Het Belang van Limburg

Redden Facebook en Twitter de democratie, of zijn ze zelf de bedreiging?

- Timmie van Diepen

Sinds anderhalve week bestaat @realdonald­trump niet meer. Na de speech van Donald Trump en de daaropvolg­ende bestorming van het Capitool verwijderd­e Twitter het account van de Amerikaans­e president. Met die permanente ban ontnam de sociale mediareus Trump van diens belangrijk­ste communicat­iekanaal met zijn 90 miljoen volgers. Ook Facebook deed (weliswaar tijdelijk) hetzelfde.

De reacties waren erg uiteenlope­nd. Terecht, vonden sommigen, want Trump zette met zijn posts aan tot geweld en haat en dat is nu eenmaal strafbaar. Anderen vonden dan weer dat de vrijheid van meningsuit­ing werd beknot.

Waar eindigt vrije meningsuit­ing?

De vraag is waar vrije meningsuit­ing eindigt en het oproepen tot geweld begint. Politiek filosoof Patrick Loobuyck betoogde afgelopen week in een opiniestuk in De Morgen dat de vrijheid van meningsuit­ing iemand het recht geeft om er een andere mening op na te houden, zonder daarvoor te worden vervolgd. Dat kan Donald Trump nog altijd. De ban op Twitter beperkt dat recht wel, maar ontneemt het hem niet. Interessan­ter is volgens Loobuyck de vraag of het aan Twitter en Facebook is om te beslissen wie van hun platformen moet worden verwijderd. De indruk wordt gewekt dat de willekeur nu regeert, terwijl het aan transparan­tie ontbreekt. De beslissing om Trump te bannen van Twitter kwam niet alleen rijkelijk laat, de vraag is ook waarom andere, niet-democratis­che leiders dan wel op Twitter mogen blijven?

Merkel neemt het op voor Trump

Een opvallend geluid kwam deze week uit Duitsland, waar Angela Merkel de permanente ban van Trump “problemati­sch” noemde en haar bedenkinge­n uitte bij het toewijzen van zoveel macht aan techbedrij­ven. “De exploitant­en van online platformen zijn ervoor verantwoor­delijk dat politieke communicat­ie niet wordt vergiftigd met haat en aanzetten tot geweld”, zei Merkels woordvoerd­er. “Maar de vrijheid van meningsuit­ing als fundamente­el recht van elementair­e betekenis, kan slechts worden ingeperkt door de wetgever en niet door een beslissing van een bedrijf.”

Ook Frankrijk schaarde zich bij monde van minister van Financiën Bruno Le Maire achter dat Duitse pleidooi. Hij zei dat het niet kan zijn dat “de digitale oligarchie” de regels bepaalt en noemde de ‘big tech’ zelfs een bedreiging voor de democratie.

Hoever kan de overheid gaan?

De vraag is hoever de overheid kan gaan in het bepalen van wat er wel en niet mag op sociale media. Er wordt ook al langer gevraagd naar meer zelfcontro­le door Twitter, Facebook en andere platformen. Het verwijt is dat ze fake news en racisme te zeer laten betijen. Slechts mondjesmaa­t kwamen ze aan die kritiek tegemoet, sinds 2016 hebben de grote bedrijven een gedragscod­e om haatberich­ten te verwijdere­n. Europa is daarin ook fundamente­el verschille­nd van de VS. In de Verenigde Staten zegt de grondwet dat de overheid de vrije meningsuit­ing niet mag beperken, maar een privébedri­jf doet wat het wil. De Section 230-wet voegt daaraan toe dat internetpl­atforms niet aansprakel­ijk zijn voor wat gebruikers doen en dat er geen limieten zijn op het modereren.

Europa werkt aan nieuwe digitale wet

Op dit moment wordt binnen de Europese Unie gewerkt aan de nieuwe Digital Services Act (DSA) die oude wetgeving moet vervangen. De grootste spelers zouden de strengste regels krijgen opgelegd. Ze zullen moeten rapportere­n hoe ze modereren en hoe hun algoritmes werken, waardoor bepaalde berichten meer of minder zichtbaar zijn. Bedrijven die zich niet aan die regels houden, kunnen straffen krijgen tot 6 procent van de internatio­nale jaaromzet. Voor situaties als anderhalve week geleden aan het Capitool wil de EU hen verplichte­n een crisisplan op te maken om in dat soort gevallen meteen in te grijpen.

De komende maanden zullen alleszins nog essentiële details moeten worden uitgeklaar­d. De belangrijk­ste is de kwestie hoe de EU politici wil beschermen tegen de willekeur van de big tech. Een onderschei­d maken tussen de rechten van politici en die van gewone gebruikers lijkt nu al problemati­sch.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium