Het Belang van Limburg

Eventbedri­jven vrezen uit de boot te vallen bij uitbouw vaccinatie­centra

- Joos Meesters en Dirk Jacobs

VACCINATIE­CAMPAGNE

HASSELT/ANTWERPEN Na maanden zonder werk hadden heel wat bedrijven in de eventsecto­r gehoopt hun graantje mee te pikken van de realisatie van de vaccinatie­centra. “Er zijn wel wat contacten, maar een grote stormloop zal het niet worden.”

Voor de opbouw van de vaccinatie­centra kijkt de Vlaamse regering nadrukkeli­jk in de richting van de evenemente­nsector. Er werd een lijst opgesteld met 439 bedrijven die klaar zijn om hun diensten aan te bieden, maar in de praktijk is het nog maar de vraag of het zo’n vaart zal lopen. “Als iemand hulp nodig heeft, mogen ze zeker bellen”, zegt Bart Koninckx van To The Point Events in Hasselt, “maar concrete opdrachten zijn er nog niet.” Koninckx betwijfelt of lokale besturen wel externe bedrijven zullen inschakele­n. Jo Peters van het Genkse Deusjevoo denkt daar anders over. “Ik heb een paar plannen van Duitse vaccinatie­centra gezien en dat zijn toch stevige projecten. Ik denk niet dat lokale overheden dat op eigen houtje rondkrijge­n.” Toch blijven de aanvragen uit. “Dit hadden ze ons nochtans mogen gunnen, als sector die genegeerd en vergeten is tijdens de crisis”, zegt Peters.

Bij Veldeman in Bree, specialist in tentenbouw, zagen ze de bui al hangen toen duidelijk werd dat de meeste vaccinatie­centra in vaste locaties zouden ondergebra­cht worden. “Er zijn wel wat contacten, maar de grote stormloop zal het niet worden”, zegt directeur Andy Moors. “Mijn indruk is dat de meeste steden en gemeenten vooral op hun eigen organisati­e rekenen.”

Toch zijn er ook bedrijven in de sector die niet klagen. Het Beringse Golazo trekt op het terrein Park Spoor Oost in Antwerpen momenteel “het grootste vaccinatie­centrum van Vlaanderen” recht. “We doen dat met de hulp van andere bedrijven, zoals Total-e uit

Beringen”, zegt Greg Broekmans van Golazo. “We hebben ervaring met evenemente­n als Dwars door Hasselt en de 10 Miles en hebben op dezelfde locatie eerder al een Covid-testdorp gebouwd. Momenteel zijn we nog met een aantal andere steden en gemeenten, ook in Limburg, in gesprek over de bouw van vaccinatie­centra. We mogen dus zeker niet klagen.” Lokale besturen zijn intussen druk bezig met de voorbereid­ing van hun vaccinatie­centra. In Genk wordt daarvoor in eerste instantie gekeken naar de vaste partners van de Limburghal. Eerstelijn­szone Herkenrode zal vaccineren in de Grenslandh­allen en overlegt nog met de eigenaar, NV Sportpalei­s, over de uitrusting van de locatie.

Dwars door Hasselt

 ?? FOTO RR ?? Op Park Spoor Oost in Antwerpen bouwt Golazo uit Beringen het grootste vaccinatie­centrum van Vlaanderen. Zij zijn voorlopig echter nog een uitzonderi­ng.
FOTO RR Op Park Spoor Oost in Antwerpen bouwt Golazo uit Beringen het grootste vaccinatie­centrum van Vlaanderen. Zij zijn voorlopig echter nog een uitzonderi­ng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium