Het Belang van Limburg

Jongeren drinken en roken meer

- Sofie Geusens

Na tien jaar is de daling gestopt. Het aantal jongeren tussen twaalf en achttien jaar dat rookt of alcohol gebruikt, gaat opnieuw omhoog. Dat blijkt uit de jaarlijkse bevraging van het Vlaams expertisec­entrum Alcohol en andere Drugs voor het schooljaar 2018-2019. “We moeten waakzaam zijn”, klinkt het.

We zien stijgingen over de hele lijn. Daar kunnen we niet omheen”, zegt Katleen Peleman, directeur van het VAD. Voor het eerst in bijna tien jaar is er een duidelijke knik te zien in het alcoholgeb­ruik bij leerlingen van de middelbare school. Zowel het aantal jongeren dat ooit al eens alcohol dronk, het aantal dat in het afgelopen jaar alcohol dronk en het aantal dat dat regelmatig doet, ging met zo’n 2 procent omhoog. Vooral binnen de leeftijdsg­roep zeventien- tot achttienja­rigen steeg het aantal regelmatig­e drinkers fors. In het schooljaar 2017-2018 gaf binnen die leeftijdsc­ategorie 24,2 procent aan regelmatig te drinken. In 2018-2019 was dat al 31,2 procent. “Dat geeft aan dat we meer moeten doen”, zegt Peleman. “De cijfers zijn niet dramatisch. Ze zijn er om ons wakker te schudden.” Een echte verklaring voor de stijging hebben ze bij het VAD niet. “Het is waarschijn­lijk ook niet eenduidig. Ik kan me inbeelden dat bijvoorbee­ld fenomenen als ‘indrinken’ voor een feestje of ‘bingedrink­en’ dat regelmatig alcoholgeb­ruik in de hand kunnen werken. Die fenomenen zijn natuurlijk niet nieuw, maar we moeten ze wel in de gaten houden.” Samen met het stijgend alcoholgeb­ruik, stijgt ook het aantal jongeren tussen twaalf en achttien jaar dat rookt. Al is het verschil kleiner dan bij alcohol. Daar gaat het over 2 procent, terwijl het bij roken over cijfers achter de komma gaat. Opvallend is wel het verschil tussen de onderwijsv­ormen. Bij leerlingen in het bso ging het aantal dat regelmatig rookt met zo’n 3,5 procent omhoog. Bij het aso is dat 2,3 procent en bij het tso is er zelfs een daling van 1,2 procent. “We moeten blijven inzetten op leerlingen uit die onderwijsv­ormen. Maar het is vaak niet voldoende om enkel te werken met de jongeren. We moeten naar hun volledige omgeving kijken. Roken wordt vaak van generatie op generatie doorgegeve­n”, zegt Dries Vandenbemp­t van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

E-sigaret

Voor het tweede jaar op rij werd ook gevraagd naar het gebruik van de e-sigaret. “We zien daar vooral experiment­eergedrag. Jongeren willen het eens proberen, maar daarna stoppen de meesten”, zegt Vandenbemp­t. Ook in het cannabisge­bruik van jongeren is weinig evolutie te zien. “Maar eigenlijk toont dat ook aan dat er werk aan de winkel is. Het stijgt niet, maar het daalt ook niet”, zegt Peleman. “Daar moeten we echt meer op inzetten.”

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Het aantal jongeren tussen twaalf en achttien jaar dat rookt of alcohol gebruikt, gaat opnieuw omhoog.
FOTO SHUTTERSTO­CK Het aantal jongeren tussen twaalf en achttien jaar dat rookt of alcohol gebruikt, gaat opnieuw omhoog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium