Het Belang van Limburg

VERKOPEN

-

➜ “Wij verwachten dat de markt dit jaar stabilisee­rt”, zegt Krijgsman. “Een prijsstijg­ing die even veel verhoogt met de inflatie, met de index. Wachten om te verkopen biedt dus geen voordeel. Maar we verwachten ook niet opnieuw zo’n stijging als vorig jaar, waardoor je ook niet halsoverko­p moet gaan verkopen. Kortom: het is een interessan­t moment om te verkopen, maar allicht zal dat nog een tijdje zo blijven.”

➜ Nu verkopen om met de meerwaarde meteen zelf iets anders te kopen, brengt dan weer weinig op. “Je handelt in dezelfde markt”, zegt Bart Van Opstal. “Je verkoopt aan een hoge prijs, maar zal ook aan een hoge prijs moeten kopen. Voor investeerd­ers of mensen met meerdere eigendomme­n is het natuurlijk een andere zaak: zij kunnen wel van het moment profiteren om een van hun eigendomme­n van de hand te doen en de meerwaarde op te strijken.”

➜ Momenteel worden nog veel woningen boven de vraagprijs verkocht. “Slimme makelaars en verkopers weten dat en spelen daarop in door de woning net onder de marktwaard­e aan te bieden”, zegt John Romain. “Stel: je woning wordt geschat op 310.000 euro, dan kan je ze online plaatsen voor pakweg 295.000 euro. Kandidaat-kopers zoeken namelijk in schuiven, naargelang hun budget: tussen de 250.000 en de 275.000 euro, tussen de 275.000 en de 300.000… Onder de 300.000 euro heb je een veel grotere poel aan potentiële klanten. In een verkopersm­arkt kan je je zo’n lagere startprijs veroorlove­n want de kans is toch erg groot dat de geïnteress­eerden zo tegen elkaar gaan opbieden dat je uiteindeli­jk toch die 310.000 euro – of zelfs meer – krijgt.”

➜ Nog een goed idee: zelf al renoveren. “Is op het online zoekertje te zien dat de zolder niet geïsoleerd is, dat er een oude badkamer of keuken staat, dan haakt al de helft van de kopers af ”, zegt Kristophe Thjis. “De presentati­e is heel belangrijk: hoe sneller een woning instapklaa­r, hoe sneller een verkoop volgt. Dat hoeft zelfs geen dure investerin­g te zijn. Een voorbeeld: in de jaren tachtig waren de diepbruine keukens in volle eik trendy en peperduur, nu knappen mensen daar op af. Maar door een laagje witte verf worden ze al veel aantrekkel­ijker

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium