Het Belang van Limburg

HASSELT/GENK

- Mireille Maes

DIERENWELZ­IJN

Een 300-tal controles, 100 processen-verbaal en 202 in beslag genomen dieren staan er voor 2020 op de teller van de dierenpoli­tie in de politiezon­e Limburg Regio Hoofdstad (LRH). Voor Carma gaat het om 92 in beslag genomen dieren, 67 processen-verbaal en ruim 300 controles. In 2021 zijn daar ook al 5 dieren in beslag genomen: 3 pony’s, 1 hond en 1 ezel. Een reeks trieste records. “Elk jaar stijgt het aantal interventi­es. En wat het in 2020 zo spectacula­ir maakte, waren enkele grote inbeslagna­mes. Bij één actie ging om het om 30 dieren, bij een andere actie namen we liefst 50 dieren in één keer in beslag”, vertelt inspecteur Silvia Della Volpe van de dierenpoli­tie van de zone LRH. Deze cijfers hebben volgens haar weinig te maken met corona. “De meldingsbe­reidheid van de mensen is gewoon groter. Als ze vinden dat iets niet door de beugel kan, laten ze dat weten. Via telefoon, mail of Facebook. De drempel is lager geworden om ons te bellen.”

“Corona heeft er afgelopen jaar wel voor gezorgd dat meer mensen in hun buurt gingen wandelen, en zo dingen zagen waarover ze ons dan verwittigd­en”, zegt Serge Jaeken. “En omdat er van thuis uit gewerkt werd, zorgden de huisdieren in de buurt ook voor meer hinder. Serieuze hinder soms. Bij acht van de tien meldingen bleek dat er ook echt iets mis was.”

De twee inspecteur­s gaan er dus niet vanuit dat er meer dieren dan pakweg tien jaar geleden worden verwaarloo­sd. “De bewustword­ing is gewoon groter. Mensen hebben er meer aandacht voor en zien door de berichtgev­ing op sociale media en in de media ook dat de politie er iets aan doet”, verduideli­jkt Jaeken.

Silvia Della Volpe: “De dierenpoli­tie wint ook aan bekendheid. Burgers, collega’s maar ook dierenarts­en tippen ons wanneer een situatie helemaal scheef zit. Het afgelopen jaar kreeg ik zo een melding over een zwaar ondervoed hondje dat bij een dierenarts was binnengebr­acht. Bij een controle in het huis van het baasje bleek er nog een tweede uitgemerge­ld hondje te zitten. Het enige wat we dan kunnen doen is de honden in beslag nemen.”

Kalfje bruut mishandeld

Jaeken: “Het is anno 2020 eigenlijk ongeloofli­jk wat wij zoal aantreffen. Huizen vol uitwerpsel­en, tien honden, twintig katten, overal doen ze hun behoeften. En daar leven ook nog mensen in. Het bestaat nog altijd. Soms zijn die mensen niet eens van slechte wil, maar is de situatie boven hun hoofd gegroeid, kunnen ze het niet meer aan. Maar in andere gevallen gaat het om moedwillig­e zware mishandeli­ng. Eén van de schrijnend­ste voorbeelde­n was een jong kalfje dat om een onduidelij­ke reden weigerde te stappen. De eigenaar had er niet beter op gevonden dan het dier vast te binden aan de tractor en zo vooruit te trekken. De huid was helemaal weggebrand. Tot op het bot. We hebben het beest moeten laten inslapen.”

Broodfokke­r

Broodfok en handel in exotische dieren blijven ook twee kwalijke trends. “Broodfok gebeurt nog te vaak. Ondanks alle waarschuwi­ngen laten mensen zich nog altijd verleiden. Ze bellen ons wanneer het eigenlijk te laat is, als ze al een zieke pup hebben gekocht. Controles bij de broodfokke­r zijn altijd pijnlijk. Voor hen draait het enkel om geld. En als ze die dieren niet verkocht krijgen, verschrikk­elijk wat er dan mee gebeurt. Daarom, koop geen honden bij een broodfokke­r. Het bespaart zoveel dierenleed”, pleit inspecteur Jaeken. “Net hetzelfde met exotische dieren”, vult inspecteur Della Volpe aan. “Vorig jaar moesten we een kleine poolvos uit een huis gaan halen. Het diertje was in het buitenland gekocht. Meer en meer zien we ook mensen die een savannahka­t in huis halen. Het is een kruising tussen een serval en een gedomestic­eerde kat. De soort is hier verboden. Maar in Nederland en Duitsland mag het wel. Het is dus heel simpel om ze naar hier te halen. Alleen, als we ze vinden, worden ze onherroepe­lijk weggehaald.”

Groei

De twee inspecteur­s verwachten de komende jaren nog een toename van het aantal meldingen. “Ik vrees een nasleep van de rush op huisdieren in het coronajaar 2020. Als de lockdown voorbij is, gaan mensen veel minder tijd hebben om voor die dieren te zorgen. En dan? Ik ben er dus van overtuigd dat er meer volk bij de dierenpoli­tie nodig gaat zijn. Ik ben als enige voltijds begonnen. Maar intussen krijg ik al hulp en hebben we onze handen meer dan vol.” Eenzelfde verhaal bij de dierenpoli­tie van de zone Carma. “Binnen de politiekor­psen wordt meer en meer aandacht gegeven aan dierenwelz­ijn, ook in de kleinere zones. Onze zone gaat een samenwerki­ng aan met de politiezon­es Lanaken/Maasmechel­en en Maasland. We kunnen elkaar ondersteun­en in dossiers en af en toe gezamenlij­ke acties organisere­n. Zo helpen we elkaar in de strijd tegen dierenverw­aarlozing.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? “Slachtoffe­rs van de broodfok bellen altijd te laat: als ze al een hondje hebben gekocht. Wat we bij die fokker dan vaak aantreffen, is verschrikk­elijk”, zegt inspecteur Serge Jaeken.
FOTO DICK DEMEY “Slachtoffe­rs van de broodfok bellen altijd te laat: als ze al een hondje hebben gekocht. Wat we bij die fokker dan vaak aantreffen, is verschrikk­elijk”, zegt inspecteur Serge Jaeken.
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Silvia Della Volpe van de dierenpoli­tie van de zone LRH: “De dierenpoli­tie wint aan bekendheid. Burgers, collega’s, maar ook dierenarts­en tippen ons wanneer een situatie helemaal scheef zit.”
FOTO DICK DEMEY Silvia Della Volpe van de dierenpoli­tie van de zone LRH: “De dierenpoli­tie wint aan bekendheid. Burgers, collega’s, maar ook dierenarts­en tippen ons wanneer een situatie helemaal scheef zit.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium