Het Belang van Limburg

“Niet zomaar een coronajaar­tje”

Tot half februari zit Bart Swings in Heerenveen voor een kort maar krachtig schaatssei­zoen. Met het EK allround schaatst de olympische vicekampio­en zijn preolympis­ch jaar in. “Technisch schaatste ik nog nooit zo goed.”

- EK IN HEERENVEEN Hans Jacobs

Loop je de muren nog niet op in je hotelkamer, waar je vijf weken - net als de andere schaatsers - in je bubbel moet verblijven?

“Dat valt goed mee. Enkel de eerste dag moest ik verplicht op de kamer blijven tot ik een negatief testresult­aat kon voorleggen. Toen was ik opgesloten van 11 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds. Maar als ik op een regendag op hotel zit in normale tijden verlaat ik de kamer ook amper. Dan fiets ik binnen of rust ik tussen de trainingen. Inmiddels mag ik in relatieve vrijheid in het hotel rondwandel­en: altijd een mondmasker aan, maximaal twee man in een kamer, het eten is zo georganise­erd dat niemand dezelfde lepel neemt… Ik mag inmiddels buiten fietsen mits toestemmin­g en zonder contact met anderen; ik mag dus niet buiten mijn vriendin zien. Ik mag op afgesproke­n uren trainen in Thialf. Kortom, het is niet onaangenaa­m. Het enige verschil met een normaal trainingsk­amp is dat je anders iets makkelijke­r met de ploeg samenhokt op een kamer voor een spelletje FIFA of een gezelschap­sspelletje. FIFA, Warzone of Call of Duty speel ik nu nog op mijn laptop. (lacht) Ik kan de tijd doden, hoor. Ook omdat er vanaf nu zowat elk weekend wedstrijde­n zijn (na het EK volgen nog twee wereldbeke­rs en het WK afstanden). Die vijf weken zullen voorbijvli­egen.”

O ironie, je zit amper een paar kilometer van je Nederlands­e appartemen­t in hartje Heerenveen, waar je sinds dit seizoen verblijft.

“Ja, maar zowat alle Nederlands­e schaatsers wonen ook op een boogscheut van het hotel.”

Dit weekend start eindelijk het internatio­nale snelschaat­sseizoen met het EK allround. Vreesde je niet voor een schaatsloo­s seizoen toen de federatie alle wereldbeke­rwedstrijd­en voor 2020 annuleerde?

“Even had ik daar schrik voor, maar zoals het nu georganise­erd wordt, vind ik het goed. Er wordt strikt en streng op toegekeken dat de regels worden gevolgd. Je komt toch met schaatsers uit verschille­nde landen samen, van wie er heel wat hebben gereisd om hier te komen. Dat zijn extra risico’s.”

Coronagewi­js is het niet ideaal, sportief wel. Nooit was je sneller op 3.000 meter, nooit was je sneller in Thialf (een laaglandba­an en normaal gezien trager dan een ijsbaan op hoogte) op 5.000 meter, je reed goede wedstrijde­n op de 1.500.

“Ik ben zeker tevreden over de aanloop naar het wedstrijds­eizoen. Vooral die 5 kilometer is voor mij een eyeopener. De laatste keer dat ik zo’n goede 5 kilometer reed, was op de Olympische Winterspel­en van Pyeongchan­g 2018. En dat was op een piekmoment, terwijl deze 5 kilometer in een training en tijdens de voorbereid­ing op het seizoen was. Of ik dat had verwacht? Ik had het gehoopt, daarom stapte ik dit seizoen ook over naar een nieuwe ploeg (Team Iko, een van de grotere Nederlands­e merkenploe­gen, nvdr.).”

Hoe verklaar je die prima chrono’s? Het is tien jaar geleden dat je begon als profschaat­ser.

“Fysiek behoorde ik altijd tot de beteren, op technisch vlak was ik nooit zo goed. Nu ik bij Team Iko zit, sta ik al sinds augustus op het ijs - dat is voor mij heel vroeg - met een vaste trainingsg­roep. Ik sta nu vooral constant op het ijs, de langste break zonder ijs was amper vier dagen. De andere jaren was dat één tot twee weken, plus de reizen tussen de buitenland­se wedstrijde­n toen ik niet op het ijs kon. Elke keer wanneer ik opnieuw op het ijs kwam, moest ik weer wennen. Voor veel schaatsers blijft het altijd zoeken naar een perfecte schaatstec­hniek en -gevoel, misschien nog iets meer bij mij omdat ik van het skeeleren kom en gewoontes moet afleren. Nu bouw ik voort van de ene op de andere training, dat helpt enorm.”

Opschuddin­g in Nederland: Sven Kramer is er niet bij op dit EK.

“Ook voor mij is dat een verrassing. Het is een van de eerste keren dat Sven er niet bij is omdat hij zich niet kon kwalificer­en - en niet omdat hij er zelf voor had gekozen. Maar schrijf hem vooral niet af. Hij reed bij de Nederlands­e kwalificat­iewedstrij­den een goede 5.000 meter, maar zijn 1.500 meter viel tegen en de Nederlands­e concurrent­ie is moordend. Wees maar zeker dat Sven er op het WK afstanden zal staan op de 5 kilometer.”

Op een EK allround staat geen massastart op het menu, de discipline waarin je olympisch vicekampio­en bent. Mik je na dit EK in het korte maar krachtige seizoen op die massastart of ook op de andere individuel­e afstanden?

“Ik wil mij op de drie afstanden tonen. Ik heb die 1.500 en 5.000 nodig voor de massastart. Ik móét daarin beter worden om top te blijven op de massastart, ook in het vooruitzic­ht op de Olympische Spelen.”

Niet toevallig dus staat ‘Road to Beijing’ op je auto gekleefd.

“Zolang die Winterspel­en van 2022 niet in gevaar komen, blijf ik gemotiveer­d. Ik kan mij niet voorstelle­n dat de Winterspel­en zouden worden uitgesteld of geannuleer­d. Daarom is dit jaar niet zomaar een coronajaar­tje. Dit is een hyperbelan­grijk jaar.”

“Het enige verschil met een normaal trainingsk­amp is dat je anders makkelijke­r met de ploeg samenhokt op een kamer voor een spelletje FIFA”

Bart Swings

 ?? FOTO NIELS DE VRIES ?? Swings kijkt vooral uit naar de Olympische Winterspel­en in Peking volgend jaar: “Zolang die niet in gevaar komen, blijf ik gemotiveer­d.”
FOTO NIELS DE VRIES Swings kijkt vooral uit naar de Olympische Winterspel­en in Peking volgend jaar: “Zolang die niet in gevaar komen, blijf ik gemotiveer­d.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium