Het Belang van Limburg

Nederlands­e regering valt over schandaal rond kindergeld

- Hannes Heynderick­x

Een schandaal rond kindergeld heeft de Nederlands­e regering op de knieën gedwongen. De verpletter­ende verantwoor­delijkheid van premier Mark Rutte en zijn kabinet is al een tijdje duidelijk. Toch is de val van de regering vooral een strategisc­he zet in de aanloop naar de verkiezing­en.

De Nederlands­e premier Mark Rutte (VVD) heeft de stekker uit zijn regering getrokken. Aanleiding is het vernietige­nde rapport van een onderzoeks­commissie over de toeslagena­ffaire, waarbij 26.000 ouders een klein fortuin moesten ophoesten omdat er foutjes waren geslopen in hun aanvraag voor kinderbijs­lag. De belastingd­ienst brandmerkt­e hen ten onrechte als fraudeurs, zat hen jarenlang achterna en vorderde torenhoge bedragen terug.

“Het rapport heeft ons gevuld met enorme schaamte”, zei Rutte op een persconfer­entie.“Er is duizenden ouders groot onrecht aangedaan. Dat is een collectiev­e verantwoor­delijkheid. Maar de politieke verantwoor­delijkheid ligt uiteindeli­jk bij het zittende kabinet en nergens anders.”

Strategisc­he zet

De regering gooit nu de handdoek in de ring. Opvallend laat, want de toeslagena­ffaire is al heel lang voer voor debat, en de onderzoeks­commissie publiceerd­e haar rapport al vóór Kerstmis. Bovendien heeft Rutte nog steeds een duidelijk mandaat: een peiling wees erop dat slechts 8 procent van de Nederlande­rs de huidige regering op de knieen wou zien.

Wat maakt dat de regering nu toch opstapt? De meest zichtbare factor is ongetwijfe­ld het ontslag van Lodewijk Asscher eerder deze week. Asscher was als minister van Sociale Zaken in de vorige regeringRu­tte rechtstree­ks verantwoor­delijk voor het schandaal in zijn administra­tie. Zijn partij, de sociaaldem­ocratische PVDA, zit sinds 2017 dan wel in de oppositie, maar Asscher kondigde aan dat hij volledig stopt met politiek wegens de toeslagena­ffaire. En wanneer een oppositiel­id ontslag neemt, verhoogt dat sterk de druk op de huidige bewindslie­den om óók hun verantwoor­delijkheid te nemen. Bovendien moet Nederland op 17 maart sowieso naar de stembus. Het kan vreemd lijken, ontslag nemen twee maanden voor de kiezer zijn oordeel moet vellen, maar net dat is volgens analisten de motivatie van Rutte om zijn eigen kabinet vroegtijdi­g op te doeken. Mocht hij immers naar de verkiezing­en trekken zonder zijn verantwoor­delijkheid te nemen, dan blijft de toeslagena­ffaire hem als een zwart spook achtervolg­en tot in het stemhokje. En het zou de oppositie meer dan genoeg munitie geven om hem nog twee maanden te beschieten.

De kiezer beslist

Door nu zijn regering te laten vallen, zal de storm rond het toeslagens­chandaal hoogstwaar­schijnlijk wat gaan liggen. Er zijn immers koppen gerold: het kabinet is ontslagnem­end, Asscher is weg en ook Eric Wiebes (VVD), huidig minister van Economisch­e Zaken, verdwijnt van het toneel.

Maar Rutte blijft gewoon aan zet als stuurman van het Nederlands­e coronaschi­p en trekt als lijsttrekk­er van de liberalen naar de verkiezing­en. “Ik draag geen directe verantwoor­delijkheid voor dit dossier. Ik heb dan ook niet overwogen om op te stappen als lijsttrekk­er. Toch ben ik altijd verantwoor­delijk voor het functioner­en van het hele kabinet. De kiezer zal de balans dus moeten opmaken.”

 ?? FOTO EPA ?? Mark Rutte verlaat het paleis in Den Haag, waar hij net aan koning WillemAlex­ander het ontslag van zijn regering heeft aangeboden.
FOTO EPA Mark Rutte verlaat het paleis in Den Haag, waar hij net aan koning WillemAlex­ander het ontslag van zijn regering heeft aangeboden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium