Het Belang van Limburg

Kinderen en jongeren ten vroegste geprikt bij start nieuw schooljaar

- Miranda Gijsen

Kinderen en jongeren tot achttien jaar worden ten vroegste begin september ingeënt, bij de start van het nieuwe schooljaar. In België gaat het over 2,3 miljoen kinderen en jongeren, daarvan wonen er 162.404 in Limburg. Negen vragen voor vaccinoloo­g Pierre Van Damme (UAntwerpen). Waarom worden kinderen en jongeren tot achttien jaar nog niet ingeënt?

Pierre Van Damme: “Omdat we nog niet beschikken over gegevens rond de werking en veiligheid van het coronavacc­in bij kinderen. De veiligheid en werking van een vaccin moet altijd eerst aangetoond worden in de gezonde volwassen bevolking. Zo is het vaccin van Pfizer goedgekeur­d vanaf zestien jaar en dat van Moderna vanaf achttien jaar. Het is pas na de goedkeurin­g voor volwassene­n dat de fabrikante­n kunnen starten met kinderstud­ies. Dit is een algemeen voorzichti­gheidsprin­cipe dat ook bij de ontwikkeli­ng van andere vaccins wordt toegepast.”

Zijn deze studies al opgestart?

“Pfizer/BioNTech heeft ondertusse­n een studie opgestart waar jongeren vanaf twaalf jaar deel van uitmaken. Dat is een goed teken. Dat betekent dat wij binnenkort over gegevens beschikken rond de veiligheid van het vaccin en de mate waarin het vaccin antistoffe­n opwekt bij kinderen en jongeren tot achttien jaar. We verwachten de resultaten tegen de zomervakan­tie. Ook de andere fabrikante­n zullen dit proces moeten doorlopen. De resultaten van deze kinderstud­ies moeten vervolgens goedgekeur­d worden door de Europese Commissie. Pas dan kan de vaccinatie worden uitgebreid naar de jeugd.

Vanaf wanneer verwacht u dat kinderen en jongeren in België kunnen worden ingeënt?

“De timing hangt af van het verloop van deze studies, het goedkeurin­gsproces en de levering van deze vaccins. Dit valt dus moeilijk te zeggen, maar hopelijk vanaf augustus/september. Dus bij het begin van het nieuwe schooljaar.”

Hoe zal de vaccinatie van kinderen en jongeren verlopen?

“Dat moeten we met de taskforce vaccinatie nog bekijken. Vandaag spelen de CLB’s een voortrekke­rsrol in de schoolvacc­inaties. Denk maar aan inentingen voor mazelen, tetanus of HPV. We zullen met de taskforce alle pistes bekijken, waaronder dit klassieke patroon, maar ook nagaan hoe huisartsen en pediaters actief betrokken kunnen worden.”

Kunnen kinderen anders reageren naargelang het type vaccin?

“Dat verwachten we niet, omdat de vaccins veilig zijn voor volwassene­n. Soms stellen we wel vast dat voor kinderen een lagere dosis volstaat. Er wordt dus onderzocht hoe kinderen veilig antistoffe­n kunnen opbouwen: via een dosis voor volwassene­n, een lagere dosis of een aangepast vaccinatie­schema. Dat maakt op dit moment allemaal deel uit van het onderzoek. Hier moeten we creatief over nadenken en de sector actief betrekken om alle mogelijke pistes te overlopen.”

Kinderen worden niet of zelden ziek van het coronaviru­s, bleek uit een nieuwe studie van KU Leuven en Sciensano. Is het dan wel nodig om ze in te enten?

“Als we de 2,3 miljoen Belgische kinderen en jongeren tot achttien jaar niet inenten, gaat het virus zich daar kunnen blijven installere­n en circuleren. Op die manier kunnen ze kwetsbare mensen besmetten. Denk bijvoorbee­ld aan mensen die om verschille­nde redenen niet ingeënt kunnen worden: zwangeren, mensen onder een bepaalde therapie of met bepaalde immuunstoo­rnissen. Maar ook ouderen blijven kwetsbaar. Pfizer en Moderna claimen dat hun vaccin een effectivit­eit heeft van 95 procent. Dat betekent dat van elke 100 mensen die een inenting krijgen, er 95 beschermd zijn tegen het coronaviru­s en er 5 geen antistoffe­n vormen en dus niet beschermd zijn. Om te vermijden dat het virus kan blijven circuleren, moeten we groepsimmu­niteit opbouwen in de hele bevolking. Daarom is het belangrijk dat ook kinderen en jongeren maximaal worden ingeent.”

Krijgen kinderen en jongeren die risicopati­ënt zijn voorrang?

“We moeten sowieso wachten op de resultaten van de kinderstud­ies. Of we met voorrangsr­egels gaan werken bij kinderen en jongeren tot achttien jaar ligt nog niet vast.”

Minister Frank Vandenbrou­cke stelde dat als alles volgens plan verloopt, we voor de start van de zomer al kunnen starten met de vaccinatie van de jongeren. Over welke jongeren heeft de minister het dan?

“Dan heeft hij het wellicht over de jongeren ouder dan achttien jaar, die al heel wat hebben moeten inleveren sinds maart. Ze verdienen het dat we hen perspectie­f bieden, door hen voor de zomer een vaccinatie te kunnen aanbieden. Voor de min-achttienja­rigen blijft het een feit dat er bij de klinische studies van de fabrikante­n tot op heden nauwelijks minderjari­gen betrokken waren. We wachten nu liever eerst de resultaten van de lopende studies bij min-achttienja­rigen af, om de volgende stappen concreet te kunnen afspreken.”

Jongeren onder achttien mogen dus nog niet dromen van een zorgeloze festivalzo­mer?

“Zij zullen wellicht nog niet ingeent zijn voor de zomer. Maar dat wil daarom nog niet zeggen dat ze niet kunnen deelnemen. Als er festivals mogelijk zijn, dan lijkt het me logisch dat er ook nagedacht wordt over de manier waarop dit veilig kan worden georganise­erd. Een alternatie­f zou kunnen zijn dat mensen die niet gevaccinee­rd zijn, zich eerst moeten laten testen op corona.”

“Als we de kinderen en jongeren niet inenten, gaat het virus daar kunnen blijven circuleren” Pierre Van Damme Vaccinoloo­g UAntwerpen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium