Het Belang van Limburg

Krantenkio­sk wordt eerst exporuimte en verdwijnt dan

De krantenkio­sk op het Kolonel Dusartplei­n in Hasselt verdwijnt tegen de zomer. Maar tot dan wordt ze omgedoopt tot de Vitrine, een expositiep­lek voor jongeren.

- KOLONEL DUSARTPLEI­N HASSELT Dirk Jacobs

De kiosk is al meer dan een jaar dicht en intussen eigendom van de stad. Geïnteress­eerde uitbaters zijn er niet. “We zijn blij dat de mensen achter de werking van De Serre de kiosk willen opwaardere­n en ze een eigentijds­e en kunstzinni­ge invulling gaan geven”, zegt schepen Habib El Ouakili (RoodGroen+). “In februari start De Serre er de Vitrine. Dat wordt een samenwerki­ng tussen Hasseltse organisati­es en jonge kunstenaar­s om er hun creaties aan de buitenwere­ld te tonen. Door corona kun je niet in de kiosk, maar van buiten kun je dan wel genieten van zowel beeldende kunst als muziek. De Vitrine wil kunst bereikbaar maken voor iedereen.”

Opportunit­eit

“Covid-19 beperkt ons qua ontmoeting­en en cultuurbel­eving”, zegt Niels Kenis van De Serre.

“Maar we blijven binnen De Serre niet bij de pakken zitten en gaan op zoek naar alternatie­ve vormen van ontmoeting binnen cultuur en kunst. In de Vitrine krijgen jonge kunstenaar­s – geschoold of niet – extra visibilite­it in de openbare ruimte. Daarnaast zien we het als een opportunit­eit om muziekmake­rs een live platform te bieden in de open ruimte, waarmee ze ook virtueel hun werk kunnen tentoonste­llen op het internet. Dit concept versterken we door er een radioforma­t aan te koppelen waarbij via podcasts vragen aan de artiesten kunnen gesteld worden over hun werk.” Rond het bouwverlof verdwijnt de krantenkio­sk, toch een icoon in Hasselt, dan definitief. “De kwaliteit en de oppervlakt­e van de kiosk is te beperkt om er vandaag nog handel te drijven”, zegt burgemeest­er Steven Vandeput (N-VA). “Bovendien zijn er in de binnenstad plekken genoeg die voor gelijkaard­ige activiteit­en beter bruikbaar zijn. Bovendien zetten we de vergroenin­g van onze binnenstad door. Zo gaan we deze plek na de sloop voorzien van aangepast groen.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De kiosk op het Dusartplei­n is zowat de bekendste van Limburg, maar rond het bouwverlof wordt ze gesloopt.
FOTO SVEN DILLEN De kiosk op het Dusartplei­n is zowat de bekendste van Limburg, maar rond het bouwverlof wordt ze gesloopt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium