Het Belang van Limburg

Tegen de zomer al eerste bewoners in historisch­e Herkenrode­kazerne

- Al tijdens de zomer trekken de eerste bewoners naar hun flats in het complex Refuga in de Herkenrode­kazerne. Ze moeten dan wel nog een jaar bouwwerken trotseren, want op het middenplei­n wordt een toren van negen hoog gebouwd. BOUWPROJEC­T HASSELT Dirk J

Er is nog veel werk aan het project, maar het gaat enorm vooruit, verzekert Erwin Verhoeven van bouwheer Kolmont: “Dit is een historisch­e site die voor het eerst echt opengetrok­ken zal worden. Onder meer met een wandeldree­f, voor iedereen toegankeli­jk van de Persoonsst­raat naar de Meldertstr­aat. In de verschille­nde woonblokke­n samen komen er hier in totaal 141 woongelege­nheden, voor elk wat wils.”

Zo zijn er de echte stadsflats. “Waar je het idee hebt dat je zoals in een straat van 10 meter breed tegenover mekaar woont. Maar er zijn ook flats die een onwaarschi­jnlijk uitzicht over de stad bieden. Daartussen­in vinden mensen die graag in een groene omgeving wonen ook hun gading. De binnentuin wordt 4.000 vierkante meter groot en er zullen drie keer meer bomen staan dan vroeger”, vertelt commerciee­l directeur Mathias Leys. “De prijzen gaan van 175.000 euro voor een studio, tot 900.000 euro voor de hoogste appartemen­ten in de woontoren. Daarin zitten op de onderste etages ook duplexflat­s met enorme winterterr­assen met glazen wanden van 6 meter hoogte. Bij de 141 woongelege­nheden zijn ook al de 28 appartemen­ten gerekend die in het nieuwe project Terrahasse­lt zitten, dat op de vroegere parking in de Melderstra­at zal gebouwd worden. Nu is het alleen nog afwachten hoe we de historisch­e Paardensta­llen langs de Persoonsst­raat kunnen invullen. De architecte­n bekijken hoe we er bewoning kunnen inpassen.”

Doorsteekj­es

“Naast de nieuwe passagedre­ef tussen de Persoonsst­raat en de Meldertstr­aat komen er nog twee andere doorsteken. Zo zal de poort aan de Maastricht­erstraat, onder het Poorthuis, openblijve­n en komt er een doorgang vanaf het project Books op het Kolonel Dusartplei­n naar de binnenkoer van Herkenrode. De nieuwbouw daarboven heeft ons ook de kans gegeven om de ondergrond­se parking met 200 plaatsen te linken aan de parkeergar­age onder het Dusartplei­n. Via die inrit zullen de bewoners hier hun garage kunnen bereiken.”

In het Herkenrode­complex is zoals bekend het Refugiehui­s compleet bestemd voor de UHasselt, met een klein gedeelte voor horecazaak Entourage. In de bewaarde ‘witte’ gebouwen, heeft IMOB een thuis.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Op de binnenkoer van de Herkenrode­kazerne verrijst stilaan de woontoren.
FOTO SVEN DILLEN Op de binnenkoer van de Herkenrode­kazerne verrijst stilaan de woontoren.
 ?? FOTO RR ?? Zo zal de woontoren op de binnenkoer van de kazerne er uiteindeli­jk uitzien.
FOTO RR Zo zal de woontoren op de binnenkoer van de kazerne er uiteindeli­jk uitzien.
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Het hele complex zal uiteindeli­jk 141 woongelege­nheden tellen.
FOTO SVEN DILLEN Het hele complex zal uiteindeli­jk 141 woongelege­nheden tellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium