Het Belang van Limburg

Lenen voor nieuwe auto is dit jaar ook zonder salon goedkoop

- AUTOVERKOO­P BRUSSEL Guido Cloosterma­ns

Er is dan wel geen autosalon, maar toch pakken de banken dezer dagen zoals elk jaar uit met interessan­te tarieven voor de financieri­ng van een nieuwe auto. Die zijn voor ecologisch­e auto’s nog voordelige­r.

Normaal gezien vindt in deze periode het autosalon plaats. Dit jaar stak de coronapand­emie daar echter een stokje voor. De afgelastin­g van het autosalon weerhoudt de sector er niet van om uit te pakken met de traditione­le salonkorti­ngen. Ook de financiële instelling­en laten zich niet onbetuigd. Verschille­nde banken duiken met hun financieri­ngen voor een nieuwe auto onder een jaarlijks kostenperc­entage van 1 procent, zo blijkt uit een analyse van het financiële vergelijki­ngsplatfor­m Topcompare op basis van een lening van 15.000 euro gespreid over 48 maanden. Dat zijn dit jaar AXA Bank (0,87 procent), Belfius (0,95 procent), BNP Paribas Fortis (0,99 procent), CPH Banque (0,99 procent), Crelan (0,92 procent) en KBC (0,89 procent). Recent pakte ook Record Credits nog uit met een tarief van 0,89 procent. Het laagste tarief wordt traditiege­trouw aangereken­d door Beobank. Al voor het vierde jaar op rij pakt de bank uit met een tarief van 0,65 procent. De gunstige tarieven gelden alleen voor nieuwe auto’s of jonge tweedehand­s auto’s. “Voor banken vormen gebruikte wagens meer risico. Het tarief ligt dus hoger, omdat er onzekerhei­d bestaat over de waarde van het onderpand”, aldus Quentin Denis, CEO van Topcompare. Bovendien is er de dreiging van lage-emissiezon­es die de waarde van een occasie mee bepaalt.

Groene auto

Wie zich een elektrisch­e of anderszins milieuvrie­ndelijke auto met een lage CO2-uitstoot aanschaft, vindt tarieven die nog net iets interessan­ter zijn dan een financieri­ng van een convention­ele auto, maar onder het tarief van Beobank duikt niemand.

BNP Paribas Fortis lanceerde een groene autolening in 2018, het jaar daarop gevolgd door AXA Bank en in 2020 gevolgd door CBC & KBC. Dit jaar biedt AXA Bank een tarief aan van 0,68 procent voor groene wagens. Bij KBC en Belfius hangt er aan de financieri­ng van een groene auto een tarief van 0,69 procent, bij BNP Paribas Fortis is dat 0,75 procent en bij Argenta 0,85 procent. Volgens Topcompare loont het elk jaar de moeite om de kat uit de boom te kijken. “Hoewel sommige banken de rente op autolening­en al in december verlagen, moet je altijd wachten tot januari om echt te kunnen vergelijke­n”, zegt Quentin Denis, die er nog aan toevoegt dat ook verzekerin­gsmaatscha­ppijen in deze periode uitpakken met interessan­te aanbieding­en.

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Geen autosalon in Brussel, maar toch saloncondi­ties, ook bij de banken.
FOTO BART DEWAELE Geen autosalon in Brussel, maar toch saloncondi­ties, ook bij de banken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium