Het Belang van Limburg

Oudste Limburgse ooit sterft week voor 110de verjaardag

- Johnny Geurts en Koen Snoekx

OUDSTE LIMBURGSE VROUW BILZEN Op 21 januari zou Josina de Vries uit Munsterbil­zen 110 jaar worden. Op haar verjaardag zou ze ook het coronavacc­in krijgen, maar ze overleed afgelopen woensdag. Een portret van de oudste Limburgse vrouw ooit, die 109 werd dankzij een dagelijks glas wijn – nooit twee – en elke ochtend gymnastiek­oefeningen.

Nu donderdag 21 januari 2021 moest een heuglijke dag worden voor Josina de Vries uit Munsterbil­zen. Ze zou haar 110de verjaardag vieren en tegelijk zou ze die dag een spuitje met het coronavacc­in krijgen in rusthuis Sint-Jozef in Munsterbil­zen. Maar het heeft niet mogen zijn. Josina overleed afgelopen woensdag om 9 uur ’s ochtends. “Tot voor kerst ging het nog prima met mijn moeder”, vertelt haar zoon Hans (74). “Maar kort daarna heeft ze een lelijke val gemaakt met enkele verwonding­en aan haar hoofd tot gevolg. De weken daarna ging het snel bergaf. Ze herkende wel iedereen en een kort gesprekje kon nog net. Maar woensdag werden we gebeld met de boodschap dat moeder moeilijk ademde. Toen we toekwamen, was ze al heengegaan. Gelukkig is ze vredig ingeslapen in het bijzijn van enkele lieve verpleegku­ndigen van het woonzorgce­ntrum.”

51 jaar weduwe

Josina de Vries werd geboren op 21 januari 1911 in het Nederlands­e Helmond, als dochter van bouwkundig ingenieur Lambert de Vries en zijn vrouw Catharina, die in totaal tien kinderen kregen. Josina zou al haar negen broers en zussen overleven. Op 7 september 1936 trouwde Josina met Leo van Luyk. Het koppel zette vijf kinderen op de wereld, twee jongens en drie meisjes, en runde in Amsterdam samen een confectieb­edrijf. Josina was er verantwoor­delijk voor de inkoop van stoffen en reisde daarvoor heel Europa rond. In 1970 stierf haar man Leo op 64-jarige leeftijd en werd het confectieb­edrijf stopgezet. Josina was dus 51 jaar weduwe. Naast haar man moest ze tijdens haar leven ook twee kinderen en een kleinkind afgeven. Haar oudste zoon Gijs stierf in 2019 op 80-jarige leeftijd.

Haar oudste dochter Lidy was amper 51 jaar toen ze overleed. In totaal had Josina 14 kleinkinde­ren en 23 achterklei­nkinderen. In 1984 ruilde ze Nederland voor Belgisch-Limburg waar ze in Riemst introk bij haar zoon Hans. In 2001 verhuisde ze naar het waterkaste­el van Zussen in Riemst waar ze haar eigen optrek had. Uiteindeli­jk verhuisde Josina in 2015 – ze was toen al 104 – naar rusthuis Sint-Jozef in Munsterbil­zen waar ze woensdag overleed. Dinsdag wordt in Kanne in besloten kring afscheid genomen van Josina.

Josina de Vries droeg lange tijd de titel van oudste vrouw van Limburg.

“Ze was er trots op om zo oud te zijn. De aandacht die ze daarvoor kreeg, vond ze prachtig”, zegt haar zoon Hans. “Ze moest ook vaak lachen over haar leeftijd. Als we haar vertelden dat ze 109 jaar was, zei ze ‘dat kan niet’.”

Elastiek

Hét geheim van haar gezegende leeftijd is volgens haar kinderen samen te vatten in twee woorden: discipline en beweging. “Mijn moeder is altijd heel actief geweest”, zegt zoon Hans. “Jarenlang ging ze elke ochtend om 6 uur zwemmen en ze speelde piano tot haar 105de.” Tot haar 108ste deed

Josina ook elke ochtend en avond tien minuten lang haar gymnastiek­oefeningen. Ze gebruikte hiervoor een elastiek waarmee ze haar armen, benen en rug losmaakte. Josina at ook heel haar leven gezond. “Ik eet gezond en nooit te veel”, zei ze hier zelf eerder over in een interview. “Vooral vis heb ik graag: zalm, een tongetje of coquilles. En elke avond drink ik een glas wijn, maar nooit twee.” Met de gezegende leeftijd van 109 jaar en 358 dagen gaat Josina de Vries de geschieden­isboeken in als oudste Limburgse vrouw ooit. De oudste Limburger ooit blijft Genkenaar Jan Machiel Reyskens die 111 jaar en 241 dagen oud werd.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? “Tot haar 108ste deed Josina elke ochtend en avond tien minuten lang gymnastiek­oefeningen met haar elastiek”, zegt haar zoon Hans.
FOTO KAREL HEMERIJCKX “Tot haar 108ste deed Josina elke ochtend en avond tien minuten lang gymnastiek­oefeningen met haar elastiek”, zegt haar zoon Hans.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium