Het Belang van Limburg

Peterhanse­l wint Dakar voor de 14de keer

55 jaar is Stéphane Peterhanse­l (Mini), maar 30 jaar na zijn eerste eindzege schreef hij voor de veertiende keer de Dakar op zijn naam: zes keer op de motor, acht keer in een auto. De tweewieler­s kregen met Kevin Benavides een nieuwe laureaat.

-

Een man van 55 die de Dakar wint. Het roept vragen op rond de sportieve geloofwaar­digheid van de wedstrijd, die - met reden - altijd als loodzwaar bestempeld wordt. De rest van het podium doet niet onder. Tweede werd Nasser AlAttiyah - 50 jaar - en derde Carlos Sainz Sr, die er zelfs al 58 is. De verklaring: de Dakar draait niet zozeer om pure snelheid of kracht, maar vooral om terreinken­nis en ervaring. Peterhanse­l kwam op de tweede dag aan de leiding, won maar één etappe, maar hield zijn concurrent­en altijd mooi onder schot en maakte de klus profession­eel af. De man heeft ook een ijzersterk­e fysieke conditie, maar als je in een topauto rijdt en nooit in de problemen komt, hoef je die zelfs niet aan te spreken. De Dakar wordt tegenwoord­ig pas zwaar als je in de achterhoed­e verzeilt. Peterhanse­l: “Het is niet alleen ervaring, want mijn co Edouard Boulanger heeft weinig ervaring als copiloot. Je moet vooral helder kijken, het roadbook goed analyseren. Weten wanneer je moet aanvallen en wanneer niet. Niet verloren rijden. En wat mezelf betreft: ik schoot niet in vuur als ik eens wat trager was dan Nasser, ik zorgde dat mijn auto heel bleef. Je moet alles geven, je moet compleet zijn, je hebt een goed team nodig, een goede auto en natuurlijk een topnavigat­or. Maar zelfs dan, blijft vergissen menselijk. Een foutje is snel gemaakt. Er zit dertig jaar tussen mijn eerste zege en deze, ik ben de enige die op drie continente­n heeft gewonnen: Afrika, Zuid-Amerika en nu Azië. Ik prijs me gelukkig.”

Al Attiyah, die zes ritten won, tegen één voor Peterhanse­l, klaagde vooral dat de buggy’s in het voordeel zijn tegenover een 4x4 zoals zijn Toyota. Peterhanse­l: “Daar ga ik geen commentaar op geven, want het zijn huilebalke­n sinds jaren. Als ik niet win, huil ik niet. Het is zijn ego. Met een ander ego had hij misschien kunnen winnen. Maar zijn ego wilde zelfs de proloog winnen. Daar heeft hij de zege al verloren.”

Roelants haalt het

Bij de moto’s hield de Argentijn Kevin Benavides (Honda) stand op de slotdag. Het slechte nieuws kwam in de ochtend al: de Franse deelnemer Pierre Cherpin (52) was bezweken aan de verwonding­en die hij had opgelopen bij een val op 10 januari.

Euforie en opluchting was er dan weer bij Walter Roelants. De vader van de verlamde motorcross­er Joël Roelants deed mee om geld in te zamelen voor To Walk Again en haalde op zijn 60ste de meet. Daarmee is hij de oudste Belg ooit die de finish bereikt op een motor. Roelants werd 52ste op 26 uur van de winnaar. Van de 96 motards aan de start bereikten er 64 de aankomst.

Bij de trucks domineerde het Russische Kamaz, met de Rus Dmitry Sotnikov als winnaar. Lommelaar Dave Berghams, die eigenlijk verkapte assistenti­e in de race was, viel in de derde rit al uit.

 ?? FOTO
AFP ?? Stéphane Peterhanse­l met copiloot Edouard Boulanger.
FOTO AFP Stéphane Peterhanse­l met copiloot Edouard Boulanger.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium