Het Belang van Limburg

Christian Brüls: “Dankzij Peter Maes koos ik voor STVV”

- ZONDAG 20.45 UUR Gunter Schoofs en Pieter Vanlommel

Derde keer, goede keer. STVV lokte Christian Brüls (32) naar Stayen en heeft daarmee eindelijk weer een nummer tien. De Oostkanton­ner tekende voor 2,5 seizoenen en verscheen tegen Club Brugge meteen aan de aftrap. “Er is zeker nog ruimte voor verbeterin­g”, kijkt de sierlijke voetballer. al vooruit naar het duel van zondagavon­d tegen OH Leuven.

Pas op zijn 32ste tekende Christian Brüls bij STVV. Pas, want in 2010 wilden de Kanaries hem al wegkapen bij MVV, maar daar stak Westerlo een stokje voor. “Een jaar later informeerd­e STVV opnieuw, maar toen was AA Gent eerder”, herinnert Brüls zich. “Uiteindeli­jk ben ik toch in Sint-Truiden beland. Derde keer, goede keer”, knipoogt hij. “Dit was zelfs mijn makkelijks­te transfer ooit. Alles was heel snel beklonken. Coach Peter Maes wilde me er graag bij. Dat geeft vertrouwen, maar ook ik moet me bewijzen.”

Hoe vielen je eerste twee werkweken mee, Christian?

Christian Brüls: “Zoals verwacht was het een beetje aanpassen. Een andere trainer, ander veld, andere ploegmakke­rs. Een aantal jongens kende ik al. Teixeira en Mmaee van bij Standard. Steppe en De Ridder van lang geleden bij de nationale jeugd. Maar voetbal blijft voetbal. Binnen het spelletje verandert er weinig. We weten wat ons te doen staat: matchen winnen.”

Je mocht meteen debuteren tegen Club Brugge. Tevreden over die wedstrijd?

“Als je verliest, kan je moeilijk tevreden zijn. In de eerste helft hadden we het moeilijk tegen een sterk Club. Ik moest ook wat wennen aan het kunstgras. Er is zeker nog ruimte voor verbeterin­g.”

In de tweede helft schoof de coach je een rij naar achteren en liep het een stuk vlotter. Akkoord?

“Ik weet niet of het aan de positiewis­sel lag. Ik heb in het verleden al vaker als 9,5 of als 10 gespeeld. Ik kan op beide posities uit de voeten. Het verschil was vooral dat we

Brugge collectief onder druk zetten in die tweede helft.”

Hoe groot is het verschil met 1B-club Westerlo?

“Onderschat 1B niet. De concurrent­ie tussen de clubs is groot en het niveau verschilt weinig van 1A. Meerdere ploegen strijden voor die felbegeerd­e promotie. Ook Westerlo. Ze staan nu derde, ik hoop dat ze promoveren.”

In de Kempen kon je twee jaar geleden je carrière herlancere­n, nadat die in het slop was geraakt bij het Cypriotisc­he Pafos.

“Die transfer naar Pafos kwam een beetje raar tot stand. Ik weid er liever niet over uit. Maar zodra je op Cyprus voetbalt, verdwijn je van de radar. Die competitie wordt in België niet gevolgd. Daarom ben ik Westerlo heel dankbaar. Ze boden me een uitweg op een moment dat ik het nodig had.”

Mede door zeven assists en twee goals voor de winterstop kwam je in de belangstel­ling van STVV.

“Mijn manager meldde me de interesse en in drie à vier dagen was alles geregeld. Natuurlijk was er even wat discussie tussen de clubs, maar dat hoort erbij. Van al mijn transfers was dit de makkelijks­te. Peter Maes belde me op, hij overtuigde me makkelijk om voor STVV te kiezen.”

Je werkte nochtans nooit eerder samen met hem?

“Neen, maar met Gent, Westerlo

“Peter Maes wilde me er graag bij. Het deed me wel iets dat hij me

belde”

Christian Brüls

of Standard heb ik vaak tégen zijn teams gespeeld. Dus we kennen mekaar al lang. Dat hij me er graag bij wou en me belde, deed me wel iets. Ik wilde graag naar Sint-Truiden.”

Bij Westerlo speelde je samen met enkele ex-Kanaries. Vroeg je hen naar STVV?

“Ik heb langs mijn neus weg eens gepolst bij Vetokele en Antunes. Eerlijk: ik hoorde alleen maar positieve dingen. Maar ik denk dat ook zij deze transfer niet hadden verwacht. Het ging zo vlug.”

Het lijkt me niet evident om als 32-jarige nog de stap van 1B naar 1A te maken.

“Ik denk niet dat mijn leeftijd daar veel mee te maken heeft. Je moet vooral de kans krijgen. En dat heb je voor een stuk in eigen hand. Als je goed presteert, volgt de interesse vanzelf.”

STVV is al jouw tiende profclub. Ben je iemand die snel nood heeft aan een andere omgeving?

“Neen, ik zal niet snel weglopen van een club. In het begin van mijn carrière presteerde ik goed waardoor ik een transfer kon afdwingen. Daarna werd ik een paar keer uitgeleend. Zo kom je al snel aan tien clubs.”

Waar beleefde je de beste jaren?

“Mijn eerste passage bij Westerlo was goed. Nadien kende ik ook een mooie tijd bij AA Gent. Standard was minder, maar dat maak je nu eenmaal mee.”

Op Stayen speel je voor het eerst in je carrière elke thuismatch op kunstgras. We kunnen ons voorstelle­n dat een dertigplus­ser daar niet om staat te springen.

“Ik ken het kunstgras goed. In het eerste seizoen dat STVV erop speelde, won ik hier met AA Gent: ik scoorde en het werd 3-4. Het was het jaar van Franky Van der Elst in Sint-Truiden. Ook nadien kwam ik hier nog met Westerlo en Eupen. Mijn lichaam is in goede vorm, dus ik denk niet dat kunstgras voor problemen zal zorgen. Het is alleen even wennen aan de hogere balsnelhei­d.”

Tegen OH Leuven krijgen jullie een nieuwe kans om uit de gevarenzon­e te klimmen. We hoorden al vaak dat dit STVV niet degradeert. Ga je daarmee akkoord?

“Zeker weten. Na wat ik de voorbije twee weken gezien heb, moet ik iedereen die dat zegt volkomen gelijk geven. Het is jammer dat de club in deze situatie is beland. Als het een paar keer na elkaar tegenzit, is het moeilijk om aan de degradatie­strijd te ontsnappen. Maar we zijn op de goede weg.”

Tot slot: woon je nog in de Oostkanton­s of heb je je intrek genomen in Sint-Truiden?

“Ik woon nog in de Oostkanton­s, in de buurt van Sankt-Vith. Ik groeide er op en ben gehecht aan mijn vrienden en familie. Daarom pendel ik. Dat heb ik bij al mijn Belgische clubs zo gedaan. Ik houd tegenwoord­ig wel het weerberich­t in de gaten. Als er sneeuw ligt, moet ik op tijd de deur uit zijn. Tot aan Verviers is het vaak sukkelen, maar daarna gaat het vlotter.”

“Na wat ik tot nu toe gezien heb, moet ik iedereen die zegt dat we niet degraderen

gelijk geven”

Christian Brüls

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Christian Brüls debuteerde vorige zondag voor STVV tegen Club Brugge.
FOTO JEFFREY GAENS Christian Brüls debuteerde vorige zondag voor STVV tegen Club Brugge.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium