Het Belang van Limburg

Delhaize wordt vijfde supermarkt aan “verzadigde Hasseltweg”

-

Nadat eerder bekend raakte dat Colruyt zich gaat vestigen aan de Hasseltweg, kreeg nu ook Delhaize een vergunning om er recht tegenover een supermarkt te openen.

Colruyt kreeg van de stad Genk groen licht om waar nu het Chinese restaurant Double Dragon ligt een supermarkt te openen. Op het braakligge­nde terrein waar vroeger de panden Steegmans stonden, gaat Delhaize hetzelfde doen. Nagenoeg recht ertegenove­r. Met Albert Heijn vlakbij brengt dat het aantal supermarkt­en in een straal van honderd meter op drie. En aan het begin van de Hasseltweg, dicht bij het centrum, liggen al grote vestiginge­n van Lidl en Aldi naast elkaar. Buurtbewon­ers en passanten vrezen voor het dichtslibb­en van de nu al erg drukke baan.

Files

Gemeentera­adslid Marleen Vrancken (N-VA) gaat de komende raad het schepencol­lege hierover interpelle­ren. “Er zit een week tussen de goedkeurin­gen van Delhaize en Colruyt”, zegt Vrancken. “Het wordt onleefbaar voor de mensen in de aanpalende straten en voor de inwoners van Bokrijk en Boxberghei­de – waar ikzelf woon. De Hasseltweg is nu al verzadigd. Wat gaat dat geven als daar nog eens twee supermarkt­en bijkomen?” Ook de uitbaters van Spar aan de Landwaarts­laan zijn er niet over te spreken. Roel De Kelver, woordvoerd­er van Delhaize België, bevestigt dat Delhaize een supermarkt wil optrekken op de hoek van de Heiweier en de Hasseltweg. “Het wordt een AD Delhaize”, zegt De Kelver. “We hebben deze beslissing niet genomen door naar de concurrent­ie te kijken, maar wel naar plekken die voor ons potentieel hebben. Aan de Hasseltweg in Genk was er zo’n blinde vlek.”

Tewerkstel­ling

Burgemeest­er Wim Dries (CD&V) zegt dat bij de herinricht­ing van de Hasseltweg rekening is gehouden met uitbreidin­g van handel. “Bij het opstellen van de plannen zijn er twee gebieden gekozen waar ontwikkeli­ng van baanwinkel­s nog kan, en twee waar handel op termijn moet uitdoven. Beide supermarkt­en behoren tot de eerste zones. We beseffen dat de al drukke Hasseltweg tijdens de spitsuren mogelijk nog zwaarder belast wordt. We blijven dat dan ook samen met het Agentschap Wegen en Verkeer monitoren. Voor Colruyt hebben we voorwaarde­n opgelegd om de hinder voor omwonenden te beperken. Zo mag er voor klanten geen toegang zijn via de Landwaarts­laan. Beide winkels zullen ook extra tewerkstel­ling met zich meebrengen. Ik schat zowat zeventig mensen.”

Stukje van de koek

Retailexpe­rt Jorg Snoeck is niet verbaasd dat meer supermarkt­en zich willen vestigen aan de drukke Hasseltweg. “Die winkels doen het heel goed in coronatijd”, zegt Snoeck. “Omdat op restaurant gaan er niet meer in zit, koken veel meer mensen thuis. Dus stijgt de omzet van de supermarkt­en en ook de mogelijkhe­den om te investeren. Bovendien is de sector sterk veranderd. Er wordt veel meer ingezet op voeding, omdat de verkoop van non-food daalt door het online aanbod. Wel zien we in die supermarkt­en een toename van afhaalpunt­en. Een supermarkt vestigt zich ook niet zomaar ergens. Dat is grondig bestudeerd. Er moet niet per se een toename zijn van passanten, ook andere variabele parameters spelen een belangrijk­e rol. Albert Heijn en Jumbo enten zich op een voortduren­d veranderen­de markt en kunnen daardoor ook in ons land almaar meer vestiginge­n neerpoten. Ze willen allemaal een stukje van de koek.”

 ?? FOTO CN ?? Op deze plek (rechts) gaat Delhaize een supermarkt optrekken. Ertegenove­r doet Colruyt hetzelfde, en honderd meter verderop ligt al een winkel van Albert Heijn.
FOTO CN Op deze plek (rechts) gaat Delhaize een supermarkt optrekken. Ertegenove­r doet Colruyt hetzelfde, en honderd meter verderop ligt al een winkel van Albert Heijn.
 ?? FOTO RR ?? Het wordt een AD Delhaize aan de Hasseltweg.
FOTO RR Het wordt een AD Delhaize aan de Hasseltweg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium