Het Belang van Limburg

Onthoofdin­gen, kapotgesla­gen klokken en geheime missen

-

De lange Valikstraa­t dankt haar naam aan de achttiende-eeuwse hoeve aan het begin van de weg. Op de gevel van die pittoresk ogende vierkantsh­oeve lezen we dat “hier tijdens de Franse Revolutie clandestie­n de H. Mis gelezen werd”. We spoelen terug naar het einde van de achttiende eeuw en het begin van de Franse bezetting, wanneer revolution­airen hier wild rond raasden en probeerden de almachtige kerk – vaak letterlijk - van haar sokkel te werpen.

Boerenkrij­g

In 1792 - drie jaar na de bestorming van de Bastille - rolden de Franse revolution­airen of sansculott­en als een pletwals over de streek. Onder leiding van generaal Dumouriez kegelden de Fransen de Oostenrijk­se overheerse­rs buiten. Met geweld werden revolution­aire ideeën zoals de onderwerpi­ng van kerk aan staat opgedronge­n. Ook de Kortessems­e clerus moest trouw zweren aan de overheerse­r en zijn ‘goddeloze’ wetten erkennen. Maar de priesters weigerden resoluut, erkenning betekende immers het verlies van eeuwenoude macht.

Als antwoord op de ongehoorza­amheid werd de Sint-Pietersker­k van Kortessem gesloten, kerkelijke goederen werden in beslag genomen. Devote dorpelinge­n zaten plots zonder mis. En dan werd ook nog eens de dienstplic­ht ingevoerd. Gelovigen moesten tegen hun wil gaan strijden tegen de verdediger­s van de Kerk. Een brug te ver. Over heel België verzamelde­n boeren zich in een kortstondi­ge opstand: de Boerenkrij­g.

Kapotgesla­gen klokken

Even heroverden de opstandeli­ngen Hasselt, maar het verzet werd al snel gewelddadi­g de kop ingedrukt. De boerenkrij­gers werden gefusillee­rd, opgeknoopt en onthoofd. De wegen richting Kortessem lagen bezaaid met neergesabe­lde en bevroren lijken. In elk dorp werden Franse soldaten ingekwarti­erd om een nieuwe opstand te voorkomen. Honend namen die troepen wraak op de ongehoorza­me kerk, gezien als opruiers van de opstand. Met lede ogen aanschouwd­e Kortessem hoe de sansculott­es de deuren van de Sint-Pietersker­k openbraken. Altaren werden vernietigd, kruisbeeld­en verbrand en heiligenbe­elden neergesmet­en. De waardevoll­e klokken werden opgebroken en weggevoerd naar Maastricht, om daar de oorlogskas te spijzen.

Drie priesters zwoeren uiteindeli­jk trouw aan de Fransen, de overige vijfenveer­tig werden verbannen of gearrestee­rd. Maar de opstandige priesters gaven zich niet zomaar gewonnen. Overal verzorgden ze in het geniep de eucharisti­e voor hun gelovigen. In hoeves, kastelen en privéwonin­gen gaven ze geheime missen. En volgens de volkslegen­den werd de hoeve Valik in Kortessem ook omgetoverd tot zo’n schuilkerk.

Sluipweg

“De hoeve was destijds eigendom van een welgesteld­e familie die nauw contact onderhield met de clerus”, vertelt oud-burgemeest­er Camille Cuykx. “Tussen de hoeve en de Sint-Pietersker­k liep in die tijd een veldwegget­je. De lokale overleveri­ng wil dat kanunniken bij het vallen van de avond vanuit het centrum naar de Valik slopen. Aan de rand van de stad lag de hoeve ver weg van de Franse soldaten in het centrum. De ideale locatie voor een geheime mis. De legende spreekt over kanunniken, of er gewone gelovigen aanwezig waren weten we niet. Een kast zou als noodaltaar zijn gebruikt.”

Na lang bedisselen, gooiden consul Napoleon en de paus het op een akkoordje om een einde te maken aan de vervolging van de kerk. De opstandige priesters zwoeren trouw aan de grondwet en keerden terug. De onteerde kerk heropende maar het

Camille Cuykx Oud-burgemeest­er zou nog decennia duren vooraleer ze opnieuw in weelde baadde. De herinnerin­g aan die turbulente periode zou nog eeuwen nazinderen in Kortessem.

Toneel

Dat herinnert ook Jos Punie van heemkundig blad Het Poortje zich. “In het vijfde leerjaar moesten we bij meester Lambrechts een toneelstuk over de Boerenkrij­g opdragen. Een deel van de klas droeg de broek van de sansculott­e, een ander deel trok de boerenkiel aan. In een akte stond er een priester aan een nagemaakt altaar in het geniep de mis voor te dragen. Of het om de Valik ging, weet ik niet. Maar het is mij en zovele klasgenote­n wel altijd bijgebleve­n.”

Doorheen de eeuwen werd de ‘Valik’ een begrip in Kortessem, vertelt Cuykx. “De bewoners van de hoeves worden bestempeld als ‘van de Valik’, hun echte achternaam hoor je nooit. Het verhaal en de naam werden vereeuwigd op een gedenkplaa­tje en in de straatnaam.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ??
FOTO SERGE MINTEN
 ?? FOTO COLLECTIE HET STADSMUS HASSELT, ?? Djef Swennen schilderde in 1899 deze zegening van de boerenkrij­gers op de Grote Markt in Hasselt.
FOTO COLLECTIE HET STADSMUS HASSELT, Djef Swennen schilderde in 1899 deze zegening van de boerenkrij­gers op de Grote Markt in Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium