Het Belang van Limburg

Begrafenis­ondernemer krijgt parkeerboe­te tijdens uitvaart

- PARKEREN BERINGEN Geert Houben

“Kan het niet wat menselijke­r?”, vraagt begrafenis­ondernemer Daan Franken zich af. Tijdens een afscheidsp­lechtighei­d in Koersel kreeg hij een boete voor zijn geparkeerd­e volgwagen. “Ik was de ceremoniem­eester en had een bordje van de beroepssec­tor achter mijn ruit gelegd.”

De jonge Oudsbergen­aar (23) van BeyneFrank­en Uitvaartzo­rg in Heusden-Zolder reageert vol ongeloof op de boete. “Ik had in oktober vorig jaar mijn auto - niet de rouwwagen - geparkeerd vlak bij de uitgang van de kerkparkin­g zodat ik na de begrafenis als eerste aan het kerkhof zou zijn om de familie op te vangen. Op mijn dashboard lag een bordje met ‘begrafenis­ondernemer in dienst’, maar het mocht niet baten. Nu heb ik een boete van 25 euro gekregen omdat ik mijn blauwe schijf niet gelegd had. Tussen 7.30 en 11.30 uur was ik bezig in de kerk, dan heeft een schijf geen zin. Ik kan niet naar buiten om die te verzetten. Nu heb ik dus een boete. De herinnerin­g heb ik al uit mijn bus gehaald. Het gaat me niet omdat bedrag, maar om het principe. Mag het iets respectvol­ler en menselijke­r zijn?” Een telefoontj­e naar het parkeerbed­rijf en naar de burgemeest­er waren tevergeefs. “Ik heb een klacht ingediend en zelfs de rouwbrief opgestuurd, maar het helpt niet. De burgemeest­er vertelde me dat hij er niet in tussenkomt”, zucht Daan.

Niet geldig

Bij VIAS geven ze Daan Franken ongelijk. “Ik twijfel niet aan zijn goede bedoelinge­n, en ja dit is vervelend, maar het mag volgens de letter van de wet niet”, is woordvoerd­er Stef Willems duidelijk. “Een papier verstrekt door een belangenor­ganisatie of -vereniging maakt geen verschil. Zelfs niet voor artsen. Enkel voor wie beschikt over een kaart voor personen met een handicap kan van een aantal zaken vrijgestel­d worden. Daarnaast is het mogelijk dat een gemeente plaatsen voorziet voor prioritair­e voertuigen of andere auto’s zoals bijvoorbee­ld een lijkwagen. Maar voor een volgwagen geldt dit zeker niet.” Dat is niet meteen de uitleg waarop Daan hoopte. “Ik vind het jammer dat hier geen begrip voor is. Ik vrees dat ik niet anders kan dan deze boete te betalen.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Daan Franken toont zijn boete. “Maar een bordje ‘begrafenis­ondernemer in dienst’ geeft geen vrijstelli­ng”, klinkt het bij VIAS.
FOTO RAYMOND LEMMENS Daan Franken toont zijn boete. “Maar een bordje ‘begrafenis­ondernemer in dienst’ geeft geen vrijstelli­ng”, klinkt het bij VIAS.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium