er volop gevaccinee­rd wordt in de rusthuizen. “Ik verwacht dat het aantal overlijden­s in de loop van februari zal dalen.”

 ?? FOTO BELGA ?? De eerste Moderna-vaccins zijn ondertusse­n aangekomen in het ZNA Middelheim in Antwerpen.
FOTO BELGA De eerste Moderna-vaccins zijn ondertusse­n aangekomen in het ZNA Middelheim in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium