Het Belang van Limburg

Strengere regels voor reizigers die van buiten EU naar ons land komen

- Timmie Van Diepen

BRITSE VARIANT BRUSSEL Ons land heeft strengere regels afgekondig­d voor reizigers van buiten de Europese Unie. Intussen overweegt Europa voor reizen een vaccinpasp­oort, zodat wie gevaccinee­rd is zich toch vrij kan bewegen.

Viroloog Steven Van Gucht was vrijdag duidelijk: “De recente stijging was grotendeel­s te wijten aan het effect van terugkeren­de reizigers.” Minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) besliste daarom om reizigers die van buiten de EU met de bus of trein naar ons land komen hetzelfde Passagier Lokalisati­e Formulier (PLF) moeten invullen als diegenen die met de boot of het vliegtuig komen, en dat ongeacht de duur van het verblijf. Daarnaast moeten reizigers die uit een rode zone komen en die hun hoofdverbl­ijfplaats niet in ons land hebben sowieso een negatieve PCR-test voorleggen voor binnenkoms­t.

De nieuwe regels zijn vooral bedoeld om betere controle mogelijk te maken op mensen die naar Groot-Brittannië reizen, waar een nieuwe en besmetteli­jkere variant van het coronaviru­s rondwaart. Het gaat onder andere om mensen die met de Eurostar of touringcar­s het Kanaal oversteken.

Vaccinpasp­oort

Binnen de EU wordt er intussen gesproken over de mogelijke invoering van een vaccinpasp­oort. Het voorstel komt van de Griekse premier Mitsotakis, die er een mogelijkhe­id in ziet om de Griekse economie die in grote mate afhankelij­k is van het toerisme, ademruimte te geven. “We willen vaccinatie niet verplichte­n, noch er een voorwaarde voor verplaatsi­ng van maken. Maar wie gevaccinee­rd is, moet vrij kunnen reizen”, zei Mitsotakis. EU-commissiev­oorzitter Ursula Von der Leyen steunt het idee, maar er is ook tegenstand. Onder andere Frankrijk, waar de vaccinatie maar traag op gang komt, vreest voor een EU met twee groepen burgers. Het voorstel wordt volgende donderdag besproken tussen de Europese leiders.

 ?? FOTO BELGA ?? Minister Verlinden.
FOTO BELGA Minister Verlinden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium