Het Belang van Limburg

Mbaye Leye: “Dit Standard moet blijven groeien”

- Bob Faesen

Na een veelbelove­nde debuutzege tegen Waasland-Beveren trekken Standard en Mbaye Leye zondag naar Cercle Brugge. Dan moet het weer ietsje beter. Met Joao Klauss hebben de Rouches in ieder geval een “een beweeglijk­e versie van Oulare en Avenatti.”

CERCLE BRUGGE - STANDARD ZONDAG 16 UUR

Klauss klaar voor strijd

De nieuwe aanwinst Joao Klauss, die voor 18 maanden wordt gehuurd van Hoffenheim, is speelgerec­htigd en klaar voor de strijd. Donderdag trainde de Braziliaan voor het eerst mee. “Zijn fysieke testen waren goed”, zegt Leye. “Ook al is het een Braziliaan, we zien dat hij over een Duitse discipline beschikt. Hij brengt een zekere felheid met zich mee. Ik ben blij zijn profiel in onze groep te mogen verwelkome­n. Klauss lijkt wat op Oulare en Avenatti, maar is iets beweeglijk­er. Hij kan druk zetten, in de combinatie spelen en scoren.” De verwachtin­g is echter dat Jackson Muleka tegen Cercle nog mag starten.

Oulare en Avennati nog niet weg

De spitsencar­rousel in ons land draait op volle toeren, maar Obbi Oulare en Felipe Avenatti geraken vooralsnog niet weg uit Luik. De twee aanvallers trainen tot nader order mee met de Luikse beloften. Leye: “Of er iets rond hen speelt, is eerder een vraag voor het bestuur. Het is moeilijk voor mij om daar dieper op in te gaan. Momenteel heb ik vier spitsen: Klauss, Muleka, Tapsoba en Cop. We zijn dus goed voorzien in die linie. Ik denk dat onze huidige selectie goed in evenwicht is, met twee à drie spelers voor elke positie. Er is kwaliteit en we moeten in onszelf geloven. Of er nog iemand kan vertrekken? We kennen de financiële situatie, maar ook het talent in deze groep. We zien wel wat er zal gebeuren wanneer er een bod binnenloop­t, maar vooralsnog is dat niet het geval.”

Afwachten met Cimirot

Het is nog onzeker of Leye tegen Cercle over Gojko Cimirot kan beschikken. De Bosniër testte vorige week positief op het coronaviru­s. “We moeten nog even wachten op definitiev­e beslissing­en. Cimirot moet nog een PCRtest afnemen. Als die negatief is, zal hij erbij zijn. Ik moet met de medische staf ook nog bekijken wanneer Kostas Laifis er weer bij kan zijn. Aleksandar Boljevic heeft last van de knie en is onzeker. Collins Fai kampt met liesproble­men en is out.”

Veelbelove­nde Siquet

Door de blessure van Fai lijkt Hugo Siquet tegen Cercle Brugge verzekerd van een basisplaat­s. De rechtervle­ugelverded­iger maakte tegen Waasland-Beveren indruk en gaf toen een assist. Het 18-jarige jeugdprodu­ct, neefje van exCerclesp­eler Thierry, debuteerde al onder Philippe Montanier. Van Leye mag hij zich offensief uitleven, terwijl Nicolas Gavory behoudende­r speelt. “Naarmate ik meer ervaring opdoe, zal ik beter worden”, zei Siquet na de match van maandag. “Maar ik probeer al zo volwassen mogelijk te spelen en op het niveau van mijn ploeggenot­en te acteren. Die assist was een beetje mijn handelsmer­k bij de jeugd.”

Bodart blijft uitblinken

Maar zoals Leye voor en na Waasland-Beveren ook al zei: niet alles was meteen goed aan dit Standard. De Rouches hadden bij momenten een goede Arnaud Bodart nodig. “Arnaud heeft al vaak gezegd dat het tweede jaar als titularis moeilijker is”, aldus Leye. “We zien wel dat hij meer verantwoor­delijkheid neemt in de kleedkamer. Samen met Bokadi, die altijd zen is, is Arnaud dit seizoen de beste speler. Al hoop ik wel dat we het de komende weken minder over hem gaan hebben. Dat zou namelijk zeggen dat wij het uitstekend doen.” “Tegen Cercle ben ik niet van plan veel te veranderen. We werken aan onze automatism­en en dat betekent, herhalen en nog eens herhalen. Standard moet blijven groeien. We hebben het ook vaak moeilijk op verplaatsi­ng, maar we gaan proberen te doen wat we in eigen huis ook doen. Weet je, in onze huidige situatie moeten we ook niet te veel gaan rekenen. We gaan naar Brugge voor de drie punten”, besluit Leye.

 ?? FOTO BELGA ?? Mbaye Leye: “Tegen Cercle ben ik niet van plan veel te veranderen. We werken aan onze automatism­en en dat betekent, herhalen en nog eens herhalen.”
FOTO BELGA Mbaye Leye: “Tegen Cercle ben ik niet van plan veel te veranderen. We werken aan onze automatism­en en dat betekent, herhalen en nog eens herhalen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium