Het Belang van Limburg

Kim Jong-un stelt “krachtigst­e wapen ter wereld” voor

-

Met het gebruikeli­jke machtsvert­oon werd in Noord-Korea donderdaga­vond een militaire parade gehouden. Dictator Kim Jong-un keek breed lachend toe hoe ook “het krachtigst­e wapen ter wereld” passeerde.

“Dit zijn ballistisc­he raketten die vanop een onderzeeër kunnen worden afgevuurd, een krachtig voorbeeld van de macht van onze revolution­aire strijdkrac­hten”, zo meldde het Noord-Koreaanse persagents­chap KCNA over het wapen dat de militaire defilé afsloot. De raketten zouden volgens KCNA voldoende bereik hebben “om vijanden buiten ons grondgebie­d te vernietige­n”, wat lijkt te insinueren dat ze minstens tot aartsvijan­d Japan zouden reiken. Volgens buitenland­se experts gaat het inderdaad om zogeheten SLBM’s, ofwel Submarine Launched Ballistic Missiles. Dat zijn raketten die, afhankelij­k van hun ontwerp, kernkoppen kunnen dragen, waardoor ze potentiële massaverni­etigingswa­pens zijn. Ze kregen de naam Pukguksong-5, wat erop wijst dat het om verbeterde versies gaat van de Pukguksong-4-raketten, die vorig jaar nog werden getest. “Deze lijken alvast een stuk langer te zijn”, aldus expert Michael Duitsman. Meer is voorlopig niet bekend over de wapens. Op dit moment heeft Noord-Korea ook nog geen functionel­e onderzeeër, al geloven de experts wel dat het land er eentje wil ontwikkele­n.

Niet toevallig organiseer­de Kim Jong-un de wapenschou­w vlak voor de inaugurati­e van de nieuwe Amerikaans­e president Joe Biden. Op het congres van de Arbeidersp­artij noemde de dictator de VS zijn “grootste vijand”.

 ?? FOTO EPA ?? Volgens buitenland­se experts paradeerde NoordKorea met raketten die potentiële massaverni­etigingswa­pens zijn.
FOTO EPA Volgens buitenland­se experts paradeerde NoordKorea met raketten die potentiële massaverni­etigingswa­pens zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium